ȘtiriTech&IT

Gboard ușurează și mai mult autentificarea folosind passkeys, însă pe Android 15

Pentru cine nu știe, passkeys este tehnologia care probabil va înlocui definitiv clasicele parole, folosind un mecanism care pune mai mult accent pe folosirea cheilor criptografice și mai puțin pe coduri alfanumerice ușor de memorat și mai simplu de spart.

Continuând evoluția naturală în direcția folosirii passkeys, Google elimină una dintre etapele folosirii acestora, contopind partea de selectare a contului și verificarea biometrică într-o singură etapă.

Chiar dacă AI-ul a captat toată atenția la conferința Google I/O 2024, îmbunătățirile aduse platformei Android bună sunt mult mai în detaliu decât atât. Spre exemplu, în prezentarea ținută de Google a fost și o porțiune dedicată Passkeys, detaliind modalitatea de acces la conturile protejate prin această metodă. Spre exemplu, în cazul autentificării cu parolă trebuia să folosești opțiunea „continuați” pentru confirmarea contului urmată de  și apoi să vă autentificați folosind amprenta digitală, chipul sau codul PIN.

Gboard

Viitoarea actualizare Android 15 simplifică acest lucru punând totul pe un singur ecran, reducând de la două atingeri la doar una. Pentru cei cu mai multe conturi, va exista un buton „Mai multe opțiuni” pentru a comuta cu ușurință între conturi.

Pornind de la autentificare facială, sau folosind codul PIN, dispozitivele cu Android 15 simplifică acest lucru punând totul pe un singur ecran, reducând de la două atingeri la doar una pentru obținerea aceluiași rezultat. Pentru cei cu mai multe conturi, va exista un buton „Mai multe opțiuni” pentru a comuta cu ușurință între conturi.

O altă adiție interesantă este funcția Restore. Așa cum spune și numele, opțiunea te scutește de re-autentificare fiecărui cont pe alt dispozitiv, cheia de acces pentru telefoane și tablete, care simplifică procesul de conectare la aplicațiile folosite anterior.

Aplicațiile vor putea stoca cheia passkey pentru restaurarea setărilor anterioare în Managerul de acreditări. Cheia criptografică este salvată pe dispozitivul tău și sincronizată în spațiul cloud, urmând a i preluată automat pe noul dispozitiv, eliminând nevoia de a te conecta la fiecare aplicație.

Google precizează că noua funcționalitate este compatibilă și cu aplicații terțe de tip Password Manager. De asemenea, va exista și funcție Restore pentru restabilirea elementelor passkeys salvate anterior, pe telefonul sau tableta nou conectată cu respectivul cont Google.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button