ȘtiriTech&IT

Android 15 va putea indica starea de „sănătate” a cip-ului de stocare NAND Flash instalat pe telefon

Android 15 te va alerta când telefonul/tableta este pe cale să se defecteze din pricina „epuizării” cip-ului de stocare NAND Flash.

La fel ca bateria, soluția de stocare NAND Flash (memoria internă) este un „consumabil”, însă uzura acestuia își face simțită prezența doar cânt este deja prea târziu, pierderile de date și nefuncționarea dispozitivului mobil semnalând încheierea duratei sale de viață.

Problema e că spre deosebire de acumulatorul Li-ion, memoria internă a dispozitivelor vine „sudată” pe placa electronică și nu este deloc proiectată pentru a permite înlocuirea facilă. Și chiar dacă ar fi, nu ar ajuta prea mult, din moment ce respectivul cip găzduiește toate datele dispozitivului, inclusiv firmware și „identitatea” acestuia (ex. codul IMEI și chei criptografice), așa cum a fost atribuită la fabricarea echipamentului respectiv.

Poate că ai remarcat uneori că un telefon mai ieftin și care nu era foarte rapid nici măcar când era abia scos din cutie, a devenit mult mai lent odată cu trecerea timpului. Ei bine, uzura memoriei interne și a cip-ului NAND Flash ar putea fi la sursa problemelor. Iar dacă ai știi exact cât de uzat este cip-ul NAND Flash, poate că ai putea lua măsuri înainte ca simptomele să evolueze în probleme cum ar fi pierderi de date și nefuncționarea dispozitivului.

Cele mai multe telefoane moderne folosesc un tip de stocare numit UFS (Universal Flash Storage) care prevede indicatori pentru nivelul de uzură. Android 15 va putea accesa aceste informații și le va traduce într-un procent ușor de interpretat pentru oricine.

Abordarea nu este foarte diferită celei folosită deja pentru a arăta nivelul de uzură al bateriei. Diferă doar parametrii monitorizați. Spre exemplu, pot fi luate în considerare aspecte precum volumul datelor scrise-citite până acum, raportat la specificațiile date de producătorul cipului respectiv. Dacă volumul contorizat se apropie de limitele specificate de producător, atunci este dată alarma, informând utilizatorul că uzura dispozitivului folosit este la un nivel nesigur.

Din nou, această caracteristică se bazează pe informațiile extrase din cipul de stocare în sine, asta însemnând că un producător mai puțin reputabil ar putea specifica cu rea-credință un nivel nerealist de anduranță a componentei respective, în ideea că utilizatorii vor descoperii „păcăleala” mult prea târziu. Ideal, după ce produsul respectiv va fi ieșit din garanție.

Funcția Storage Health este în curs de dezvoltare și rămâne de văzut dacă va fi adăugată pe toate telefoanele care rulează Android 15, sau doar anumite dispozitive pentru care producătorul bifează o setare, acceptând divulgarea acestei informații.

Probabil că telefoanele Pixel de la Google vor afișa aceste informații, la fel și cele de la Samsung, sau de la alte branduri cu reputație de protejat. Cât despre telefoanele no-name venite din China, probabil că nu ar trebui să avem mari speranțe.

Cert este că și dacă avem aceste informații, nu se schimbă în esență nimic. Vei folosi telefonul sau tableta cu Android la fel ca și până acum. Singura diferență ar fi pentru acei producători care selectează componente din cel mai jos nivel cu putință. Însă aceștia nu sunt deloc străini de trucuri pentru mascarea calității reale a dispozitivelor comercializate. Cât despre brandurile premium, precum Samsung, Google, sau Sony, informația va veni doar să consolideze încrederea în produsele respective, în ideea că „decesul” calculat la surveni oricum mult mai târziu decât anul în care îți vei cumpăra următorul telefon.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button