Google Search va putea afișa și versiunile mai vechi ale paginilor web găsite la căutare, indexate cu mult timp în urmă și păstrate în uriașa colecție The Internet Archive.
Pentru cine nu știe, The Internet Archive reprezintă echivalentul unei arhivei cu ziare vechi, unde poți găsi tot felul de informații publicate de-a lungul timpului pe site-uri reprezentative de internet (ex site-uri de știri, instituționale, tabloide, precum și pe blog-urile anumitor personalități). În ideea că dacă informația respectivă (ex. o știre incomodă sau compromițătoare) a fost ștearsă intenționat de unde a fost publicată inițial, sau site-ul și-a încetat activitatea, The Internet Archive îți va proteja dreptul la liberă informare păstrând o copie a acelei informații. Iar pentru asta ai la dispoziție Wayback Machine, echivalentul unui motor de căutare pentru conținut web de importanță istorică.
Integrarea Google Search cu Wayback Machine ar trebui să simplifice și mai mult lucrurile, fiecare rezultat găsit la căutare putând avea atașat un buton care duce la versiunea/versiunile sale istorice.
Cum poți accesa Wayback Machine prin intermediul Google Search:
- Pentru a accesa versiunile arhivate ale paginilor web, începi mai întâi o căutare Google după subiectul care te interesează
- În lista generată te uiți după butonul cu trei puncte afișat în dreptul rezultatului care te interesează și dai click
- Selectezi ”About this Result” și alegi opțiunea ”More About This Page” pentru vedea link-ul către versiunea stocată pe Wayback Machine.
- Acest link te va direcționa către versiunile arhivate ale paginii web, arătând cum a arăta aceasta în diferite momente.
Spre exemplu, te poți folosi de acest ajutor pentru a vedea dacă un articol de știri a fost editat față de versiunea originală publicată cu săptămâni, luni sau chiar ani în urmă.
Desigur, chiar dacă arhiva Wayback Machine conține miliarde de pagini web arhivate, tot nu poate conține întreg internetul, în toate versiunile care au existat de-a lungul timpului. Dar cumva, misiunea declarată a celor de la The Internet Archive, de a oferi ”Acces universal la toate cunoștințele internetului” se potrivește cu ambițiile Google de a deține cât mai multe informații despre oricine și orice. Iar parteneriatul cu Wayback Machine ar trebui să asigure finanțarea necesară pentru supraviețuirea acestei organizații non-profit mulți ani de acum înainte.
Bine de știut, link-urile arhivate pot fi inaccesibile dacă deținătorul drepturilor asupra conținutului respectiv a solicitat în mod expres eliminarea acestora, sau dacă pagina încalcă regulile de conținut.
Mark Graham, directorul Wayback Machine, a declarat că această nouă funcție aduce conținutul web istoric ”la doar un clic distanță” de rezultatele Google Search, îmbogățind înțelegerea istoriei internetului.