
În 2023, Microsoft și Google au consumat 48 TWh de energie electrică (câte 24 TWh fiecare), depășind consumul individual a peste 100 de națiuni, inclusiv Ghana, Tunisia și multe altele.
Pe măsură dependența omenirii de AI continuă să crească, tehnologiile folosite devenind mai sofisticate, la fel și consumul de energie va tinde spre valori amețitoare, adăugând la amprenta de carbon și așa mare a unor industrii precum cea a criptomonedelor.
Deja e clar pentru toată lumea, AI necesită volume uriașe de electricitate pentru susținerea vastelor centre de procesare cloud. De asemenea, necesită o cantitate mare de apă pentru răcire, fiecare interogare procesată în cloud consumând echivalentul unei sticle de apă
Conform unei analize detaliate, semnată de Michael Thomas, primele două companii poziționate în avangarda revoluției AI folosesc mai multă electricitate decât unele țări, peste 100 de națiuni raportând consumuri mai mici, iar asta punând la socoteală întreg necesarul pentru populație, infrastructură și industrie locală.
Ce-i drept, impactul și beneficiile folosirii AI încep să fie evidente în toate sectoarele, inclusiv în medicină, educație, muzică, computere și multe altele. În mod discutabil, am depășit cu mult faza de chatbot și instrumente pentru generare de imagine, încercate pentru satisfacerea curiozității. De acum intrăm într-o etapă de integrare în profunzime a inovațiilor bazate pe AI, iar aici lucrurile sunt pe cale să devină interesante. Pe măsură ce peisajul AI devine mai sofisticat și mai avansat, la fel vor crește și cerințele sale. Iar dependența de noile tehnologii cu siguranță nu va putea fi inversată, scăderea consumului de energie putând veni doar pe calea inovațiilor care să facă mult mai eficiente viitoarele generații de cip-uri.
Între timp, degradarea mediului și anularea unora dintre progresele recente obținute cu ajutorul tehnologiilor de energie regenerabilă este ca și inevitabilă. De partea lor, Google și Microsoft susțin la nivel declarativ că vor „înverzi” operațiunile AI investind în sisteme dedicate pentru alimentarea cu energie regenerabilă, dar că momentan expansiunea foarte rapidă a acestei industrii depășește posibilitățile de adaptare a infrastructurii energetice.
Pentru context, Azerbaidjanul are o populație de 10,14 milioane de locuitori și un PIB estimat la 78,7 miliarde de dolari. Cu toate acestea, consumul de energie se ridică la doar 24 TWh, corespunzător uneia dintre companii, dar nu pentru amândouă.