Apple dezvoltă propriul ecosistem de servicii AI pentru dispozitive iPhone, iPad și Mac, iar compania vrea să facă asta cu minim de ajutor extern, implementând propria infrastructură de procesare cloud bazată pe versiuni personalizate ale procesoarelor M-series deja întâlnite în cele mai recente modele MacBook.
Așa cum cei de la Samsung au descoperit cu al lor Galaxy AI, cea mai costisitoare parte din revoluția AI nu este includerea tehnologiilor inovatoare pe dispozitivele aflate în palmele utilizatorilor, ci susținerea acestora pe termen lung apelând la vaste rețele de servere cloud, care să preia efortul de procesare uriaș de care multe dintre funcțiile cele mai atractive depind. Și ultimul lucru pe care Apple ar vrea să-l facă în momentul de față este să închirieze centre de procesare de la companii terțe. Nu când deții cea mai râvnită și eficientă familie de procesoare mobile din industrie.
Potrivit unui raport semnat de celebrul analist Mark Gurman, primele cipuri care vor fi folosite pentru echiparea centrelor de date nou ridicate de Apple pentru procesare AI vor fi M2 Ultra. Acest cip este deja inclus în echiparea sistemelor Mac Pro și Mac Studio, vândute consumatorilor de rând la prețuri exorbitante. În orice caz, prețul nu contează atât de mult pentru Apple când vine vorba de atingerea intereselor proprii, concepte precum economia de masă (economy of scale) contribuind decisiv la obținerea unor costuri de implementare imbatabile.
Iar viziunea Apple de a-și folosi propriile cipuri și servere cloud pentru a rula sarcini complexe AI nu e vreo fantezie apărută peste noapte, compania luând primele demersuri în acest sens cu cel puțin trei ani în urmă, călcând cu adevărat pedala de accelerație doar după ce OpenAI a furat startul lansând chatbot-ul ChatGPT. În decembrie 2022, când ChatGPT a intrat prima dată în atenția publicului, dezvoltatorul Gmail Paul Buchheit a spus că AI-ul va revoluționa căutările pe internet la fel cum Google a „revoluționat” până la dispariție Pagini Aurii, celebra carte de telefoane.
În traducere, Apple trebuie să intre tare și convingător în era AI-ului pentru a nu risca să cadă în irelevanță. Iar după ani de zile de zile petrecuți în umbra lui Steve Jobs, presărând inovații „cu pipeta” unei familii iPhone parcă rămasă încremenită în trecut, aceasta ar putea fi ultima șansă pentru ca Apple să-și reafirme rolul de lider în materie de inovație și creativitate, pe segmentul smartphone.
Cât despre iOS 18 și Siri, aceasta ar trebui să fie cea mai mare actualizare iOS de până acum, aducând funcții precum rezumare text, opțiuni de căutare bazate pe AI și analizarea documentelor, de care să beneficieze toate aplicațiile importante: Safari, Siri, Messages, Mail și Spotlight Search. Dar până aici vorbim despre funcții și nu neapărat noutăți, competiția luând deja inițiativă la acest capitol.