ȘtiriTech&IT

Google va înscrie automat dispozitivele cu Android în rețeaua Find My Device

Potrivit indiciilor descoperite în codul Google Play Services, componenta Android responsabilă cu accesul Play Store și majoritatea serviciilor asigurate de Google, dezvoltatorul Android urmărește extinderea rețelei Find My Device creată pentru a urmări în timp real locația tag-urilor bluetooth și a oricăror dispozitive eligibile prin includerea din oficiu a oricărui telefon/tabletă cu Android pentru care utilizatorul nu a refuzat în mod expres activarea aceste funcții.

Deși are acoperire teoretic globală prin includerea și dispozitivelor cu iOS, în baza unei colaborări cu Apple din care ambele companii se aleg cu beneficii reciproce, rețeaua de localizare Find My Device bazată pe folosirea telefoanelor inteligente pentru localizarea altor dispozitive aflate în raza conexiunii Bluetooth încă nu este perfectă. Potrivit politicilor de înrolare folosite în prezent, dispozitivele pentru care utilizatorii își dau acordul în vederea înrolării Find My Device se împart pe două categorii: „With network in high traffic areas” și With network in all areas”, prima opțiune fiind bifată în mod implicit. Astfel, detecția funcționează în mod automat doar în spații publice cu trafic intens, acuratețea localizării și chiar  șansele de detecție fiind drastic reduse dacă dispozitivul rătăcit se află într-o locație mai îndepărtată. Această diferențiere este făcută, pe de o parte, pentru a reduce pe cât posibil șansele ca rețeaua Find My să fie abuzată, spre exemplu pentru a urmări în mod sistematic fiecare mișcare a unei persoane anume. Dar și pentru că scanarea continuă după dispozitive are un impact sesizabila supra consumului de baterie, procesor și conexiunea la internet a dispozitivul care raportează aceste coordonate direct către Google.

Dar dacă Google ar reuși cumva să înroleze mai multe dispozitive în rețeaua Find My Device problema ar putea fi rezolvată pe cale numerică, transformând fiecare smartphone sau tabletă într-un dispozitiv de detecție.

Sub noua abordare, ești înscris automat în rețeaua Find My Device atunci când te loghezi în contul tău Google pe un dispozitiv Android, cu condiția să nu fi renunțat în mod explicit bifând anterior opțiunea relevantă în interfața web a contului Google. Iar descrierile text găsite în codul aplicației par să confirme asta:

Acest dispozitiv se poate conecta automat la rețeaua Find My după ce va sigura că nu ai optat pentru refuzarea acestui serviciu pe web. Vă puteți înscrie acum selectând una dintre opțiunile de mai jos.”

Altfel spus, la configurarea unui telefon nou opțiunea relevantă pentru înrolare Find My va fi setată în mod implicit pentru adăugarea dispozitivului curent, dacă nu ai refuzat acest serviciu în trecut.

Mai departe, avem și informarea ”Acest dispozitiv se poate conecta automat la rețea dacă activați Locația”, sugerând că funcția de scanare/raportare Find My este activă permanent, atât timp cât nu dezactivezi în mod expres funcția de localizare pe telefon.

Cert este că pentru acea categorie de utilizatori mai „paranoici”, deloc încântați de perspectiva ca locația lor reală și fiecare deplasare să le fie documentată pas-cu-pas și încărcată pe un server din internet, dezactivarea setărilor Android care permit acest lucru va presupune de acum un efort activ, nu doar ignorarea ofertelor prezentate de Google la configurarea inițială a dispozitivelor.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button