ȘtiriTech&IT

Google tocmai ce a plătit 18 miliarde dolari către Apple, puțin mai mult decât anul trecut

Dacă te gândeai că prezența motorului Google Search ca opțiune implicită de căutare pe iPhone este doar o coincidență fericită pentru tine, află că între Apple și Google există o „prietenie” pe bani mulți, născută din interese comune pe care autoritățile antitrust încearcă de mulți ani să le „taxeze” corespunzător.

Potrivit unei investigații atribuite Departamentului de Justiție american, Google a reușit prin colaborarea cu Apple să-și adjudece undeva la 90% din piața motoarelor de căutare. Altfel spus, chiar dacă rivalizează cu întreg PIB-ul (Produsul Inter Brut) unei națiuni ceva mai mici, tributul plătit către Apple reprezintă doar o cotă rezonabilă din câștigurile totale realizate de compania americană.

Iar practica este cunoscută de mulți ani, Google direcționând miliarde de dolari către Apple, obținând în schimb garanția unui monopol Google Search de necontestat, setat drept opțiune implicită pe platformele acestuia: iPhone, iPad și Mac.

Spre comparație, în 2021 tariful indicat tot pe surse era de 15 miliarde de dolari.

Cert este că acest aranjament financiar este avantajos în mod reciproc, generând profituri colosale pentru ambele companii. Pe de o parte, Google obține accesul pentru a-și vinde serviciile într-un ecosistem altfel complet închis, iar Apple se alege cu cel mai fidel și profitabil client dintre toți.

Totuși, în contractul cu Google trebuie să existe pe undeva și un „fine print”, prețul ascuns pentru Apple fiind amânarea pe termen nedefinit a ambițiilor pentru dezvoltarea unui motor de căutare propriu, sau în achiziționarea unuia promițător (ex. DuckDuckGo)

Aparent, tot Google a împiedicat Apple să cumpere Bing, informația apărând în documentația procesului antitrust demarat de același Departament de Justiție al SUA.

În lipsa unei abordări mai hotărâte din partea autorităților antitrust, dinamica acordului Google/Apple capătă aparența unui tratat de pace, prin care cei doi giganți își împart în mod echitabil câștigurile. Iar dacă te gândești că Apple face asta doar pentru bani, află că există și un element de teamă. CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, susținând că Google și-ar putea folosi aplicațiile din portofoliu, cum ar fi Gmail, Maps și YouTube pentru a promova Chrome și aplicația Google chiar în ograda Apple, deturnând utilizatorii Safari. O astfel de campanie ar putea submina impactul oricăror oferte alternative pentru motoare de căutare pe care Apple le-ar putea explora în viitor.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button