TelefoaneTECH

Telefoanele HUAWEI au acum aplicații Google direct în AppGallery

Dacă ai un telefon HUAWEI și deschizi acum AppGallery, magazinul lor propriu de aplicații, și cauți de exemplu YouTube sau Maps, vei avea surpriza să le găsești acolo, direct, și miracol divin, aceste aplicații se instalează la o singură atingere, direct pe telefonul tău HUAWEI și merg ca și cum ar fi de când lumea pe AppGallery. Și stai, asta nu e tot: pe lângă toate astea de la Google, mai găsești acolo aplicații precum Uber, Discord, Duolingo, chestii pe nu puteai să le instalezi până acum prea ușor.

HUAWEI GBox

Până acum, fie descărcai toate aceste aplicații de pe magazine terțe, gen ApkPure, dădeai așa, vreo3-4-7 țap-uri și apoi se instala o versiune mai nouă sau mai veche a respectivei aplicații, care adesea trebuia apoi actualizată „manual”.  În fine, asta cu magazinele terțe este o metodă. A funcționat, nimic de zis, dar are limitări pe care nu le-am trecut niciodată sub tăcere, asta cu update-rile, pașii mai numeroși de la momentul în care cauți aplicația și până la momentul a care ea rulează pe telefon, și nu în ultimul rând însuși faptul că respectiva aplicație provine nu dintr-un magazin oficial, ci dintr-o terță sursă, fie că asta în seamnă un site din browser sau un magazin „independent” din care descarci un apk.

Sigur, sistemul de securitate al telefonului scanează respectivul pachet, dar metoda nu este bullet proof. Cealaltă variantă era printr-o aplicație numită GSpace. GSpace este un workaround, un fel de emulator, de sandbox, în care puteai rula diversele aplicații ce aveau nevoie de Google Mobile Services, un fel de stat în stat în telefonul tău. Via GSpace puteai folosi așadar toate acele aplicații Google sau dependente de serviciile Google de care aveai nevoie în mod cotidian.

GSpace avea avantajul că putea fi descărcat din AppGallery, deci era deplin validat de producător, adică de către HUAWEI, dar tot presupunea un pas, doi suplimentari, adică instalai întâi Gspace și apoi îți trăgeai de acolo ce aveai nevoie. Chiar dacă la prima vedere ăștia câțiva pași în plus la instalare nu par mare lucru, să nu subestimăm niciodată lenea, ei fac adesea diferența între a folosi sau nu un astfel de telefon cu astfel de limitări. Și de fapt nici măcar nu este întodeauna la mijloc doar lenea: chiar dacă celor mai tech savvy această instalare în mai mulți pași le poate părea o floare la ureche, treaba asta nu este valabilă pentru toată lumea.

Și uite așa ajungem… azi. Începând de acum câteva zile, merg instalate aplicații Google pe telefoanele HUAWEI direct din AppGallery. Oricât ai fi de taliban sau de paranoic, n-ai cum să nu-ți dai seama că ăsta-i lucru mare și că n-aveam cum să nu vă spun despre asta, chit că îmi risc un „te-au plătit chinezii”. Bun, și acum că am făcut acest disclaimer, hai să vedem despre ce este vorba mai exact.

HUAWEI, AppGallery și… GBox?

Treaba se întâmplă acum în felul următor: deschizi frumușel AppGallery pe telefonul tău HUAWEI, la fel cum ai face-o cu un AppStore sau un Google Play, și scrii acolo în bară Youtube, de exemplu. Îți apare aplicația, dai install și… gata. De fapt nu chiar gata, dar vorbim și despre asta imediat. Aplicația se instalează pe telefonul tău, ba îți poți pune inclusiv icon pe homescreen la ea, îi dai drumul, eventual îți bagi contul Google că să fii complet conform, și totul merge seamless.

Iar aici, aparent, se oprește interesul userului nu foarte tech savy pentru acest subiect. Unui utilizator că sor-mea, și știu mulți de felul asta, nu-i pasă ce se întâmplă în spate atât timp cât aplicațiile alea de care are nevoie și pe care le folosește zilnic se instalează în felul asta, adică foarte ușor și funcționează că pe orice alt telefon Android.

Dar cred că va dați seama că nu am de gând să mă opresc aici. Ce este în spate, care este explicația acestui… improbabil miracol? Well, răspunsul este… tot o aplicație, tot un software, care se numește GBox, și la o investigație pe net, iată ce am aflat. Conform site-ului oficial, gboxlab.com, avem de-a face cu o companie înființată în 2018 în Singapore și care oferă… well, oferă Google Mobile Services. Mare-i grădina ta Doamne, da’ și Asia frate! Zic ei așa, și citez: „with the help of GBox’s built în GMS, everyone can use Google apps on any Android platform”.

Nu sunt foarte multe informații pe net despre băieții ăștia, știu doar că se trag dintr-o companie numită Virtual Cube și mai zic ei că Gbox, produsul lor, poate fi descărcat direct de la ei de pe site, din AppGallery și din alte câteva galerii terțe. Mamă ce coincidență, se potrivește că o mănușă telefoanelor HUAWEI. Adevărul este că încă de când au intrat în vigoare restricțiile impuse de americani telefoanelor HUAWEI, atât compania cât și userii au căutat febril nenumărate căi ocolitoare pentru a instala totuși aplicații Google sau dependente de serviciile Google.

La început, soluțiile erau stângace și destul de complicate, îmi aduc aminte și acum cum mă chinuiam cu Phone Clone să îmi aduc telefonul mai vechi cu GMS pe cel nou fără servicii Google, apoi, cu timpul, aceste metode au devenit din ce în ce mai simple și mai eficiente, și după Petal Search, magazinele terțe și Gspace, iată a venit rândul lui GBox. Hai să vedem ce este, cum funcționează și cum se intaleaza.

Pe cei mai mulți probabil nu-i interesează procesul atât timp cât el este integrat acum în AppGallery, iar aplicațiile Google se găsesc acolo. Adică la nivel de utilizator obișnuit, tot ce trebuie să faci este să cauți aplicațiile în AppGallery, să le descarci și să le instalezi. Există un singur pas suplimentar, dar ăla se întâmplă doar odată, la instalarea primei aplicații Google, gen YouTube sau Maps sau oricare alta. Telefonul te anunță că îți instalează întâi GBox, și odată instalat, procesul decurge apoi ca pe orice telefon Android cu servicii Google.

Practic, GBox adaugă în mod „virtualizat” ceea ce telefonului îi lipsea. Ce urmează? Păi pașii obișnuiți pe care îi faci la o logare banală pe orice dispozitiv Android. Install, ura și la gară. Open, Add to homescreen și voila, ai YouTube. Singură chestie oarecum diferită, dar totuși familiară celor care până acum foloseau GSpace, este că în colțul de jos al iconitei de Youtube îți apare un mic logo verde Gbox care îți arată că Youtube rulează cu suportul GMS al respectivei aplicații.

În rest YouTube merge cu absolut toate funcțiile și capabilitățile că pe orice dispozitiv Android cu servicii Google. Am continuat prin instalarea Google Maps, și așa cum spuneam nu te mai întreabă nimic, adică instalarea Gbox se face one time only. Și Google Maps funcționează perfect, la fel că toate celelalte pe care le-am instalat.

Dacă ai curiozitatea să intri în aplicația GBox propriu-zisă, vei vedea o listă de aplicații recomandate. Astea sunt validate una câte una și ți se garantează că funcționează. Adică în teorie Gbox suportă orice aplicație care presupune GMS, dar testate și validate sunt doar astea din listă. Desigur, lista se va mari în timp, dar momentan ei nu-ți garantează că știu eu ce joc exotic de pe Google Play va funcționa și nu va da crash, așa că nu îl ai în lista. Pentru astea, recomandarea ar fi să le instalezi după metoda anterioară cu magazinele terțe gen ApkPure.

Să vedem ce se întâmplă acum cu update-urile. În cazul GSpace, acestea funcționau în general bine, deci nu mă aștept să fie probleme nici cu GBox. Pentru userul obișnuit procesul este mult mai hassle free, este simplificat și automatizat direct din AppGallery. Cu alte cuvinte, nu te mai duci către sursa aplicației, ci ea este cumva embedded în aplicațiile Google sau care utilizeza GMS, direct din magazinul de aplicații.

Odată instalat GBox pe telefonul tău HUAWEI, nu mai trebuie deci ca la fiecare nouă aplicație Google sau dependentă de GMS să mai faci vreun pas în plus. Desigur, nu pot să nu mă întreb cât va ține această minune. Am trecut de-a lungul timpului prin toate versiunile de instalare ale necesarelor aplicații și servicii Google pe telefoane HUAWEI, și asta din urmă este fără îndoială și de departe cea mai simplă, mai elegantă și mai… funcțională varianta că să zic așa. Cu probabil mici excepții peste care încă n-am dat în timpul scurt în care am testat-o, este flawless, iar experiența de utilizare a telefonului este… naturală. Nu simți prezența acestui Gbox, iar aplicațiile testate merg impecabil.

Problemele existențiale generează soluții radicale

Cred că povestea de azi trebuie văzută și într-un context mai larg. Limitările pornite întâi cu includerea HUAWEI pe acea entity list în perioada Trump și mai apoi cu sancțiunile mai largi împotriva Chinei în general, au dezgropat securea războiului economic dintre cele două superputeri. În condițiile în care America se străduiește cât se poate de fățiș să limiteze ambițiile Chinei prin restricționarea accesului la tehnologii avansate, cred că nu se aștepta nimeni ca astilalti să stea cu mâinile în fund, era logic că vor încerca să dezvolte direcții proprii.

HUAWEI nu are altă soluție,dacă vrea să supraviețuiască, decât să-și producă singură chipuri, elemente hardware și software, așa cum făcea altădată prin outsourcing. Desigur, mai e drum lung până să ajungă să fabrice componente și soluții care să concureze cu ce scoate Vestul, dar este un început. Oricum nu au nicio altă alternativă decât să-și producă și să-și îmbunătățească propriile chipuri, care chipuri sunt cheia tuturor domeniilor tech de la telefoane și până la centre de date.

În pofida înfierbântaților care văd comploturi peste tot și colporteaza aberații gen „te-au plătit HUAWEI”, nu mă grăbesc să recomand telefoane care au limitări, chiar dacă aceste limitări, iată, pot fi din ce în ce mai ușor evitate. Dar nici nu pot să mă fac că nu există aceste evoluții. Până la urmă, nu este corect că fiecare să decidă pentru sine în cunoștință de cauza și având pe masă toate alternativele disponibile?

Dacă de exemplu îți dorești telefonul cu cea mai bună cameră din lume, care este, conform DxO Mark, HUAWEI Mate 50, și te reține faptul că nu poți să ai un Youtube sau un Google Maps care să meargă că lumea pe el, iată că le poți avea. Dar dacă nu vrei să-ți complici în niciun fel viața și pentru tine „what if” este o întrebarea mai periculoasă decât Covidul, atunci stai în banca ta și ia-ți un Samsung, sau un iPhone, Motorola, sau Xiaomi sau ce vrei tu.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button