ȘtiriTech&IT

Curând vei putea deschide și ușa locuinței folosind telefonul cu NFC

Google actualizează una dintre componentele Android pentru a permite folosirea tehnologiei NFC pentru autentificare digitală și cu altceva decât terminale de plăți. Cum ar fi dispozitive Smart Lock și de ce nu, autoturismul personal.

Întâlnite mai ales în hoteluri, încuietorile inteligente au avantaje și dezavantaje. Avantajul evident ar fi comoditatea în utilizare și ușurința cu care poți da acces unui oaspete/chiriaș la camera pe care o închiriezi, setând coduri de acces temporare valabile doar pe durata șederii. Dezavantajele sunt ușor de intuit, dispozitivele Smart Lock fiind susceptibile la atacuri informatice prin care un hacker poate obține acces în imobil duplicând cheia de acces digitală, sau exploatând o vulnerabilitate nedocumentată a încuietorii respective.

Încuietorile inteligente sunt o componentă fundamentală a unei case moderne, dar până acum a lipsit acea platformă universală care să-ți permită să controlezi totul de pe un dispozitiv pe care îl ai tot timpul la îndemână, cum ar fi telefonul cu Android, adepții acestor sisteme fiind captivi ecosistemului oferit de producătorul respectiv (ex. cartele de acces dedicate).

Cert este că poți adăuga o mulțime de funcții care să îmbunătățească securitatea locuinței tale. Spre exemplu, dacă ai o încuietoare inteligentă poți verifica de la distanță dacă ușa locuinței este încuiată și afla în timp real dacă cineva încearcă să forțeze accesul. Nu în ultimul rând, poți deschide ușa de la distanță dacă ai un vizitator căruia vrei să-i permiți accesul în locuință.

Pe lunga listă a avantajelor avem și posibilitatea de a seta coduri de acces temporare pentru vizitatori și opțiunea de a schimba propriile coduri de acces la intervale regulate (ex. ca și cum ți-ai schimba cheile locuinței fără să schimbi în mod fizic și încuietoarea).

Revenind la Google, dezvoltatorul Android este pe cale să actualizeze componenta Google Play Services, adăugând suport Aliro, standardul deschis folosit cu majoritatea încuietorilor inteligente de generație recentă. Compatibil cu hardware-ul folosit și la inițierea plăților NFC, suportul pentru autentificare criptografică a dispozitivelor smart home va fi disponibil inclusiv de pe dispozitive smartwach.

Practic, vei putea seta pe dispozitivul preferat chei de acces digitale pentru toate locațiile pe care le frecventezi: ușa locuinței, a garajului, acces la sala de fitness, la biroul unde lucrezi.

Având în vedere natura sensibilă a acestei tehnologii, Google va activa suportul Aliro doar pe canalul de testare beta, urmând o perioadă de testare și validare a securității alături de Connectivity Standards Alliance, colectivul responsabil cu dezvoltarea standardului Aliro. Cel mai probabil, noua funcționalitate va fi disponibilă oficial de la începutul anului viitor.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button