ȘtiriTech&IT

Google ar putea regândi planul de conversie Google Search în „Search AI”, după rezultate dezastruoase cu actualul experiment AI Overviews

Încercată mai întâi cu utilizatorii din Statele Unite, vorbitori de limbă engleză, versiunea augmentată cu inteligența artificială generativă a motorului Google Search a stârnit rumoare prin „rateurile” la foc automat, variind de la răspunsuri eronate până la recomandări de a dreptul periculoase, care dacă ar fi urmate ar pune în pericol siguranța utilizatorilor.

Google a lansat recent AI Overviews, un fel de versiune demonstrativă a AI-ului Gemini, intenționată să ofere utilizatorilor un prim contact cu ceea ce ar trebui să fie înlocuitorul Google Search, așa cum îl știam până acum. Noul motor de căutare ar trebui să fie intuitiv, predictiv, prietenos și.. sociabil, oferindu-ți exact informațiile de care ai nevoie, rezumate într-o formă ușor digerabilă de pe site-urile indexate din internet. Și toate astea pornind de la întrebări scrise sau rostite în limbaj natural, folosirea cuvintelor cheie devenind mai degrabă opțională, ceva de folosit în momentele când nu știi exact ce să întrebi.

Google Liz Reid AI Overviews

 

Doar că AI-ul nu s-a devenit nici pe departe atât de intuitiv, sau măcar capabil, pe cât se așteptau cei de la Google, noua secțiune AI Overviews oferind de rezumate care nu au legătură cu informația căutată sau, mai rău, oferă sugestii de-a dreptul periculoase. Cum ar fi, într-un exemplu devenit deja viral pe internet, recomandarea de a adăuga adeziv non-toxic pentru „legarea” compoziției de Pizza. Sau să mănânci o piatră pe zi pentru beneficia de minerale esențiale organismului. În multe alte situații AI-ul a „regurgitat” dezinformări și teorii ale conspirației circulate pe diverse forumuri de discuții, dar împachetate frumos pentru a semăna cu informații credibile și bine argumentate.

Odată atinsă etapa de „nebunie digitală” Google a intrat în alertă, compania folosind echipele de moderatori într-o încercare disperată de a interveni și edita în modul manual unele dintre cele mai „trăznite” răspunsuri sumarizate de AI, măcar pentru acele subiecte des căutate de utilizatorii Google Search.

Întrebată despre această abordare de către experții SEO care urmăresc cu atenție subiectul, șefa diviziei de căutare a Google, Lis Reid, a confirmat într-o postare pe blog intervențiile în urma cărora multe dintre răspunsurile ce au atras atenție nedorită au dispărut subit.

Dar probabil că noii „gardieni” Google, folosiți pentru detectarea „interogărilor fără sens” generate de AI, sunt costisitori și nici nu pot oferi rezolvarea dorită la o problemă care ține de limitări ale tehnologiilor disponibile în prezent. În plus, limitarea conținutului de satiră sau umor și introducerea de restricții pentru solicitări în care AI-ul nu poate acționa „cu discernământ”  nu ar fi utile, apărând riscul ca practica să fie interpretată drept o distorsionare/îngrădire a accesului la informație.

Comentând pe subiectul informațiilor AI Overviews eronate, extrase de pe forumuri sau rețele sociale, șefa Google Search, Lis Reid, a declarat:

Forumurile sunt adesea o sursă excelentă de informații autentice, de primă mână, dar în unele cazuri pot duce la sfaturi mai puțin utile, cum ar fi folosirea adezivului pentru ca brânza să se lipească de pizza ”.

Reid a precizat și că Google are deja sisteme care să împiedice afișarea de rezumate sau rezultate generate de AI pe teme de sănătate. Potrivit șefei Google Search, rezultatele dăunătoare care au încurajat oamenii să fumeze în timpul sarcinii sau să-și lase câinii în mașini au fost ”capturi de ecran falsificate”.

Mai e și problema de care se tem.. toți ceilalți. Anume, proprietarii de site-uri și publicații la care cititorii nu mai ajung pur și simplu, odată ce Google le servește „pe tavă” informația căutată, fără a mai fi nevoie să interacționezi cu vreun link.

Deși, probabil că nu sunt șanse prea mari ca Google să renunțe pur și simplu la secțiunea AI Overviews, este posibil experimentul încercat la scară largă cu utilizatorii Google Search din Statele Unite să nu fie extins prea curând la utilizatorii din alte regiuni ale lumii, diferențele de limbaj și cultură ridicând tot felul de „dileme” pe care AI-ul derivat din tehnologiile Gemini nu le-ar putea desluși.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button