ȘtiriTech&IT

Galaxy S25 Ultra probabil că va „pierde” una dintre camerele foto. Dar asta ar putea fi un lucru bun

Galaxy S25 Ultra ar putea restrânge aranjamentul de camere foto de la patru la trei, Samsung profitând de progresele făcute la partea de rezoluție și lentile pentru eliminarea uneia dintre camerele cu rol intermediar.

Fie că deții un exemplar Galaxy S24 Ultra, S23 Ultra sau S22 Ultra, probabil că ai fost mulțumit de „aragazul” cu 4+1 ochiuri, care-ți permite să comuți între niveluri preferate de zoom fără pierderi de calitate a imaginii. Cele trei inele cu diametru mai mare deservesc camerele periscope, wide și ultra wide, în timp ce inelele mai mici acomodează camera cu zoom optic 3x și aranjamentul de senzori esențiali pentru focalizare și calcularea precisă a expunerii imaginii.

Dacă la tranziția S23 Ultra – S24 Ultra Samsung „s-a jucat” cu rezoluția camerei periscope, schimbând modulul cu zoom 10x pentru unul 5x în ideea că valoarea mai mică este mai populară și merită optimizat pentru claritate la acest nivel de zoom, strategia pentru Galaxy S25 Ultra urmează cumva aceeași direcție. Nu, Samsung probabil că nu va tăia din nou din zoom-ul camerei Periscope, dar probabil că o va elimina cu totul pe cea intermediară, de 10MP cu 3x zoom optic.

Deși camera principală de pe Galaxy S25 Ultra va avea aceeași rezoluție și dimensiune a senzorului de imagine ca la Galaxy S24 Ultra, optimizările aduse de Samsung sporesc considerabil sensibilitatea la lumină. Probabil suficient cât să poți „decupa” porțiunea centrală a senzorului de 200MP și pentru obținerea unei poze cu zoom „optic” 3x la rezoluție de 12.5MP, înlocuind obișnuita metodă de pixel-binning cu procesare exclusiv-AI. La fel cum S24 Ultra poate simula zoom optic 10x folosind noua cameră 5x, la fel și S25 Ultra va putea substitui actuala cameră cu zoom optic 3x folosind camera principală cu lentile 1x.

Pentru camera periscope, informațiile obținute pe surse sugerează că Samsung ia exemplul Vivo și Xiaomi, introducând lentile cu zoom variabil și două distanțe focale fixe. Prima distanță focală va fi între 4x și 5x, în timp ce a doua va fi între 6x și 7x. Totuși, Samsung nu va cheltui mai mult decât e absolut necesar, implementând o tehnologie de zoom variabil continuu asemănătoare sistemului întâlnit deja la telefoanele Sony Xperia 1 V. Deocamdată, inginerii Samsung încearcă să determine care este cea mai bună formulă pentru cele două distanțe focale, analizând scenariile de utilizare anticipate să fie preferate de utilizatorii obișnuiți.

Dacă nu apar alte modificări în calendarul de lansare, Samsung va prezenta Galaxy S25 Ultra spre finalul lunii ianuarie 2025, cu disponibilitate de la începutul lunii februarie.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button