HUAWEI FreeBuds Pro 3 – sunet foarte bun la pachet cu multe funcții și confort pe măsură (review)

Unii dintre voi știți că sunt un mare fan al căștilor de la HUAWEI. Am fost impresionat de FreeBuds 5i atunci când le-am testat la începutul anului, iar FreeBuds Pro 2 mi-au plăcut atât de mult încât am mers frumușel la magazin și mi-am cumpărat personal o pereche doar a mea. Tocmai de asta, când am auzit că producătorul chinez iese pe piață cu o nouă pereche de earbuds high-end din seria Pro am fost super entuziasmat.
Recent le-am primit la teste și trebuie să recunosc că noile FreeBuds Pro 3 sunt un upgrade din aproape toate punctele de vedere față de generația trecută, atât de mult încât mă gândesc serios să-mi vând perechea mea și să fac trecerea la noul model. Dar hai să vorbim mai pe îndelete de ce.
Sunet
Și cu ce altceva să începem decât cu sunetul? Recunosc faptul că am fost sceptic la început în legătură cu Frebuds Pro 3, deoarece modelul precedent a fost făcut în colaborare cu celebra firmă Devialet, cunoscuți pentru calitatea foarte bună a sunetului iar acesta este un produs propriu HUAWEI. Și nu pentru că nu aș fi încrezător în compania chineză, ci pentru că am auzit cu urechile mele ce știu cei de la Devialet să facă, iar colaborarea cu ei s-a simțit din plin pe FreeBuds Pro 2. Totuși, m-am bucurat să văd că sistemul dual de difuzoare a fost păstrat și aici.
Ei bine, scepticismul meu s-a dovedit a fi nefondat, pentru că noul model se aude substanțial mai bine decât căștile vechi la mai toate capitolele. Sunetul este mult mai spațiat și mai clar, înaltele sunt mai bine definite iar vocile sună cât se poate de natural și de corect. Am remarcat totuși că FreeBuds Pro 3 nu stau așa bine la capitolul bass ca modelul din urmă, dar chestia asta se reduce la preferințele personale. În continuare bass-ul este punchy și plăcut, dar nu este așa de „in your face” ca la generația trecută.
Cu toate astea, prefer profilul de sunet al noilor HUAWEI FreeBuds Pro 3. Nu sunt cel mai mare împătimit al bass-ului, deci faptul că este ceva mai domol nu mă afectează deloc. În schimb, spațialitatea și claritatea extra sunt două criterii extrem de importante pentru mine, și le ofer căștilor o bilă albă imensă la acest capitol. În plus, grație suportului pentru LDAC, codecul de înaltă calitate al celor de la Sony, muzica de pe Tidal s-a auzit fenomenal în comparație cu piesele compresate până la Dumnezeu și o palmă mai sus de pe Spotify.
Și la capitolul noise canceling stăm foarte bine. În continuare consider că AirPods Pro 2 sunt în vârful piramidei atunci când vine vorba de izolarea activă a zgomotului de fond, dar FreeBuds Pro 3 aduc niște îmbunătățiri majore. În primul rând, efectul este mai puternic și mai curat, iar modul transparency este mai natural ca până acum. În continuare schimbarea între moduri se face destul de greu, dar nu este nici pe departe un dealbreaker, ci mai mult o chestie ușor enervantă din când în când.
Construcție și ergonomie
Acum ajungem la un alt capitol unde vedem câteva îmbunătățiri majore față de generația trecută: ergonomia. În primul rând, carcasa căștilor FreeBuds Pro 3 este ceva mai mică și intră încă și mai ușor în buzunarul ăla mic de la blugi, ceea ce e un plus. Mai mult, și greutatea căștilor în sine este redusă. Nu cu mult, vorbim de o diferență de 5 procente, dar contează atunci când porți căștile pentru o perioadă mai lungă de timp.
Forma a rămas mai mult sau mai puțin aceeași, ceea ce nu e un lucru rău deloc pentru că, în opinia mea cel puțin, arată foarte bine. Mai mult, acum avem și un mic șanț pe brațul căștilor care face mult mai simplu și convenabil controlul volumului și cel de play-pause. În plus, căștile sunt foarte comode și nu prea am lucruri rele de spus la acest capitol, kudos HUAWEI! Chiar dacă dopurile de dimensiuni medii care vin deja montate pe căști nu sunt pentru tine, în cutie vei mai găsi încă trei mărimi diferite, așa că indiferent de forma sau mărimea urechilor tale, HUAWEI FreeBuds Pro 3 pot fi comode și ușor de purtat.
Un alt loc unde se vede că inginerii de la HUAWEI au lucrat mult este la capitolul calitatea vocii în timpul apelurilor. Pe lângă droaia de microfoane standard, FreeBuds Pro 3 au și un set de microfoane care ascultă vibrațiile transmise de craniul tău atunci când vorbești, ceea ce ar trebui să îmbunătățească felul cum persoana de la celălalt capăt al firului te aude. Am testat și eu și rezultatele au fost bune. Într-un mediu silențios nu e mare diferență, dar afară în bătaia directă a vântului sau în locurile aglomerate, receptorul a reușit să mă înțeleagă mai ușor decât pe Freebuds Pro 2.
Conectivitate
Așa cum am spus și la capitolul sunet, HUAWEI FreeBuds Pro 3 suportă LDAC, ceea ce înseamnă că poți asculta muzică de înaltă definiție direct pe Bluetooth. Pentru asta ai nevoie de un abonament la Tidal sau Apple Music, două servicii care suportă muzică lossless (asta până când Spotify reușește să livreze abonamentul Hi-Fi promis acum câțiva ani), dar îți promit că merită, în special dacă pui accent pe claritate și definiție.
Cât despre conexiunea Bluetooth în sine, nu am întâmpinat probleme sau disconnect-uri nici atunci când am mers cu căștile în urechi în altă cameră decât cea în care aveam telefonul, deci un plus mare aici. Aplicația AI Life este și ea bine pusă la punct, și acolo găsești mai multe profiluri de sunet (bass boost, treble boost etc.) dar și un egalizator tradițional pe care îl poți modifica după bunul plac, dacă dorești să faci asta.
În plus, și bateria este foarte ok. Carcasa suportă acum fast charging, ceea ce înseamnă că nu va mai trebui să aștepți atât de mult după ele ca să se încarce, iar autonomia este mai bună decât ce-am văzut pe generația trecută, unul dintre principalele minusuri pe care le-am remarcat cu perechea mea de FreeBuds Pro 2.
Concluzie
În concluzie, HUAWEI FreeBuds Pro 3 pleacă de la mine cu o mare recomandare. La 999 de lei sunt chiar mai ieftine decât competitorii direcți de la Apple sau Sony, totul în timp ce oferă o calitate audio comparabilă sau mai bună, un confort ok și un set de funcții bine gândit și implementat. Sunt recomandarea mea pentru oricine pune accent pe muzică și aspect, și consider că nu poți da greș cu ele dacă alegi să îți cumperi și tu o pereche.
Sigur, bass-ul mai domol ar putea fi un dealbreaker pentru unii, în special pentru pasionații de muzică electronică, dar sunt convins că majoritate vor aprecia mai mult spațialitatea și claritatea pe care aceste căști o oferă. Nu sunt perfecte, dar cu siguranță sunt un companion perfect pentru oricine vrea să-și asculte piesele preferate la o calitate cât mai bună.