MORE

FreeBuds Pro 2, șah la AirPods Pro! [REVIEW]

Căști true wireless mult mai bune decât lasă prețul să se înțeleagă!

Unul dintre domeniile în care Huawei pare să exceleze în ultima vreme este cel audio, iar cea mai nouă pereche de cășți true wireless in-ear lansată de producătorul chinez este Freebuds Pro 2. Venite în 3 culori cunosc pe lume, făcute împreună cu faimoșii Devialet și cu un preț de lista de doar vreo 900 de lei la lansare, sunt categoric printre cele mai bune în aceată zonă de preț, ba aș îndrăzni să spun că se măsoară cu modele substanțial mai scumpe!

FreeBuds Pro 2 Top Case

Conectare și „instalare”… NEMO?!

Le-am conectat la un telefon Mate Xs 2 și am instalat Tidal pentru piesele lor în format Master, Tidal care apropo, se găsește nativ în AppGallery, am scos și AirPods Pro-urile mele pe care le am conectate la iPhone 12 Pro-Max-ul meu pe care am rulat același serviciu de streming muzical și… m-am pus pe ascultat și comparat.

FB Pro 2 Update

Apropo de conectarea noilor Freebuds Pro 2, am avut niște mici glitchuri. Telefonul le vedea că fiind numite Nemo… ceva, dar după ce am instalat și AI Life, hub-ul din care controlezi toate dispozitivele Huawei, mi-au cerut instant update de firmware. Am făcut update-ul, am dat un forget device, după care le-am reconectat și de astă dată le-a văzut corect: Freebuds Pro 2.

Design și caracteristici

Din punct de vedere al designului, FreeBuds Pro 2 seamănă binișor cu AirPods Pro, dar există și destule diferențe estetice cât să se individualizeze. Terminațiile care ies din ureche sunt mai masive, mai pătrățoase și au și niște mici inserții cromate care le fac să arate foarte luxos, iar pe cutie este marcat vizibil parteneriatul cu Devialet.

Cât despre dimensiuni și greutate sunt perfect comparabile cu AirPods Pro, deci pentru mine care sunt utilizator de AirPods Pro încă de când au apărut, experiență purtării căștilor de la Huwei a fost una familiară. Cu alte cuvinte, dacă ești obsinuit cu căștile Apple că formă, dimensiune și greutate, atunci și FreeBuds Pro 2 ti se vor părea din același film.

FB Pro 2 si AirPods Pro

Opțiunile de control prin atingere sunt cele la care te aștepți, adică una, două sau trei tap-uri, swipe-uri în sus și în jos pentru controlul volumului sau apăsări mai lungi pentru multe alte funcții. La fel ca la AirPods Pro, și la FreeBuds Pro 2 atingerile sunt dublate de un mic și discret feedback sonor pentru a te asigura că inputul a fost primit și comanda a fost înregistrată. Pentru a reduce efectul atingerilor accidentale trebuie să strângi un pic între degete „prelungirea” căștii pentru a interacționa cu ele. Trebuie un pic de forță că să-ți ia comanda, dar în felul acesta evită comenzile false.

Active Noise Cancellation

Pe parte de anulare activă a zgomotului de fond, adică un criteriu din ce în ce mai mai popular în ultima vreme, FreeBuds Pro 2 fac o treaba excelentă: având nu mai puțin de 3 microfoane încorporate în fiecare cască, algoritmul inteligent de pe ele reușește să „oblitereze” până la 47dB de ambianța. Microfoanele fac treaba bună în a neutraliza ambianța și a boosta vocile din convorbiri de exemplu, separându-le de zgomotul de fond. Le-am încercat în avion în vacanță, în trafic pe stradă și se descurcă exemplar.

FreeBuds Pro 2 ANC

Poți să le comuți pe off, adică să oprești ANC-ul, singura izolație de exterior rămânând cea fizică sau poți să le treci în așa numitul mod Awareness, adică să lași să treacă tot zgomotul ambient, echivalentul lui Transparency de la AirPods Pro.

Set-up-ul intern este state of the art!

Dar partea unde strălucesc Freebuds Pro 2 este la „difuzoare”. Au un set-up dual speaker pe fiecare cască și tehnologii pe care nu le mai gășiți în zona asta de preț și cu atât mai puțin mai jos. Că să traducem simplu set-up-ul de complex de la interior, ar sună cam așa: are loc o mult mai bună separație a sunetului în condițiile în care există un „driver” mare pentru joase și unul mai mic pentru înalte.

Iar aranjamentul acesta permite un răspuns în frecvența între 14Hz și 48Khz, adică mai jos chiar decât AirPods Pro sau chiar decât faimoasele Sony WF-1000xM4, la care se adaugă în mod magistral suportul LDAC de până la 990kbps. Repet: nu mai găsești nimic de felul acesta la sub 200 de euro, iar set-up-ul este completat de un procesor dedicat menit să controleze separația înaltelor și joaselor.

FB Pro 2 si AirPods Pro Close-Up

Toată această desfășurare de forțe mai are un beneficiu: tuningul, iar aici își arată avantajele colaborarea cu Devialet, care au testat și tunat FeeBuds Pro 2. De fapt în preset-urile de sunet există chiar un mod Devialet, care deși mie personal mi se pare un pic prea neutru, rămâne totuși cel mai echilibrat și mai potrivit mod pe mai toate genurile de muzică, fără să mai trebuiască să mai schimbi ceva. Desigur, asta nu m-a împiedicat să-mi creez cu ajutorul EQ-ului propriul meu preset cu ceva mai mult bass și înalte.

Pe parte strict tehnică se poate vorbi mult și bine despre senzorii care măsoară canalul urechii și optimizează în mod dinamic EQ-ul în funcție de aceste date, dar ideea principala este până la urmă că toate aceste gimmickuri tehnologice fac ca ceste căști să sune că unele de 2-3 ori mai scumpe.

Dar… cum suna muzica pe FreeBuds Pro 2?

Le-am ascultat ore întregi și m-au uns la suflet: de la BB King și John Lee Hooker și până la Metallica și Megadeth, trecând prin Pink Floyd, Dream Theater sau Megan The Stallion și Drake. Pe cât de basos și de bine sună hip-hopul, pe atât de prezent și de clar sună metalul sau bluesul. Vocile se aud absolut excepțional, separația instrumentelor este minunată iar sound stage-ul este amplu, așa cum se simte de obicei pe o pereche de căști over-ear cu difuzoare mari.

FB Pro 2 Presets

Aș mai insistă puțin asupra diverselor preseturi. Ascultând la început doar în modul Devialet am fost un pic dezamăgit, mi s-a părut prea neutru, prea flat, dar puțin câte puțin am început să-l apreciez pentru că este și modul în care toate genurile sună bine. Bass-ul este echilibrat, la fel și înaltele, vocile se aud clar, dar dacă vrei ceva mai „spicey” nu te oprește nimeni să treci pe Bass Boost, Treble Boost sau Clear Vocals.

Sau poți asculta pe modul pe care ti-l configurezi singur din EQ. Trecerile acestea de pe un mod pe altul chiar se simt și schimbă drastic modul în care reacționează căștile. Deodată au mai mult atac, mai multă carne și mai multă prezența, deși mai pierd puțin din fidelitate. Am schimbat modurile în funcție de gen, de la hip-hop la metal, trecând prin progresiv sau clasică și boy oh boy, cât de bine se aud!

FreeBuds Pro 2 EQ

Trackurile Master de pe Tidal au sunat magistral și îndrăznesc să spun că au fost net superioare AirPods Pro-urilor mele, pe care am ascultat exact aceleași piese, pe fix același același serviciu muzical și în același format. Da știu, este o vorba mare asta, dar nu ezit s-o repet: sună mai bine decât AirPods Pro-urile.

Compatibilitatea cu Android și iOS

Bineînțeles că am conectat Frebuds Pro-urile și la iPhone, nu trebuie decât să descarci AI Life din AppStore, dar fii atent la varianta, pentru că versiunea de AI Life de pe iOS nu este întodeauna și ultima. Am găsit in ea majoritatea funcțiilor, dar experiență rămâne zic eu mai bună și mai fluidă pe un telefon Android și chiar mai bună pe unul Huawei. Și apropo de ecosistemul Huawei, ceea ce au mai reușit ei asemenea lui Apple, a fost să facă Freebuds Pro 2 la fel de ușor de „plimbat” de pe un dispozitiv pe altul in acest ecosistem, adică să se conecteze seamless și la un laptop sau o tabletă Huawei, odată ce ele au fost înregistrate și conectate la contul tău pe unul dintre device-uri. Asta este lucru foarte rar in afară ecosistemului Apple.

FreeBuds Pro 2 App

Autonomie și conectivitate

Cât despre restul specificațiilor, căștile au o autonomie de vreo 4 ore cu ANC-ON si durata aceasta este extinsă la 18 ore cu ajutorul charging case-ului, adică vreo 4 încărcări. Fără ANC autonomia este de cam 6 ore, ceea ce desigur, este la nivelul restului ofertei, dar cred că era loc de mai bine.

Conectivitatea este firește Bluetooth 5.2 multipunct, vocea în convorbiri este clară, deci microfoanele își fac foarte bine treaba in a izola vocea de zgomotul de fundal, iar de auzit se aud într-un mare fel.

Concluzie

Aș zice că perechea aceasta de căști este game changing. Sincer nu mă așteptăm să găsesc la banii ăștia, adică la 900 de lei, prea curând o pereche de căști true wireless in ear de nivelul acesta. FreeBuds Pro 2 reprezintă inca o dovada a faptului că Huawei au ajuns sa exceleze cu adevărat in multe categorii, cum ar fi audio sau laptopuri, deși se încăpățânează să mai facă și telefoane. Dar FreeBuds Pro 2 este un produs relevant pentru felul in care au intrat Huawei in conștiința colectiva și în trecut: cu produse bune la prețuri la fel de bune.

Video aici:

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button