ReviewsTECHTelefoane

Mate Xs 2, a treia versiune a celui mai SPECTACULOS telefon pliabil! Dar este asta îndeajuns? [REVIEW]

Mate Xs 2 este unul dintre cele mai exotice telefoane inteligente produse vreodată și este cel de-al patrulea telefon pliabil din portofoliul Huawei. Au 3 pliabile care se „împăturesc” cu ecranul în afarăacesta fiind unul dintre ele, și unul care se împachetează cu ecranul la interior, de fapt chiar douădacă punem la socoteală și P50 Pocket-ul de anul acesta.

Mate Xs 2 Top Down
Mate Xs 2 Top Down

Design si constructie Mate Xs 2

Telefonul vine doar în alb și negru, iar ceea ce am primit este modelul alb, care alb pare a fi mai degrabă un soi de bej mai închisIntenția lui Mate Xs 2 este aceeași ca a tuturor celorlalte pliabile: de a fi un 2 în 1, adică de a combină ergonomia, dimensiunile și utilitatea unui telefon obișnuit cu ecranul mare al unei tablete în one device to rule them all.

Mate Xs 2 are doar puțin peste 250 de grame, desigur, nu este tocmai ușor pentru un telefon obișnuit, dar țineți cont  un iPhone 13 Pro Max cântărește exact 240 de grame, adică cu doar 15 grame mai puțin decât acesta.

Mate Xs 2 Back
Mate Xs 2 Back

Pliat are 11mm grosime și depliat ajunge la jumătate5.4. Iar soluția constructivă aleasă de Huawei nu este doar îndrăzneațăci aduce beneficii reale. Această „pliere” a ecranului pe exterior face ca acea linia de-a lungul căreia ecranul „se îndoaie”   fie mult mai puțin pronunțată atât la vedere cât și la atingere. În momentul în care ai depliat Mate Xs 2, eranul pare aproape perfect plat. Apoi soluția aceasta permite un corp mai subțire și mai ușordin moment ce nu existe elemente suplimentare gen încă un ecran, displayul „învelind” practic telefonul în cazul de față. Iar această abordare elimina și formă ciudatălungă și îngustă gen 25/9, pe care o întâlnești de exemplu la Galaxy Fold. Pliat Mate Xs 2 arată  orice telefon obișnuit.

Mate Xs 2 Pliat Back

Dar în ciuda avantajelor oferite de această soluție constructivă, nu ai cum  ocolești faptul  un telefon „îmbrăcat” în ecran este mai expus la zgârieturi decât unul al cărui ecran se pliază la interior. Desigur, această a treia versiune a acestui model este categoric mai rezistentă decât oricare dintre iterațiile anterioare. Ecranul se simte mult mai dur  la atingere, de fapt Huawei și spune  ecranul este un compozit foarte rezistent, alcătuit dintr-un strat protector, unul de suport, adică un fel de structura de rezistență și un fel de zona centrală, de ax, adică acea porțiune a ecranului care se pliază și se depliaza.

Iar această structura stratificată oferă o bună absorbție la șocuri și funcționează  un fel de buffer la impact. În plus marginile din aluminiu sunt insesizabil ridicate, simți asta la atingere, pentru ca atunci când pui telefonul pe o suprafață plană, ecranul  nu atingă efectiv acea suprafață și  nu se zgârie.

Mate Xs 2 Half Pliat Front

Și balamaua numită Falcon Wing a fost reproiectată, se simte fluidă și solidă la pliere și depliere. Dar sincer, nu despre balama mi face griji, ci despre faptul  nu ai cum  ocolești realitatea  ecranul se află „pe dinafară„. Rămâne însă fără îndoială unul dintre cele mai subțiri telefoane pliabile făcute vreodată, depliat el fiind cu 1mm mai subțire decât Fold-ul de la Samsung și mai ușor cu 16g.

Mecanismul care securizează plierea telefonului se închide lin și aproape insesizabil, iar în momentul în care apeși acel buton lateral discret, ecranul sare cumva înapoi și se deschide. Acest cant mai gros este și cel care găzduiește mai toate elementele telefonului: camerele și flashul, excelent integrate, aproape invizibile, butonul mecanic care pliază și depliaza telefonul, butonul de power care dublează și ca senzor de amprenta, volum plus-minus și jos portul USBC pentru încărcare.

Spatele bej al telefonului depliat este texturat și aderent și este făcut din fibră de sticlă, ceea ce îl face ușor și rezistent și nu mai este întrerupt de niciun alt element cu excepția balamalei care îl brăzdează pe mijloc.

Mate Xs 2 Half Back
Mate Xs 2 Half Back

Ecranul este un OLED  10bit 120Hz de aproape 8 inch!

Ecranul depliat are aproape 8 inch, 7.8 mai exact, ceea ce-l apropie de o tabletă mai mică. De exemplu ecranul lui iPad Mini are 8.3, deci cu doar jumătate de inch mai mult, iar Mate Xs 2 este mai mare depliat decât Z Fold 3. În ceea ce privește calitatea ecranului, ea este fără îndoială în fiecare aspect pe măsura acestuia din urmă în materie de claritate. Iar faptul  folosești același ecran indiferent de modul în care utilizezi telefonul, pliat sau depliat, este încă un real avantaj.

Mate Xs 2
Mate Xs 2

Pliat, ecranul are 6.5 inch, adică exact cât are un telefon obișnuit, iar depliat are 7.8, adică este o minitabletăCât privește calitatea, nimic de comentat aici: este un OLED 10 bit la 1 miliard de culori și nuanțe, la o frecvența respectabilă de 120Hz.

Mate Xs 2 Pliat
Mate Xs 2 Pliat

Procesor, memorie, stocare și performanțe

Dacă precedentele versiuni de Mate X au fost motorizate de excelentele procesoare proprii Kirin, întâi 980 pe Mate X, apoi 990 pe Mate Xs și apoi 9000 pe Mate X2, în cazul de față avem… un Snapdragon din generația anterioarăadică un 888 de anul trecut. Nu  ar fi un procesor slab, dimpotrivă.

Dar ideea de a avea un procesor din 2021 pe un flagship scump din 2022 este puțin spus incomodă. Am obținut în Geebench 5 un scor maxim de 3471 de puncte.                                                                      Telefonul se încălzește sesizabil la utilizare intensă, in gaming de exemplu, dar la o grosime de doar 5.4mm, acesta este un trade-off la care te aștepți.

GB 5 Score
GB 5 Score

Deci din punct de vedere al performanței brute, Mate Xs 2 este la nivelul anului trecut, ceea ce nu este tocmai un motiv de mândrie. Procesorul este secondat de 512GB stocare și 8GB RAM, dar există și versiuni de 8 cu 256 și chiar 12 cu 512, nu știu însă dacă aceasta din urmă va fi disponibilă și la noi.

Și interesant mai este și faptul  deși avem un veritabil flagship, există inclusiv posibilitatea de a folosi unul din sloturile tray-ului de SIM pentru a adaugă și un card micro-SD de până la 256GB pentru a suplimenta stocarea.

Specificatii Mate Xs 2
Specificatii Mate Xs 2

Conectivitate, baterie și încărcare

Al doilea mare let-down al acestui procesor este… absența conectivității 5G. Asta este o pastilă amară și greu de înghițit pentru un telefon scump de top. Dar cu cu excepția notabila a conectivitaății 5G, in rest telefonul are the latest and the gratest, gen WiFi6 sau Bluetooth 5.2.

Cât despre baterie, all good: 4500mAh și telefonul se încarcă rapid la 66W. Apropo, Mate Xs 2 are încărcător în pachet. Dar, din cauza form-factorului său cu ecranul „pe dinafară„, spre deosebire de Foldul de la Samsung, aici nu există wireless charging, dar măcartot față de Fold, bateria este cu 100mAh mai mare. No big deal anyway, dar măcar de ținut ține binișorîn ciuda ecranului mare.

Camere și performanțe foto-video

Camerele telefoanelor au reprezentat mereu un capitol la care Huawei au excelat. Pe acel cant unde se găsesc toate elementele tehnice ale lui Mate Xs 2 se află așadar și modulul de camere. În vârful lanțului trofic tronează o principala wide True Chroma de 50Mpx cu f1.8, care banuiesc că măcar din punct de vedere al senzorului ar putea fi aceeași cu cea de pe P50 Pro, ceea ce desigur este o veste bună. Pozele arată excelent, la fel și filmarea 4K 60. Eu aș zice că este aceeași camera, par să lipsească însă sistemele de focalizare cu laser și de stabilizare optică de pe flagship.

Camere Mate Xs 2
Camere Mate Xs 2

Principala este secondată de un ultrawide de 13Mpx și 13mm, aparent și el același ca pe P50 Pro și mai avem un modest telefoto 3X, de 81mm și 8Mpx, dar care este măcar stabilizat optic. Adiția de care beneficiază Mate Xs 2 față de precedentele versiuni, este o camera selfie de 10Mpx integrată în ecran. Este plasată discret într-o extremitate, într-un colț, dar sincer nu-i prea văd utilitatea. E bună s-o ai acolo, dar la fel de bine putea să și lipsească.

Interfata Camere Foto

Mate Xs 2 are limitările sofware pe care le știm deja

Cât despre software… rămâne cum am stabilit. Adică este un Android, deci atenție, nu un Harmony OS, peste care Huawei au aplicat interfața lor EMUI ajunsă la versiunea 12.01. Și ca de obicei, lipsesc serviciile Google și lipsește Play Store. Desigur, Huawei încearcă din răsputeri să compenseze… dar e dificil.

Au investit enorm în propriul lor magazin de aplicații, acel AppGallery, dar pe de altă parte, în continuare, pentru destule dintre aplicațiile și jocurile uzuale trebuie să faci apel la magazine terțe precum Apk Pure și altele. Iar asta nu este teribil de complicat, dar este frustrant, mai ales pentru un telefon atât de scump.

App Gallery intergrează acel motor de căutare pentru aplicații numit Petal Search și care ușurează substanțial procesul, dar rămâne tot un workaround. Au mai introdus și GSpace, acea suită care îți oferă acces la servicii și aplicații Google gen Youtube sau Maps, dar care este tot un sandbox, o varianta ocolitoare. Oricum, dacă vrei, cu un minim de efort te poți folosi de telefon, dar trebuie să rămâi conștient de faptul că telefonul nu rulează nativ nimic din toate astea.

EMUI 12

În Gspace găsești aplicații populare dependente de serviciile Google, gen Uber sau de curierat și livrare, sau servicii de streaming precum HBO Max sau Disney Plus. Dacă te obișnuiești cu aceste workarounduri, cu mici excepții gen Android Auto, poți face să meargă pe Mate Xs 2 cam orice aplicație sau serviciu. S-au făcut progrese reale față de acum câțiva ani când instalarea unor astfel de servicii sau aplicații uzuale era o lupta cu morile de vânt.

În plus, dată fiind capacitatea să unică de a se deplia și de a oferi spre utilizare un ecran enorm, Mate Xs 2 are o mulțime de capabilități de multitasking, de ferestre plutitoare și de widgeturi, la care se adaugă și toate funcțiile lor de eco-sistem, gen Device Plus prin care telefonul comunica și îți listează toate celelalte dispozitive Huawei ale tale sau din proximitate, sau Huawei Share, acea funcție care îți permite să partajezi sau să transferi fișiere.

Preț și concluzie

Prețul acestui telefon este mare, chiar și pentru un telefon pliabil, categorie despre care știm deja că nu este ieftină. Deci Mate Xs 2 este… 10.000 de lei, adică 2000 de euro! Și asta pentru un telefon fără 5G, fără servicii și aplicații Google native, deși Huawei fac tot posibilul să compenseze aceste neajunsuri, și cu un procesor de anul trecut.

Pliat de sus

Dar pe de altă parte, designul și construcția sunt sublime și fac din Mate Xs 2 o veritabilă bijuterie. Este un telefon unic, ochios, remarcabil din nenumărate puncte de vedere și o dovadă a rezilienței celor de la Huawei în față sancțiunilor. Este mai degrabă o dovadă a ceea ce ar fi putut fi Huawei în absența acestui embargo, dar până una alta rămâne un telefon de 2000 de euro fără 5G, cu un procesor de anul trecut și care te determina să apelezi la artificii pentru a avea Youtube și Netflix sau Uber.

Video aici:

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button