
După ce am făcut trecerea de la iPhone la Google Pixel 7 Pro, am întâmpinat o problemă destul de serioasă peste care nu pot să trec: perechea mea de AirPods Pro care funcționa perfect pe iPhone se deconectează constant pe Pixel. Nu trebuie să explic de ce mă exasperează chestia asta. Și când Marinake m-a sunat într-o vineri să îmi spună că am o pereche de earbuds wireless pe birou pentru review, nici că am putut să fiu mai entuziasmat.
Și uite așa se face că luni dimineață am făcut cunoștință cu HUAWEI FreeBuds 5i, o pereche de căști TWS (True Wireless Stereo) care m-au făcut curios, mai ales că prețul lor este foarte ok. Nu vreau să dau spoilere, așa că hai să le luăm la puricat.
Construcție și ergonomie
Vreau să încep cu construcția căștilor HUAWEI FreeBuds 5i. Plasticul din care este făcută carcasa pare să fie rezistent iar finisajul mat maschează bine zgârieturile care, inevitabil, vor apărea. Clapeta de deschidere este acționată de un arc ascuns în carcasă. Nu este cea mai robustă clapetă din lume, dar nici nu pare că se va rupe ușor.
Când am deschis clapeta am dat și de o mică ciudățenie. Căștile în sine sunt așezate în carcasă invers față de cum le pui în ureche. Asta înseamnă că de fiecare dată când le scoți ca să asculți muzică sau le bagi la încărcat, trebuie să le întorci la 180 de grade. După câteva zile m-am obișnuit cu asta, dar tot consider că este o alegere nefericită a inginerilor care au pus cap la cap aceste căști.
Trecem mai departe la căștile HUAWEI FreeBuds 5i în sine, care mă bucur să spun că stau foarte bine în urechi. By default vin echipate cu mărimea medie de dopuri, dar dacă nu se potrivesc cum trebuie, în cutie mai vin alte două seturi, unul mai mic și unul mai mare. Oricum în aplicația HUAWEI AI Life ai și un test care îți spune ce dopuri sunt bune pentru urechea ta, deci poți să experimentezi până găsești varianta bună.
Pe lângă faptul că stau bine în urechi și izolarea este bună, HUAWEI FreeBuds 5i mai sunt și foarte ușoare pe deasupra, având doar 4,9 grame fiecare. Toate astea combinate fac ca aceste căști să fie foarte confortabile de purtat chiar și pentru perioade mai lungi de timp. Vin în trei culori: negru (Nebula Black, cele testate), alb (Ceramic White) și un soi de albastru deschis (Isle Blue).
Când vine vorba de control, fiecare cască are o zonă sensibilă la atingere. Cu un simplu swipe pe lungimea brațului poți controla volumul, o apăsare mai lungă schimbă modul de anulare activă a zgomotului de fundal iar un double tap pune pauză sau dă skip la următoarea piesă. Acest sistem funcționează destul de bine și nu am avut prea multe cazuri în care căștile nu au înțeles comanda pe care am dat-o. Cu toate astea, mi-ar fi plăcut un sistem cu controale fizice, așa cum este și pe AirPods Pro, dar și așa este ok. Las mai jos și un tabel cu specificații:
Dimensiuni căști | 31mm x 21,7mm x 24mm |
Dimensiuni carcasă | 48,2mm x 62 mm x 27mm |
Greutate căști | 4,9 g |
Greutate cutie | 34 g |
Capacitate baterie | 55mAh căști; 410 mAh carcasă |
Timp de încărcare | 60 min pentru căști; 110 minute pentru carcasă |
Control | Touch |
Conectivitate | Bluetooth 5.2 |
Rezistență la intemperii | IP54 |
Pentru mai multe detalii despre HUAWEI FreeBuds 5i, poți intra pe pagina produsului.
Sunet
La capitolul sunet am foarte multe lucruri bune de spus. Sunetul produs de driverele de 10mm este foarte curat și prezent, fapt care m-a impresionat încă de când le-am pus prima dată în urechi. Diferențierea între instrumente este categoric un punct forte pentru HUAWEI FreeBuds 5i, chiar dacă spațialitatea este doar medie. Până la urmă, avem de-a face cu o pereche de căști in-ear închise, nu cu vreo pereche mare de căști open back, deci nu am de ce să mă plâng.
Înaltele sunt redate foarte bine și m-a impresionat claritatea lor. La fel de bine redate sunt și joasele extreme, chiar dacă volumul lor nu este cel mai puternic pe care l-am auzit vreodată. Când vorbim despre sunetele joase-medii (200-500 Hz), ele nu sunt atât de prezente pe cât mi-ar fi plăcut. Ăsta nu este neapărat un lucru rău, pentru că ține foarte mult de preferințe, dar este un lucru de luat în considerare dacă te gândești să-ți cumperi perechea asta de căști. Dacă vrei, căștile au bași profunzi, dar care nu lovesc. Certificarea Hi-Res Audio Wireless este un plus și demonstrează că aceste căști au fost gândite în primul rând pentru o experiență de ascultare cât mai bună.
În funcție și de piese, datorită definiției mari pe înalte, sunetul redat de HUAWEI FreeBuds 5i poate avea o tentă ascuțită, care poate deveni obositor după câteva ore de ascultare. Cât despre volum, se aud destul de tare atunci când sunt date la maxim dar grație anulării active a zgomotului de fundal bună, nu cred că o să fie vreodată nevoie să le dai la un volum extrem
Și că tot am menționat de asta, anularea activă a zgomotului de fundal (ANC) este foarte bună pentru categoria asta de preț. HUAWEI Freebuds 5i are trei moduri de ANC: Cozy (pentru locuri cu puțin zgomot), General și Ultra (pentru un zbor cu avionul sau alte situații de zgomot extrem). Pe lângă asta, există și un mod de transparență denumit Awareness, care redă sunetele ambientale în căști cu ajutorul microfoanelor integrate.
Cel mai mult am ținut căștile pe modul Ultra de ANC, pentru că autobuzul cu care merg la birou este în general aglomerat. Trebuie să spun că HUAWEI FreeBuds 5i s-au descurcat onorabil în fața zgomotelor puternice și constante, dar nu face treabă așa bună cu sunetele mai ascuțite. Then again, nu multe căști reușesc asta.
Un alt reproș pe care îl am este faptul că, atunci când nu cântă muzica și modul ANC este pornit, se aude destul de clar un zgomot de fond, ca un fel de white noise. Imediat ce pornești o piesă sau un clip pe YouTube asta nu mai este o problemă, dar am avut situații când am vrut să folosesc căștile pe post de dopuri de urechi și nimic mai mult, iar atunci zgomotul de fond este sesizabil. Modul Awareness face ce scrie pe cutie și nu am nimic de reproșat aici.
Per total, cred că sunetul acestor căști este foarte bun, chiar dacă sunt câteva neajunsuri pe alocuri. Nimic de netrecut însă, iar punctele forte ale HUAWEI FreeBuds 5i eclipsează orice dezavantaj. Mai mult, izolarea activă a zgomotului de fundal își face treaba bine iar în majoritatea situațiilor nu vei avea nevoie de mai mult.
Conectivitate
Despre conectivitate nu am foarte multe de raportat, și asta pentru că totul funcționează cum te aștepți. HUAWEI FreeBuds 5i s-au conectat rapid cu ajutorul unui buton de pair de pe laterala carcasei. Dacă ai un telefon HUAWEI care rulează EMUI 10 sau mai nou, căștile se conectează automat atunci când deschizi clapeta. O altă funcție exclusivă dispozitivelor care rulează EMUI este conexiunea simultană la două dispozitive. HUAWEI FreeBuds 5i au și un mod care oferă o latență scăzută pentru jocuri, dar care este disponibil doar pe dispozitivele care rulează EMUI 11 sau mai nou.
După ce le-am conectat am descărcat aplicația HUAWEI AI Life, disponibilă atât pe Android cât și pe iOS. Programul este intuitiv și singurul mod prin care poți să schimbi setările căștilor HUAWEI FreeBuds 5i este prin intermediul acestuia. Un lucru care nu mi-a plăcut a fost faptul că setările egalizatorului audio sunt cel puțin sumare. Ai trei opțiuni: Default, Bass Boost și Treble Boost.
Le-am încercat pe toate și recomand păstrarea modului implicit pentru orice activitate, fie că vorbim de ascultat muzică sau vizionat filme. Efectele celor două moduri de boost sunt extrem de pronunțate și strică complet sunetul echilibrat al căștilor HUAWEI FreeBuds 5i, făcându-l neclar. Nu în ultimul rând, trebuie să recunosc că mi-ar fi plăcut să văd un egalizator mai robust, cu mai multe opțiuni de configurare manuală.
Concluzie și preț
Acum a venit momentul când vorbim despre preț și consider că ăsta este cel mai important factor. Nu contează cât de bine se aud căștile sau cât de bine stau în urechi și ce funcții extra au, dacă prețul nu este corect. Ei bine, mă bucur să spun că prețul căștilor HUAWEI FreeBuds 5i de 419 lei pe site-ul oficial este mai mult decât corect.
La banii ăștia primești o pereche de căști construite bine și solide, cu un sunet foarte echilibrat, curat și plăcut. Funcționează așa cum trebuie, nu am întâmpinat niciun disconnect pe toată perioada în care le-am folosit și mai sunt și extrem de confortabile pe deasupra. Mi-ar fi plăcut să aibă și alte codec-uri de conectare pe Bluetooth, cum ar fi aptX, care e mai performant în condiții de semnal slab, dar LDAC este excelent și cu adevărat Hi-Res.
Și-acum, întrebarea finală: merită să-ți iei o pereche de HUAWEI FreeBuds 5i? Răspunsul meu categoric este da. Eu am fost foarte mulțumit de ele și ți le recomand dacă ești în căutare de niște căști cinstite, la un preț bun. Au și câteva dezavantaje, dar dacă privești pachetul complet, merită clar să le dai o șansă.
Construcție și ergonomie - 7
Sunet - 8.5
Conectivitate - 9
8.2
HUAWEI FreeBuds 5i sunt o pereche de căști care merită atenția ta. Se aud foarte bine, sunt comode și vin la un preț atrăgător.