ȘtiriTech&IT

Ford ne arată ecranul de 48” rezervat următoarei limuzine de lux pentru consumatorii americani

Ford a prezentat următoarea generație a sistemului său de divertisment pentru autoturisme de lux. Vine cu ecran de 48” ce acoperă întreaga lungime a tabloului de bord și suport Android Auto.

Promisă pentru anul 2024, Lincoln Nautilus pare că va fi o nouă limuzină din categoria ”land yacht”. Știți voi, acele mașini exagerat de lungi, greoaie și cu motoare ineficiente dar care sună bine, numai bune pentru plimbări lungi pe șosele largi și fără prea multe curbe.

Dincolo de dimensiunile ecranului, potrivite mai degrabă pentru ultima versiune a navei spațiale Enterprise, avem de-a face cu un sistem de divertisment care încearcă să rezolve problema ușurinței în utilizare punând toate informațiile la vedere pe ecran, în același timp. Așa se face că poți avea pe același ecran versiunea digitală a panoului cu instrumente de bord, interfața de navigare GPS, informații despre starea vremii și reglaje pentru sistemul de climatizare. Și tot mai rămâne suficient spațiu pentru ca pasagerul din dreapta să-și poată accesa melodiile preferate pe Spotify, sau să urmărească un film pe Netflix.

Fiind vorba de un sistem Android Auto, există Google Maps integrat, acces la aplicații prin Google Play, Amazon Alexa și Google Assistant încorporate, dar și alte „beneficii” rezervate în mod normal telefoanelor și tablete cu Android. Vorbim desigur despre jocuri de mobil, cum ar fi titlul Asphalt Nitro 2, pe care l-ai putea juca cu volanul și pedalele mașinii în timp ce aștepți după încărcarea bateriei EV.

Ca parte a noului Ford și Lincoln Digital Experience, Ford adaugă pentru prima dată suport Apple Maps pe ecran dublu. Aceasta înseamnă că dacă pornești navigarea Apple Maps pe ecranul CarPlay principal, interfața Apple Maps se va extinde și în afișajul grupului de instrumente, apărând în spatele volanului. Ford precizează că aceasta este o optimizare pentru vehiculele sale și nu o nouă versiune a sistemului Apple CarPlay. Merită amintit că Apple oferă această funcționalitate încă din anul 2019, permițând producătorilor auto să extindă interfața CarPlay pe ecranul tabloului cu instrumente de bord. Însă preluarea acestei funcționalități a fost lentă, până acum apărând doar la EV-ul chinezesc Polestar 2.

Apple Maps poate coexista, de asemenea, alături de interfața nativă a Ford în ecranul central, apărând ca un cartonaș lângă aplicațiile native Ford.

Alături de versiunea intenționată pentru EV-uri de lux, Ford a arăta și o adaptare a sistemului său de divertisment ce s-ar preta la mașini de dimensiuni compacte, având o tabletă în orientare orizontală pentru consola centrală și ecran secundar decupat după conturul panoului cu instrumente de bord. Primul servește drept interfață principală Android Auto, iar al doilea afișează un panou personalizat cu instrumente de bord suprapuse peste harta de navigație. Interesant este că la întrebarea privind compatibilitatea Apple CarPlay răspunsul a fost un ”No comment” fără prea mult loc de interpretări. Altfel spus, sistemul livrat la bordul autoturismelor folosește nucleul Android iar compatibilitatea CarPlay, dacă va veni, probabil că nu va beneficia de o integrare atât de mare cu restul funcțiilor disponibile pe tabloul de bord.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button