
Deși aflăm în fiecare an despre o nouă versiune Gorilla Glass sau Ceramic Coating, șansele ca un telefon abia scos din cutie să prindă măcar o săptămână de utilizare fără zgârieturi pe ecranul neprotejat sunt aproape de zero.
Cel puțin teoretic, sticla aplicată ecranelor smartphone ar putea modificată pentru o duritate și mai mare, oprind majoritatea zgârieturilor. De altfel, unele folii de protecție pentru ecran chiar folosesc această varietate de sticlă ultra-rezistentă, utilizatorii descoperind destul de repede că aceasta se sparge mult mai ușor decât se zgârie. Iar cum un astfel de rezultat nu este de dorit la ecranul unui smartphone, soluția aleasă este o sticlă mai „moale”, dar care nu se sparge atât de ușor când este lovită. În schimb, protecția anti-zgârieturi este aplicată doar la suprafață, sub forma unuia sau mai multe straturi cu proprietăți oleofobice, antireflexie și chiar antimicrobiene.
Potrivit unui raport atribuit companiei de analiză CCS Insight, formula perfectă pentru ecrane aproape imune la zgârieturi ar putea apărea în preajma anului 2028. Aplicat la suprafața ecranului din sticlă, noul finisaj “nano-coating” va putea reumple imperfecțiunile cu material nou creat, eliberat într-o reacție declanșată la contactul cu aerul.
Interesant este că un concept similar a fost testat încă de acum zece ani pe telefonul LG G Flex, anunțat cu ecran curbat și o tehnologie self-healing, care însă viza capacul aplicat pe spatele telefonului. Aparent, auto-repararea zgârieturilor nu funcționa atunci și cu suprafețe transparente, LG abandonând în cele din urmă această tehnologie.
Între timp, Motorola a brevetat propria interpretare “shape memory polymer”, care promitea să închidă zgârieturile superficiale prin expunerea la căldură. Nici Apple nu este străin de acest concept, gigantul american brevetând un “self-healing display” care ar putea funcționa și cu telefoane pliabile. Din păcate, istoria ne arată că trecerea de la tehnologie brevetată la produs comercial poate fi un proces anevoios, care implică mulți ani de cercetare și experimente nu neapărat reușite.