ȘtiriTech&IT

O parte dintre extensiile tale Chrome nu vor mai funcționa

După ani de amânări, Google nu va mai extinde compatibilitatea extensiilor Chrome cu format vechi, cele încă folosite de utilizatori devenind inutilizabile.

Direct motivat să „vândă” utilizatorilor reclame prin platforme precum Google Ads, preferabil în timp ce colectează cât mai multe date despre aceștia, Google caută de ani buni să modifice sistemul de extensii Chrome astfel încât să dezarmeze acele soluții folosite pentru blocarea reclamelor și protejarea intimității. Problema este Manifest V2, extensiile Chrome bazate pe acest format abundând în magazinul oficial Chrome Web Store.

Noul format de extensii Chrome, denumit Manifest V3, trebuia să fie adoptat oficial de prin anul 2021, extensii populare precum AdBlock rămânând cu funcționalitate mult limitată, devenind aproape irelevante. Doar că dezvoltatorii acestora au învățat să se adapteze, încât tranziția la extensiile Manifest V3 arată mai degrabă ca o victorie de etapă pentru Google, dar golită de conținut odată ce dezvoltatorii de extensii Chrome vor veni cu propriile adaptări.

Printre criticii cei mai fervenți vor intra cu siguranță nume precum AdGuard, uBlock Origin, Adblock Plus și alți dezvoltatori de extensii.

Deși, dezactivarea extensiilor vechi a început deja cu versiunea Chrome Beta, tranziția către versiunea stabilă de Google Chrome ar putea dura câteva luni, rămânând de văzut cine și cum va fi afectat. În general, extensiile vizate sunt cele pe care le-ai instalat cu mult timp în urmă, relativ obscure și rămase fără actualizări recente.

Așa că dacă ai de mult timp instalate extensii Chrome de care aproape nimeni nu a auzit, dar pe care te bazezi încă, poate că ar trebui să cauți încă de acum alternative „moderne”. Alternativ, ai putea încerca un web browser alternativ, precum Firefox, dezvoltatorul Mozilla anunțând deja că nu intenționează să retragă prea curând suportul pentru extensii V2.

Firefox este unul dintre puținele browsere încă relevante care nu se bazează pe motorul de randare Chromium, dar care oferă totuși compatibilitate cu acesta. De aici rezultă anumite avantaje, permițând dezvoltatorului Mozilla să nu țină cont de preferințele Google în materie de extensii.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button