Tech&IT

Update-ul platformei de extensii Chrome va da o lovitură serioasă pentru ad-blockere

Google a început o tranziție graduală la Chrome spre platforma de extensii cu numele de Manifest V3. Acum însă avem un timeline pentru lansarea sa. Începând cu versiunea 112 a browserului Chrome (ianuarie 2023), Google va începe să nu mai ofere suport pentru Manifest V2 în versiunile Canary, Dev și Beta. Apoi în iunie, odată cu versiunea Chrome 115, Google va experimenta încheierea suportului pentru versiunea stabilă. Pentru a coincide cu tranziția de Chrome stabil la V3, toate extensiile Manifest V2 din magazinul web Chrome nu vor mai fi disponibile.

Ce înseamnă acest lucru în mod concret? Ei bine, tranziția nu este una lipsită de controverse. În timp ce Manifest V3 include o sumedenie de schimbări (multe pe care Google le cataloghează ca fiind de ajutor pentru securitate și privacy), unele vor afecta extensiile de tip ad-blocker. În principiu, vă puteți aștepta ca odată cu Manifest V3, cel puțin temporar, niciunul din ad-blockere să nu mai funcționeze.

Cele mai moderne extensii ad-block precum uBloc Origin sau AdGuard se folosesc de un API „webRequest” de la Google pentru a bloca întregi categorii de request-uri HTTP. Metoda asta însă adaugă o întârziere când vine vorba de încărcarea site-urilor, lucru pe care Google dorește să îl evite cu orice preț. Manifest V3 le cere dezvoltatorilor să folosească un „declarativeNetRequest,” – practic îi forțează să folosească o listă de blocare cu adrese URL specifice. Problema constă în faptul că acea listă e limitată la 30.000 de intrări, în condițiile în care cele mai multe liste de ad-blocking ajung la peste 300.000.

Probabil că se va găsi un workaround în timp, dar până atunci, va trebui ca o perioadă să intrați pe net fără protecția unui ad-blocker. Sau să folosiți alt browser. Microsoft Edge anyone?

 

 

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button