În loc să adreseze în mod direct problema dezinformărilor propagate pe X (Twitter), Elon Musk ar putea decide să blocheze pur și simplu accesul utilizatorilor din Europa, fentând astfel posibile amenzi pregătite de autoritățile europene.
Problema răspândirii necontrolate a propagandei și dezinformării în rețeaua X pare scăpată de sub control, postările pe tema conflictului Israel-Hamas atrăgând atenția autorităților europene care desfășoară investigații în regim de urgență. Din păcate pentru Elon Musk, deciziile pripite pentru tăieri de costuri și reducerea personalului Twitter au creat probleme majore cu proliferarea conturilor de SPAM, a dezinformărilor și propagandei politice, pentru care nu există acum soluții rapide.
Presat de autoritățile europene să ofere detalii despre lupta dusă împotriva dezinformării pe platformă, Musk pare preocupat mai degrabă de evitarea prin orice mijloace a amenzilor pe care le anticipează de la autoritățile UE, luând în considerare inclusiv opțiunea „nucleară” de a scoate pur și simplu X din Europa.
Rămâne de văzut dacă informația circulată mai degrabă cu titlul de zvon reflectă intenția reală a proprietarului Twitter, sau are doar scopul de a forța anumite concesii din partea autorităților, care probabil nu vor dori să lase cetățenii europeni fără acces la o sursă importantă de informare.
La sursa neplăcerilor pentru Elon Musk se află așa numitul EU Digital Service Act, un set de reguli impus de Parlamentul European tuturor companiilor care-și oferă serviciile în spațiul comunitar. În afară de reguli stricte împotriva dezinformării online, pachetul de legi pare să includă și unele prevederi ce ar putea zădărnici ambițiile lui Musk pentru transformarea X într-o aplicație „cu de toate”, după modelul rețelei chinezești WeChat. Astfel, tot scopul de a-i crește profitabilitatea, miliardarul american ar vrea să integreze cu aplicația X și un serviciu de plăți, magazin online, plus alte extra-uri care probabil depășesc scopul unei rețele de socializare.
Scoțând X din Europa, Musk nu va mai putea fi tras la răspundere pentru conținutul distribuit pe platformă și va avea mână liberă să modifice aplicația de mobil fără a ține cont de legislația mult mai strictă aplicabilă pe teritoriu european. Interesant este că strategia este folosită deja de Meta pentru platforma Threads, compania lui Mark Zuckerberg nedând semne că ar simți foarte mult lipsa utilizatorilor europeni.