Cyberpunk în lumea reală: o femeie testează o mână artificială conectată direct la sistemul nervos
La fel cum StarTrek a demonstrat conceptul de „Communicator”, care a inspirat mai târziu primul Motorola flip-phone, seria de jocuri Cyberpunk descrie o lume în care tehnologia se contopește cu identitatea proprie. O mână artificială poate fi accesoriu de modă și nu indicatorul unei dizabilități. De la cipuri care îți sporesc abilitățile cognitive, până la „upgrade-uri” care modifică sau înlocuiesc părți ale corpului. Toate acestea diferă într-un aspect esențial: nu sunt proteze pe care să le „descalți” la sfârșitul zilei, ci veritabile extensii care se conectează fizic și mental la persoana ta.
Oamenii de știință par să fi depășit unul dintre obstacolele care separă lumea jocului Cyberpunk 2077 de realitate, dezvoltând o mână artificială pe care o poți controla în mod direct, fără senzori externi lipiți de diferite părți ale corpului și gesturi care trebuie învățate în timp. În schimb, noua abordare prevede comunicare bidirecțională prin atașarea chirurgicală a terminațiilor nervoase rămase viabile în membrul secționat. Iar pentru ca soluția să fie cu adevărat plug-and-play, cercetătorii Bionics Institute din Australia au modificat cele două „șuruburi” din titan folosire pentru atașarea fizică a mâinii artificiale astfel încât să includă și portul de date.
Ușor detașabilă pentru încărcarea acumulatorului, noua mână artificială oferă nu doar un control mai fin decât protezele acționate indirect, dar și senzații tactile, cele din urmă fiind esențiale pentru „integrarea” membrului artificial cu propriul corp. Spre exemplu, poți simți obiectul pe care îl atingi și măsura forța cu care îl strângi.
Și mai interesant este că studiul publicat săptămâna trecută arată că primul beneficiar, o suedeză pe nume Karin, folosește deja de câțiva ani proteza experimentală, beneficiind nu doar de mobilitate îmbunătățită ci și de ameliorarea simptomelor „phantom pain”, foarte comune la persoanele care au suferit amputări.
Mână artificială, dezvoltată cu finanțare europeană
Numit DeTOP, proiectul finanțat de Uniunea Europeană implică zeci de cercetători de pe continent și are drept scop dezvoltarea următoarei generații de proteze bionice.
Modelată pentru a imita nu doar fizionomia, ci și dexteritatea mâinii umane, proteza dezvoltată de compania italiană Presilia a primit un nume sugestiv, Mia Hand. Și se pare că este un dispozitiv cu adevărat high-tech, capabil să „decodeze” impulsurile primite direct de la terminațiile nervoase folosind inteligență artificială. Altfel spus, Mia Hand este capabilă de învățare, adaptându-se la mișcările și stilul utilizatorului pentru a oferi cel mai bun răspuns cu putință.
Având în vedere tehnologiile folosite, devine chiar plauzibil ca protezele/implanturile evoluate din Mia Hand să egaleze sau chiar depășească în cele din urmă echivalentul biologic. Din nou, ne întoarcem privirea către Cyberpunk 2077, însă nu doar privind ca la un univers pur SF, ci mai degrabă vizionar. Cum era și Universul Star Trek, în urmă cu aproape 60 de ani.
Potrivit echipei de cercetători, Mia Hand este suficient de versatilă pentru îndeplinirea a până la 80% dintre activitățile din viața de zi cu zi, raportat la scenariul unei persoane fără handicap. Momentan, proiectul DeTOP include trei pacienți care folosesc diferite versiuni de proteze în viața de zi cu zi, echipa optând mai degrabă pentru perfecționarea tehnologiilor, în detrimentul unei lansări timpuri.
Vestea bună este că inițiativa susținută cu fonduri europene are toate șansele să definească un nou standard pentru proteze de membre, schimbând în bine viețile a milioane de oameni care dintr-un motiv sau altul și-au pierdut mobilitatea, cu sau fără amputarea membrului respectiv.