TelefoaneTECH

Cum protejezi bateria la smartphone: 5 sfaturi simple

Judecând după numărul de comentarii pe care le primim la articolele despre smartphone-urile cu încărcare rapidă, foarte mulți dintre voi sunteți interesați să știți cum să protejați bateriile telefoanelor voastre. De-a lungul timpului, am testat numeroase telefoane, am desfăcut și înlocuit baterii la zeci de smartphone-uri și am studiat o mulțime de documente științifice pe această temă, astfel încât vă pot recomanda câteva lucruri, unele foarte simple, care vă pot inclusiv dubla durata utilă de viață a bateriilor din telefoanele voastre. Ce aveți de făcut? Citiți mai departe pentru a afla.

Ce poate deteriora o baterie?

Hai mai întâi să vedem ce poate dăuna acumulatorului din telefonul tău, astfel încât să putem ști cum să o protejăm. Primul și cel mai evident lucru ar fi deformațiile mecanice, dar pentru un telefon care își păstrează integritatea fizică, nu are rost să analizăm acest aspect. Orice deformație care a avut loc fie datorită unui defect de fabricație, fie datorită unui montaj defectuos, poate scădea drastic autonomia și chiar pune în pericol telefonul și utilizatorul. Acesta a fost cazul lui Galaxy Note 7, care avea o problemă din fabricație la baterie.

Al doilea factor care poate degrada rapid și iremediabil o baterie este căldura. Aici este de fapt călcâiul lui Ahile pentru orice acumulator. Căldura excesivă (peste 40 de grade), pe lângă că îngreunează încărcarea, mai și dăunează serios bateriei. Inginerii au găsit tot felul de soluții pentru asta, de la sisteme de răcire pasivă mai mari la scăderea vitezei de încărcare sau chiar oprirea telefonului la depășirea unor valori considerate critice.

smartphone caldura

Mai sunt însă și alți factori care pot distruge o baterie. Supraîncărcarea este unul din ei, dar la telefoanele moderne nu prea mai putem vorbi de supraîncărcare, pentru că bateriile și smartphone-urile au deja multiple protecții în acest sens. Voltajul excesiv poate distruge foarte rapid o baterie, la fel și intensitatea prea mare a curentului livrată în acumulator. Toate aceste valori sunt însă atent monitorizate de circuitul de încărcare pentru a nu se depăși valorile sigure. Practic deci, pericolul cel mai mare vine de la factorii exteriori, căldura fiind cel mai mare și cel mai prezent.

Încărcare rapidă = viață scurtă a bateriei?

Mulți „comentatori de Facebook” susțin că folosirea încărcării rapide scurtează masiv durata de viață a acumulatorilor, dar HUAWEI-urile mele cu încărcare la 66W sunt martore că situația nu stă deloc așa. Mai departe de declarațiile producătorilor și testele efectuate în medii controlate de către laboratoare din țări îndepărtate, eu folosesc de ani întregi un HUAWEI P30 pe care l-am încărcat în 80% din timp cu un încărcător SuperCharge de 66W de la HUAWEI. Rezultatul? 2 ani mai târziu, bateria este în stare excelentă, păstrându-și peste 90% din capacitate după mai mult de șase sute de încărcări.

HUAWEI Charger

Mai am și un P10, și un P50 Pocket, ambele având bateria în stare excelentă. Și la toate folosesc aceeași încărcare rapidă, care îmi umple bateriile în mai puțin de o oră. Așa că pot să vă spun cu un grad foarte mare de siguranță că tehnologia a avansat suficient cât să nu mai fie o problemă încărcarea rapidă. Și dacă nu mă credeți pe mine, credeți tehnologia din spatele procesului de încărcare. Producătorii folosesc o suită de soluții tehnice, unele foarte simple, altele nu, pentru a accelera încărcarea fără a distruge bateria.

În primul rând, valorile astronomice pe care le vedeți pe cutiile telefoanelor – 66W, 100W, 120W – sunt doar valori maxime ale puterii de încărcare. Asta înseamnă că dacă măsurați valorile în timp real cu un echipament profesional sau cu cabluri care arată valorile de putere, veți observa valori apropiate de cele maxime pentru doar câteva secunde, după care puterea de încărcare scade, semnificativ uneori.

HUAWEI incarcare

Asta nu înseamnă însă că încărcarea rapidă e o păcăleală. Până la urmă, avem și telefoane care se încarcă în 9 minute de la 0 la 100%. Nu, asta înseamnă doar că circuitul de încărcare știe exact când și cât să pompeze, ținând cont atât de gradul de încărcare, cât și de temperatura bateriei și alți factori. În plus, aici intervine și o a doua soluție tehnică, genială prin simplitatea ei, care permite încărcare rapidă fără deteriorarea telefonului: înlocuirea unei baterii mari cu două mai mici.

Împreună, astea două baterii mai mici vor avea o capacitate marginal inferioară celei disponibile la o baterie mare (datorită spațiului dintre ele, a circuitului de încărcare mai complex etc.), dar gândește-te logic: dacă încarci cele două module cu câte 50W fiecare, telefonul se încarcă de fapt cu 100W. Puterea asta totală este cea care determină viteza, deci dacă, teoretic, am merge și mai departe și am avea în același telefon 4 baterii mai mici pe care să le putem încărca cu 50W fiecare, am avea o încărcare și mai rapidă, cu un total de 200W. Și calculul poate continua, dar de la un punct încolo spațiul dintre baterii și învelișul fiecărui modul afectează prea mult capacitatea totală a bateriei. Cel puțin, cu tehnologia actuală…

realme GT NEO 3 baterie
Realme GT Neo 3 are o baterie alcătuită din două celule

Acestea fiind spuse, există totuși o influență a încărcării rapide asupra duratei de viață a acumulatorului, dar este una extrem de mică. Studiile efectuate până acum s-au concentrat pe încărcarea rapidă a bateriilor pentru automobile electrice, dar se aplică în mare parte și acumulatorilor pentru dispozitive mobile, pentru că folosesc tehnologii similare. Atunci când încărcarea rapidă este efectuată în condiții improprii, daunele pot fi substanțiale, dar despre asta vom discuta la punctele următoare.

Și ca să închei capitolul ăsta, telefoane cu încărcare rapidă există deja de câțiva ani buni. Dacă ar fi atât de dăunătoare încărcarea rapidă, ar fi internetul plin de plângeri și relatări de genul ăsta, mai ales la cât de „zgârciob” e românașul nostru. Hai să nu mai lungim discuția, iată care sunt cele 5 sfaturi pe care le avem pentru o baterie cât mai sănătoasă.

1. Ferește telefonul de căldura în exces

Cel mai important sfat pentru prelungirea duratei de viață a bateriei este să feriți telefonul de căldură. Nu îl țineți în mașină în soare, nu îl folosiți în mod inutil la plajă, nu îl puneți pe calorifer sau lângă alte surse de căldură. În plus, aveți grijă unde îl puneți la încărcat: în timpul încărcării, nu îl acoperiți și nu îl puneți undeva unde nu se poate disipa căldura. Foarte mulți utilizatori își încarcă telefonul noaptea, și involuntar, riscă să îl acopere cu perna sau plapuma.

iphone incarcare baterie

Problema este accentuată în cazul telefoanelor cu încărcare super-rapidă: aceasta generează mai multă căldură iar disiparea ei devine foarte importantă. De fapt de aici provine problema percepută la încărcarea rapidă: nu încărcarea în sine dăunează, cât încălzirea excesivă dacă telefonul este „sufocat”. Cum ziceam și mai sus, căldura este inamicul numărul unu al bateriei, iar indiferent cât de bună este răcirea sau cât de puțin e folosit telefonul, plasarea acestuia la încărcat lângă o sursă de căldură sau într-un loc care nu permite disiparea căldurii îi poate dăuna.

2. Nu încărca și descărca bateria complet

Gândește-te la bateria telefonului tău ca la un arc a cărui poziție de repaos este 50%. Cu cât îl comprimi sau extinzi mai mult față de această poziție, aplici o tensiune mai mare asupra lui. La fel și la baterii. Acumulatorii se „simt cel mai bine” în jurul valorii de 50% (de aceea vei vedea că, de cele mai multe ori când cumperi un acumulator sau un device nou, bateria va fi undeva în zona 40-60%). Și dacă în ceea ce privește descărcarea completă, datele nu sunt extrem de relevante, în ceea ce privește încărcarea spre 100%, există studii care arată că acumulatorii își pierd mai repede capacitatea cu cât sunt încărcați mai mult.

Cum ar trebui, deci, să încarci bateria telefonului? Ca regulă generală, cu excepția cazului în care chiar ai nevoie să te țină un pic mai mult (de exemplu când pleci într-o călătorie și nu ai unde să îl încarci), deconectează încărcătorul când nivelul bateriei ajunge în intervalul 80-90%. În același timp, când bateria este descărcată, n-o lăsa să ajungă la 1%, ci încearcă să o pui la încărcat mai sus, la 15-20%. Regula fiind să ții bateria cât mai aproape de 50% și cât mai departe de extreme. Respectând această regulă, vei vedea cea mai mare îmbunătățire a longevității acumulatorului.

HUAWEI SuperCharge

Da, asta înseamnă că vei încărca telefonul mai des, dar per total uzura va fi mai mică. Și dacă ești îngrijorat că riști să rămâi fără baterie când ți-e lumea mai dragă, ia-ți un telefon care se încarcă rapid, astfel încât chiar dacă uiți să îl încarci și te trezești cu 10 minute înainte să pleci undeva că nu ai suficientă baterie, să poți remedia problema ușor – 10 minute la încărcat pe majoritatea telefoanelor cu încărcare rapidă înseamnă minim 4 ore de funcționare.

3. Nu utiliza telefonul cât timp este la încărcat

Sfatul acesta se leagă direct de celelalte două. Dacă te joci în timp ce telefonul e la încărcat, se întâmplă două lucruri: chipsetul produce o cantitate mare de căldură care se adaugă la cea produsă de încărcare, iar faptul că telefonul trage din baterie scade ușor voltajul acesteia și poate păcăli circuitul să continue încărcarea chiar și când bateria este deja la 100%, uzând-o și mai mult.

huawei gaming charging

Există telefoane care fac bypass la încărcare când telefonul este utilizat în gaming. ASUS ROG Phone 6, de exemplu, are această funcție care protejează bateria și întregul dispozitiv de căldură și supraîncărcare. În jocuri, încărcătorul lui ROG Phone furnizează energie doar telefonului, fără a mai implica și bateria.

4. Nu ține telefonul la încărcat când bateria este plină

După cum am mai pomenit mai devreme, voltajul este unul din factorii care determină degradarea bateriilor. Când o baterie este aproape plină, voltajul ei crește și deci crește și voltajul necesar pentru a o umple și mai mult. Astfel, dacă ții telefonul mult timp în priză, poți ajunge în situația în care încărcarea se oprește, nivelul bateriei scade (foarte încet), apoi încărcarea repornește de la o valoare deja ridicată a voltajului. Alternativ, bateria e încărcată constant cu aceeași valoare care e consumată de telefon, dar din nou, încărcarea asta se petrece la un voltaj foarte ridicat, lucru dăunător pentru baterie.

Telefoanele moderne au o funcție care tratează problema. La iPhone, funcția se cheamă Optimised Battery Charging, la HUAWEI (ptiu ptiu, chinezii) se numește Smart Charge, dar principiul este același: când pui la încărcat telefonul peste noapte, bateria se încarcă până la 80% și rămâne acolo până aproape de ora de trezire, când încărcarea reîncepe. Când îți sună alarma, telefonul va fi la 100%, fără să fi rămas la valoarea aceasta toată noaptea.

iPhone SE Optimised Charging

Funcția asta este minunată dacă îți încarci telefonul noaptea și dacă ai un program regulat, dar dacă nu ai acest lux sau obișnuiești să îți încarci telefonul pe timpul zilei, încărcarea asta optimizată nu te ajută prea mult. În acest caz, tot ce îți rămâne de făcut e să nu te uite Dumnezeu cu telefonul în priză toată ziua.

5. Utilizează funcțiile de management al încărcării și/sau aplicații de monitorizare

Poate că unele din funcțiile intens trâmbițate de producător o să pară praf în ochi, altele o să fie prea greu de accesat și pornit, poate că aplicațiile de monitorizare a bateriei par prea complicate, dar pentru un utilizator de smartphone care vrea să își protejeze bateria, orice ajutor contează.

Fie că îi zice Optimised Charging, Smart Charge sau alt nume pompos, încercați să înțelegeți rolul funcțiilor respective și să le activați dacă se aplică scenariului vostru de încărcare. De asemenea, utilizatorilor de Android, nu neglijați aplicațiile precum AccuBattery, care îți monitorizează starea bateriei și te notifică atunci când e momentul să scoți telefonul de la încărcat. Aplicația asta îți arată inclusiv o estimare a numărului de cicluri de încărcare/descărcare utilizate de-a lungul vieții telefonului, și dacă vei încărca bateria în intervalul recomandat (20-80%) vei vedea că utilizezi mai puține cicluri de încărcare.

AccuBattery

Utilizatorii de telefoane Apple au și o funcție de automatizare, prin care telefonul anunță (inclusiv verbal) când telefonul ajunge la procentul prestabilit. Toate aceste funcții și aplicații ajută să fii conștient de condițiile în care utilizezi și încarci telefonul.

Toate sfaturile prezentate sunt, zic eu, simplu de urmat. Dacă intenționați să păstrați telefonul pe care îl aveți acum mai mult de doi ani, ar fi bine să îi protejați bateria, pentru că nu numai că vă veți bucura de dispozitivul preferat mai mult, dar îl veți putea revinde la un preț mai bun și, de ce nu, veți genera mai puțin e-waste. Într-un articol viitor, vă voi prezenta și cum vă dați seama că bateria telefonului este pe moarte și ce puteți face în acest sens. Până atunci, sper să vă ajute sfaturile mele.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button