
Binance tocmai ce a primit o amendă de 4,3 miliarde dolari din partea Trezoreriei Americane, la pachet cu acuzații de finanțare a grupărilor teroriste Hamas și ISIS.
Concret, Binance ar fi permis unor clienți, ulterior identificați de autoritățile americane drept afiliați respectivelor grupări teroriste, să retragă de pe platformă fonduri tranzacționate inițial în criptomonede.
Binance a anunțat în cursul zilei de marți ajungerea la o înțelegere cu autoritățile de reglementare din SUA , inclusiv cu departamentele de justiție și trezorerie, pentru a plăti amenzi de 4,3 miliarde de dolari pentru încălcarea legilor împotriva spălării banilor și a sancțiunilor referitoare la finanțarea grupărilor teroriste.
Changpeng „CZ” Zhao, cofondatorul Binance și o figură centrală în lumea cripto, demisionează, de asemenea din funcția sa de CEO, în temeiul acordului conveniți cu autoritățile americane. Deși nu a trecut complet neobservat, anunțul nu a fost urmat de prăbușirea cotațiilor Bitcoin, deocamdată.
Departamentul de trezorerie al SUA a declarat că Binance nu a raportat peste 100.000 de tranzacții suspecte care implică grupuri teroriste, ransomware, material de exploatare sexuală a copiilor și escrocherii. Însă element central este acuzația că Binance a permis finanțarea Brigăzilor al-Qassam, aripa militantă a Hamas, Jihadul Islamic Palestinian, Al-Qaeda și Statul Islamic din Irak și Siria, prin intermediul exchange-ului său de criptomonede.
Tranzacțiile Hamas au fost recunoscute în februarie 2019 de către șeful de conformitate al Binance la acea vreme, Samuel Lim, conform unui proces al Commodity Futures Trading Commission intentat în martie împotriva bursei cripto. Potrivit declarațiilor depuse la dosar, teroriștii trimit adesea „sume mici” de bani pentru că „sumele mari constituie spălare de bani”, putând fi detectate și blocate mai ușor.
Plângerea a subliniat alte câteva mesaje între Lim și personalul său, despre care autoritățile de reglementare au spus că sunt semne clare că Binance știa că tranzacțiile ilegale pot fi efectuate prin serviciile sale.
Anterior, unul dintre responsabilii Binance însărcinați cu raportarea tranzacțiilor suspectate s-ar fi plâns șefului său că nu are încredere în capacitatea platformei de a urmări tranzacțiile pe criterii geografice.
Pe lângă acordul de marți, care rezolvă și plângerea CFTC din martie, Zhao pledează vinovat pentru încălcarea legii americane împotriva spălării banilor, conform departamentului de justiție. Zhao va plăti personal amenzi de 50 de milioane de dolari și riscă până la 18 luni de închisoare, a informat The New York Times.
„Binance a devenit cel mai mare exchange de criptomonede din lume, în parte din cauza ilegalităților pe care le-a comis – acum plătește una dintre cele mai mari penalități corporative din istoria SUA”, a declarat marți procurorul general Merrick Garland.