ȘtiriTech&IT

Bhutan, o țară mică din Asia, a minat Bitcoin „pe ascuns” încă din 2019

Bhutan este o țară micuță, cu sub un milion de locuitori, situată între India și China. Poate că mulți dintre voi nici nu ați auzit de ea, dar situația se va schimba. De ce zic asta? Pentru că Bhutan tocmai a devenit a doua țară din lume care are un program de crypto-mining derulat de stat, iar povestea asta nu este nouă. Aparent, regatul himalayan a confirmat că mineaza criptomonede din aprilie 2019.

Bine, țara are și un avantaj enorm aici: râuri alimentate de ghețarii antici pe care îi găsim în vârf de munte. Și când ai vârful la 7km înălțime, ai și ceva flux de apă. Ar fi fost chiar fraieri să nu-și facă și hidrocentrale, și poate și mai fraieri să nu folosească toată acea energie regenerabilă și verde pentru a-și suplimenta bugetul de stat. Chiar dacă nu sunt de acord cu minatul, atunci când este realizat în condiții de genul acesta, pot închide ochii.

Se mineaza cu ASIC-uri (care nu duc la shortage în piață, da OLX-iștii?), iar energia electrică folosită este generată de râurile care străbat țara. Deci fără arderi de cărbuni, fără e-waste sub forma a mii sau zeci de mii de plăci video și așa mai departe. În acest fel, Bhutan se alătură celor din El Salvador ca a două națiune cu o mină de criptomonede finanțată de stat.

Bhutan, criptomonedele și banii

Dar să vorbim și despre bani, că până la urmă aici urma să ajungă discuția. Mina de criptomonede a fost pusă în funcțiune în 2019, când valoarea unui Bitcoin era undeva pe la 5.000$. Chiar dacă nu știm magnitudinea proiectului și cât de mare este de fapt această mină, o estimare rapidă mă face să cred că s-au scos bani grei din această mișcare. Asta așa, fără să mai băgăm în seama și China, care este lângă și are poate cea mai mare operațiune de minat din lume, India pe partea cealaltă de gard, și firmele care ar putea investi bani frumoși în Bhutan doar pentru acest motiv.

Un lucru este sigur: țara despre care mulți nu știau mai nimic, tocmai a devenit mai faimoasă printre pasionații de crypto și nu numai. Rămâne de văzut care vor fi urmările acestei dezvăluiri, dar vorbim totuși despre o țară conservatoare, deci mă gândesc că va încerca să rămână cât mai ferită cu putință atunci când vorbim despre atenția presei internaționale și investiții din exterior. Dar astea sunt așa, niște păreri de la un pasionat de hardware. Nu știu (și nici nu vreau să știu) ce impact economic are mișcarea asta, așa că o să vă las și materialul Forbes referitor la acest subiect.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button