PCTECH

Cât de util este Groupy?

Hardware-ul contemporan ne permite multitasking la un nivel la care abia dacă ne puteam imagina cu 20 de ani în urmă. Iar asta se vede dacă ați încercat să lucrați cu prea multe fișiere simultan în Windows.

Ca standard sunt opțiuni limitate de organizare a ferestrelor față de MacOS; desktop-urile multiple sunt în continuare sub ce găsim pe Linux; iar în general ai sentimentul că pentru mulți ani Microsoft a depus mai mult efort la face un sistem de operare pentru tablete, decât unul de PC.

Din fericire, asta este pe cale să se schimbe. Microsoft a dezvăluit recent că lucrează la Sets, un mod prin care poți îngrămădi aplicații diferite într-un singur loc prin intermediul unui sistem de tab-uri. Numai că sistemul pare că va funcționa doar pentru aplicații UWP sau doar pentru cele Microsoft deocamdată. Iar infrastructura pentru Sets este Edge, așa că îl veți folosi fie că vreți sau nu pe viitor. Sunt însă alternative? Da. Prin coincidență, chiar una a cărei dezvăluire a fost urmată de anunțul lui Sets, aproape de parcă Microsoft a sesizat abia acum că exista ceva din Windows care se putea face mai bine ca standard.

Acea alternativă este Groupy, făcută de Stardock, și a fost lansat zilele trecute. Am primit un cod de activare pentru acest software, așa că m-am gândit să vă ajut să decideți dacă este un program util, sau dacă poate fi ignorat.

Mai întâi de toate, pentru cine este făcut acest program? Ești genul de persoană care are un monitor pe care stă deschisă o singură fereastră, în mare parte un browser web care deja are taburi multiple? Atunci poate nu vei avea utilitate pentru Groupy. Dacă ai două monitoare și lucrezi cu suficient de multe instanțe ale aceluiași program, cum ar fi Word sau LibreOffice, încât te pierzi printre fișiere, atunci, da, Groupy este foarte util. Dacă trebuie să faci asta pe un singur monitor, atunci devine de-a dreptul obligatoriu.

Groupy este foarte ușor de instalat, iar folosirea sa este banală. Pentru a uni două aplicații diferite în aceeași fereastră, trebuie doar să târăști una peste alta. Dacă vă trece prin minte că funcția asta ar putea deveni iritantă în cazul în care vreți doar să mutați ferestre, nu să le uniți, vi se oferă numeroase opțiuni pentru a evita asta. Puteți exclude programe, puteți face în așa fel încât funcția să fie utilizabilă doar dacă țineți apăsată tasta Shift sau Control.

Bun, și acum că aveți ferestre multiple puse într-o singură meta-fereastră, asta face utilizarea acestor programe mai simplă? Da, pentru că nu mai sunt împrăștiate, pot fi organizate în ferestre de Groupy multiple în funcție de utilitate, între care puteți schimba ori printr-un simplu click, ori prin comanda Win-~. Pentru a le degrupa, le puteți închide de parcă ar fi tab-uri de browser, sau puteți să le târâți în afara lui Groupy. Trebuie să faceți o concesiune când grupați aceste ferestre la un loc, în ceea ce privește spațiul de lucru. Chiar și în setarea care folosește cel mai puțin spațiu posibil, Groupy tot va ocupa o parte din ecran, așa că dacă vreți fiecare pixel vertical posibil, s-ar putea să nu vă convină poziționarea tab-urilor. Nu poate fi mutată în lateral.

Alte probleme apar în cazul în care târâți o fereastră de pe un monitor către o fereastră de pe alt monitor. Atunci când schimbați între cele două ferestre, deși le veți vedea de parcă ar ocupa aceeași fereastră de pe același monitor, una din ele va apărea mereu pe monitorul său nativ când este selectată, fiindcă se ține cont de poziția sa din momentul în care ați început să o târâți, nu de locația ferestrei de care a fost unită. De asemenea, ultima fereastră dintr-un grup are tendința să își schimbe mărimea la cea default a aplicației, în loc să țină minte ce dimensiune avea înainte de grupare.

Un alt neajuns, de care am fost informat că ar fi investigat, este imposibilitatea curentă afișa simultan ferestre în cadrul unui grup, fiecare ocupând un cadru din meta-fereastră. Așa cum era posibil la vechea variantă a lui Opera sau în cea curentă a lui Vivaldi. Această funcție ar fi foarte utilă în cazul în care vreți să monitorizați pagini multiple, sau să aveți fișiere mai multe mereu la vedere fără chinul de-a încerca să le organizați manual pe toate. O altă funcție ce tare ar fi fost utilă este o tastă globală pentru schimbarea între taburile unui grup. Momentan Win-~ funcționează doar dacă o fereastră este selectată, ar fi fost bine dacă se putea face asta fără click-ul suplimentar.

La nivel fundamental, Groupy trebuia să fie o funcție de bază a lui Windows de ani de zile. Mă bucur că măcar apare acum, chiar dacă este o achiziție separată de Windows. Dar încă nu este ceea ce aș numi un software indispensabil, cel puțin nu până ce se mai lucrează la îmbunătățirea sa și la oferirea mai multor opțiuni de personalize și de organizare.

Dacă sunteți interesați, puteți găsi Groupy de pe pagina oficială a Stardock, unde are un trial gratuit de 30 de zile. Varianta completă costă 10 dolari. Softul este o parte și din Object Desktop, care oferă o varietate de alte lucruri care ai crede că erau o parte standard a celui mai popular sistem de operare pentru PC-uri de ani de zile, dar cumva tot nu sunt.

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button