ȘtiriTech&IT

Câinele cu lunetă și AI este acel „prieten” de care nu vrei să ai nevoie

Îndrumat cu un gamepad, dar perfect capabil să „prindă mingea” de la distanțe impresionante, acesta este un patruped care te-ar putea proteja în aproape orice scenariu de film post-apocaliptic.

MARSOC (prescurtare pentru United States Marine Forces Special Operations Command) evaluează o alternativă evoluată la patrupedul Spot furnizat de Boston Dynamics (companie de robotică deținută cândva de Google). Dezvoltat de o altă companie, Ghost Robotics, noul Q-UGV (quadrupedal unmanned ground vehicles) este antrenat pentru îndeplinirea unor comenzi ce ar pune în dificultate un câine obișnuit: recunoaștere, supraveghere obiectiv, diversiune, asalt. Pentru ultimele două sunt testate și „accesorii” furnizate de o altă companie, Onyx Industries.

Deși nu furnizează și clipul aferent, US Marine Corps informează că a testat noi câini robotizați și în configurații mai.. extravagante, purtând lansatoare de rachete.

Cele două prototipuri Q-UGV primite spre evaluare vin însă echipate cu noua platformă Onyx SENTRY remote weapon system (RWS) adaptată pentru a funcționa sub coordonarea inteligenței artificiale, sistemul optic de înaltă precizie permițând detectarea și urmărirea de la distanță a țintelor terestre sau aeriene, fixe sau mobile.

Cel puțin în actuala etapă de testare sistemul nu poate acționa complet autonom, un operator uman urmărind în permanență evenimentele aflate în desfășurare și aprobând/respingând deciziile luate de AI. Cu mențiunea că operatorul se poate afla oriunde, cum ar fi într-un centru de comandă aflat de cealaltă parte a lumii, conectându-se folosind servicii de internet prin satelit precum Starlink.

Potrivit MARSOC, aplicațiile militare reprezintă doar unele dintre scenariile evaluate pentru folosirea roboților Q-UGV. Complementând vehiculele aeriene fără pilot (UAV), roboții semi autonomi Q-UGV pot participa la operațiuni terestre de supraveghere/salvare, deplasându-se în locații greu accesibile și oferind asistență până la venirea echipajelor salvare.

Reamintim că în luna iulie 2022, un videoclip similar arătând un patruped robotizat creat de compania Unitree a ajuns viral demonstrând potențialul pentru transformarea în arme a dronelor, ceea ce a determinat Boston Robotics și alte companii din domeniul roboticii să-și asume în mod declarativ angajamentul de a nu-și înarma roboții (cu excepția aplicațiilor militare).

Cu toate acestea, în luna aprilie a acestui an am aflat că Unitree Go2, un câine robot disponibil comercial poate fi echipat cu un aruncător de flăcări, de asemenea disponibil comercial.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button