ReviewsPCTECH

Balaur Epic de la PC Garage, un sistem de gaming full AMD

Cel mai recent membru al deja binecunoscutei serii de PC-uri cu nume mitice de la PC Garage a fost prezentat prima dată la Comic Con, acum câteva zile. Sistemul, numit de cei de la PC Garage BALAUR Epic Powered by AMD, se prezintă destul de bine la prima vedere: arătos, cu o combinație de componente principale AMD – ASUS, la un preț de 7.299 lei. Este acest PC o propunere bună? Am primit sistemul pentru testare în urmă cu o săptămână și iată concluziile noastre.

Aspectul și construcția sistemului Balaur Epic de la PC Garage

După Balaur și Zmeu Legendar, aveam ceva așteptări de la sistemul nou de la PC Garage. Știam de preferința lor pentru piese ASUS și de faptul că aleg de obicei configurații destul de echilibrate. În cazul de față, ei au ale să utilizeze o carcasă Alphagear, un brand care este practic sub umbrela PC Garage. Carcasa este spațioasă și are un I/O frontal extrem de generos: două porturi USB 3.0, un port USB-C, două jack-uri separate audio pentru microfon și căști, asta pe lângă cele trei butoane (Power, Reset și LED Control) și două LED-uri de stare.

PC Garage Balaur EPICNu cred că am mai văzut până acum, sau nu în ultimii ani, o carcasă care să aibă un număr atât de mare de conectori și butoane. Pentru cei care utilizează multe dispozitive USB portabile, acest aspect este foarte important, deci bilă albă pentru Balaur Epic.

Din față, carcasa folosită pentru BALAUR Epic aduce destul de mult cu Corsair 4000D, având chiar un sistem similar de extragere a grilei și a filtrului de pe față. Similar cu Corsair 4000D, avem filtru magnetic e partea superioară a carcasei, dar asemănările se opresc aici. Deși per total, spațiul disponibil în carcasa Purifier BLK de la Alphagear este foarte ok, câteva alegeri de design nu mi se mai par la fel de inspirate. Și aș începe cu sistemul de control al ventilatoarelor, destul de complicat. Nu e nimic în neregulă cu a controla iluminarea și viteza lor din softul plăcii de bază. Sistemul de pe Purifier BLK include însă un buton pe carcasă, o telecomandă cu multe funcții, iar LED-urile pot fi controlate și de pe placa de bază.

BALAUR Epic Powered by AMD

Practic butonul de pe carcasă este conectat la un controller, care la rândul lui se conectează la un conector SATA de la sursă și la un conector ARGB de pe placa de bază. Și dacă controlul LED-urilor se poate face printr-o grămadă de feluri, pentru controlul vitezei ventilatoarelor ai doar o opțiune: telecomanda. Aici am mai observat încă ceva: ventilatoarele ARGB de 12 cm au conectori proprietari, deci nu pot fi schimbate ventilatoarele cu unele oarecare.

Aspectul general al sistemului este interesant, sistemul având un cooler AIO cu RGB, memorii RGB și placa video cu iluminare. Me gusta! Totuși, nu am putut să nu remarc un cable management ceva mai „grăbit”, vizibil inclusiv prin geamul PC-ului. Astfel, cablurile PCIE care alimentează placa video erau trecute pe sus, afectând designul relativ „curat” al interiorului.

BALAUR Epic Powered by AMD

Nici pe spatele PC-ului, cable management-ul nu este superlativ: aranjarea cablurilor, gruparea lor, conectarea mufelor etc. Am notificat PC Garage de aceste probleme și ni s-a spus că s-au luat măsuri, dar eu pot să evaluez doar ce am primit la review, deci consider ca acest „aspect” trebuia menționat.

PC Garage Balaur EPIC

Per total, un aspect drăguț, cu multe lumini și componente arătoase, puse într-o carcasă cu un panou frontal foarte generos. Sistemul necesită doar o inspecție mai atentă, caz în care problemele semnalate se pot elimina cu mare ușurință.

Configurația și specificațiile tehnice ale sistemului Balaur Epic de la PC Garage

Configurația lui Balaur Epic este una destul de bună pentru gaming la 1440p. Astfel, avem o platformă AM5 cu DDR5, cu un procesor Ryzen 5 7600X și o placă de bază TUF GAMING B650 Plus. Coolerul folosit este un AIO de 240 mm tot de la ASUS (din seria TUF), cu RGB pe ventilatoare și pe capacul pompei. De arătat, arată bine, de răcit… vom vedea mai încolo.

Procesorul utilizat pentru BALAUR Epic este unul excelent pentru gaming iar placa de bază este una dintre cele mai bune pe segmentul mid-range, cu o varietate de porturi interne și externe. Vorbim de o placă de bază cu port HDMI și DisplayPort, Ethernet 2,5 Gb, cu 4 porturi USB 2.0, 3 porturi USB 3.2 Gen 2 dintre care unul USB-C și încă un USB-C, de data asta USB 3.2 Gen 2×2.

BALAUR Epic Powered by AMD

Intern avem trei sloturi M.2, doua sloturi PCIE 4.0 x16, două sloturi PCIE 4.0 x1 și un header pentru USB 4.0 (Thunderbolt). Răcirea VRB-urilor este foarte bună iar panoul I/O este fix. Două din cele patru sloturi de RAM sunt ocupate de câte o plăcuță de 16 GB de memorie Corsair Vengeance RGB, din păcate la 5200 MT/s. Frecvența memoriei mi se pare cam „depășită”, sistemele AMD pe AM5 suportând fără probleme 6000 MT/s pentru RAM. Totuși, cantitatea de memorie este perfectă pentru gamerii pretențioși. Jocuri precum Hogwarts Legacy sau Microsoft Flight Simulator deja folosesc mai mult de 16 GB RAM și diferențele între un sistem cu 16 și unul cu 32 sunt palpabile, deci mă bucur că s-a optat pentru 32 GB la acest sistem.

BALAUR Epic Powered by AMD

Placa video mi se pare o alegere ok, dacă vorbim strict la raportul preț/performanță. BALAUR Epic utilizează o placă tot de la Asus, mai exact un Radeon RX 6750 XT. Îmi doresc ca la un viitor update la acest sistem să văd în configurație plăcile noi de la AMD, adică RX 7700 XT sau, de ce nu, 7800 XT, dar până atunci, 6750 XT oferă un nivel de performanță excelent pentru 1080p și mulțumitor pentru 1440p.

Sistemul este completat de un SSD M.2 de 2 TB de la Kingston, încă o adiție bună, cel puțin prin prisma capacității de stocare. SSD-ul PCIe 4.0 are memorie QLC și rate de transfer teoretice ok, de 3500 MBps la citire și 2800 MBps la scriere, dar nu mă pot pronunța despre fiabilitatea acestuia. Ce pot să spun este că vorbim de un SSD DRAM-less și că unitatea se încălzește binișor în utilizarea normală.

Sursa lui BALAUR Epic este un ASUS de 750W cu certificare 80+ Bronze, non-modulară. Deși este de la un producător serios, Certificarea Bronze nu mă dă pe spate, iar faptul că nu e măcar semi-modulară îngreunează întrucâtva cable management-ul. La un calcul sumar, procesorul consumă maxim 180W în load, placa video aproximativ 250W, deci realist vorbind, chiar și cu overclock serios, sistemul nu consuma peste 550W. Rămâne deci destul spațiu pentru un upgrade chiar serios, la un 7900 XT de exemplu.

BALAUR Epic Powered by AMD

Per total, sistemul este echilibrat, dar procesorul poate „duce” și plăci video mult mai puternice. Sistemul pierde puncte la viteza mai mică a memoriei, dar câștigă la cantitatea de memorie și de stocare. Pentru gaming la 1080p este minunat, iar pentru gaming la QHD/2K este bun, cel puțin în teorie. Să vedem cum stăm cu practica.

Teste și concluzii

Trebuie să încep acest capitol lăudând încă o dată echipa PC Garage pentru faptul că își testează PC-urile în jocuri populare precum Valorant sau Cyberpunk 2077 și publică testarea în format video direct pe pagina produsului. Astfel, valorile de FPS (pe care le-am verificat prin sondaj) pot forma o imagine destul de clară asupra performanței sistemului. Eu am făcut deci ce fac de obicei la aceste sisteme, și anume le pun la prăjit în teste sintetice pentru a vedea dacă totul funcționează cum ar trebui.

Ei bine, totul funcționează aproape perfect. În jocuri, numărul de cadre pe secundă obținute de BALAUR Epic a fost foarte asemănător cu cel din clipurile PC Garage, iar în testele sintetice rezultatele au fost următoarele:

Balaur Zmeu Legendar Balaur Epic
Configurație 12400f / RTX3060 12400f / RX 6650XT 7600X / RX 6750 XT
3DMark TimeSpy 8783 9778 13267
3DMark Fire Strike 20446 24470 31577
SuperPosition 4K 6808 7335 9983
Cinebench R20 4769 4788 5500
Cinebench R23 12445 12493 13977

Ce ne spune nouă asta? Pentru început, că sistemul este clar mai performant decât ce am testat până acum de la PC Garage (dar și prețul este pe măsură). Apoi, se vede clar că placa video este cea care face cea mai mare diferență, PC-ul având scoruri în testele grafice care îl califică pentru gaming în QHD.

Ce am mai remarcat în timpul testelor a fost și un oarece coil noise, audibil chiar și cu carcasa închisă. Nu este sub nicio formă un deal-breaker, dar dacă te știi excesiv de sensibil la diverse astfel de sunete, am zis să menționam și asta. Temperatura plăcii grafice a fost excelentă, cu un maxim de 62 de grade în teste și 81 de grade pentru Hotspot, iar temperatura procesorului a atins, cum era de așteptat, 95 de grade. Nu vă panicați, este o temperatură absolut normală pentru un Ryzen din generația nouă, procesoarele astea fiind construite să se ducă până în temperatura maximă, ca să maximizeze performanțele. Estimez că AIO-ul ASUS TUF își face treaba foarte bine, nu există o problemă de răcire. În load, sistemul nu a fost gălăgios, dar ventilatoarele coolerului de la procesor sunt audibile.

Concluziile mele sunt amestecate. La 7299 lei, BALAUR Epic Powered by AMD este o ofertă bună ca preț raportat la performanță, cu o platformă AM5 și suficient RAM. Sistemul se pretează și pentru QHD în jocuri mai grele, cum ar fi Cyberpunk 2077 sau Hogwarts Legacy, și singurul lucru pe care aș putea să-l reproșez, este legat de „diavolul care stă în micile detalii”. Înțeleg însă că aceste aspecte sunt punctuale și sunt sigur că o  inspecție mai exigentă le va rezolva cu ușurință.

Dacă ești în căutarea unui sistem sub 8000 lei pentru gaming la rezoluție QHD sau vrei să joci competitiv la Full HD, BALAUR Epic Powered by AMD este o variantă bună de luat în calcul. Posibilitățile vaste de upgrade îl pot face relevant și peste 3-4 ani, ceea ce este un atribut destul de rar la prebuilt-uri.

 

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button