PCReviewsTECH

Sistemul Balaur de la PC Garage, o propunere corectă pentru gaming la 1080p

Recent, PC Garage a lansat o serie de sisteme denumită Balaur, serie care se încadrează în gama de buget mediu. Am avut și noi un astfel de sistem pentru teste și, dacă tot ne-am obișnuit să configurăm, evaluăm și optimizăm configurații, am zis că n-ar fi o idee rea să vă spunem și vouă cum stă treaba cu acest sistem.

La prima vedere, specificațiile sunt foarte ok pentru prețul cerut, iar nevoia de sisteme pentru gaming la 1080p este în continuare crescută, așa că Balaur poate fi interesant pentru mulți. Haideți, deci, să n-o mai lungim și să începem cu…

Aspectul și construcția sistemului Balaur de la PC Garage

Experiența celor de la PC Garage ca integratori de sisteme este în continuă creștere, și asta se vede inclusiv la Balaur. Sistemul este găzduit într-o carcasă Endorfy (fost SilentiumPC) Regnum 400 ARGB, o carcasă care, în gama ei de preț, arată bine și are suficiente feature-uri. De la filtre amovibile și până la ventilatoare ARGB cu controller, carcasa bifează toate necesitățile de bază pentru un astfel de sistem. Sigur, posibilitățile de cable management sunt ceva mai slabe, dar în cazul unui sistem pre-built, asta e problema celui care montează, nu a utilizatorului.

Și hai să zic și de cable management, dacă tot am menționat de el. Două șuruburi și o tablă mai târziu, am ajuns la partea din spate a sistemului, unde am găsit o organizare ok a cablurilor. Nu este Cel Mai Bun Cable Management Din Lume, dar este suficient de organizat și nu există cabluri care să atârne sau să riște să se deconecteze. Pe față se văd foarte puține cabluri, deci nu am niciun fel de plângeri la acest capitol.

Ca aspect, avem sărbătoare de RGB în sistem. Asta se datorează în special celor patru ventilatoare STRATUS 120 PWM ARGB de pe carcasă (trei în față și unul de evacuare), dar și coolerului folosit, care este tot Endorfy. Toate pot fi controlate de pe placa de bază, dar iluminarea poate fi modificată și apăsând butonul de Reset de pe carcasă (care nu are, în schimb, și funcția de Reset). Memoriile nu sunt RGB, dar nu văd în asta o problemă, ținând cont că restul sistemului e atât de colorat.

Carcasa nu este cea mai solidă din universul cunoscut, dar de banii ăștia, își face treaba de minune, iar dacă nu obișnuiești să îți lovești PC-ul cu pumnii și picioarele după ce pierzi la FIFA, sistemul este suficient de bine protejat (inclusiv de praf, pentru că are filtre pe admisie). Per total, sistemul este decent construit, iar dacă ne uităm și la prețul sistemului, consider că pretențiile mele sunt satisfăcute. Dar cum e configurația?

Configurația și specificațiile tehnice ale sistemului Balaur de la PC Garage

Păi configurația este în ton cu construcția: s-au luat foarte puține scurtături, iar acestea nu influențează deloc experiența în utilizare. Procesorul este un 12400f de la Intel, un procesor care se ține foarte bine în gaming, un pic mai bine decât un Ryzen 5 5600x de exemplu. Cu 6 nuclee și 12 threaduri, CPU-ul este foarte potrivit pentru un sistem de gaming la 1080p și poate fi, la nevoie, folosit și pentru streaming, deși performanța va avea un pic de suferit.

Coolerul este unul cu care nu am avut de-a face personal până acum, dar este tot de la Endorfy, deci nu are cum să fie prost. Modelul exact este Fera 5 ARGB, și din testele mele nu are nicio problemă în a răci i5-ul din dotarea Balaurului. Este foarte silențios, ca de altfel tot sistemul, chiar și în load, și aspectul se potrivește cu restul designului.

Balaur PC Garage

Apoi, fiind un sistem „powered by ASUS”, avem două componente ale renumitului producător, placa de bază și cea video. Placa de bază este ASUS PRIME B660-PLUS D4, care chiar dacă nu este top de gamă pe chipsetul B660, are suficiente calități cât să mă declar mulțumit. În primul rând, este ATX, o chestie care în general nu e așa relevantă, mai ales la nivelul ăsta, când micro ATX poate avea aceleași funcții într-un format mai mic. Totuși o placă full ATX are sloturile mai aerisite, ceea ce poate ajuta în cazul în care mai vrei, la un moment dat, să mai adaugi o placă PCI Express sau poate un alt SSD. În plus, VRM-urile au radiator, numărul de porturi pe spate este suficient, per total o placă corectă pentru bugetul ăsta, care poate suporta upgrade inclusiv la generația 13 de la Intel pe viitor.

Balaur PC Garage

Placa video poate fi fie un RTX 3060 cu 12GB, cum a fost pe modelul testat de noi, fie un RTX 3070, pentru versiunea Balaur Pro (voi încerca să nu zic nimic de numele ales).  Din nou, nimic rău de zis, mai ales în bugetul ăsta: o urmă de RGB, două ventilatoare, construcție ok. Varianta cu 3060 are un preț de 5.200 de lei, un preț chiar excelent pentru configurația asta, și nici măcar nu am pomenit încă de RAM, capitol la care veștile sunt la fel de bune.

Balaur PC Garage

Sistemul Balaur vine cu 16 GB DDR4 3200 MHz de la Kingston. Aici mi-aș fi dorit poate un 3600 MHz, pentru că diferența de preț este foarte mică, dar latențele memoriei sunt bune (CL16) deci nu ar trebui să fie o scădere prea mare de performanțe față de un 3600MHz. Evident, memoria este dual-channel și este și montată corect, în sloturile 2 și 4 – ați fi surprinși câți fac greșeala de a nu le pune în sloturile potrivite. Pentru versiunea Pro a sistemului, vei avea la dispoziție nu mai puțin de 32 GB de RAM (alături de RTX 3070), și asta la un preț foarte corect, de 6400 lei.

Balaur PC Garage

SSD-ul folosit este unul mediu, un Kingston NV2 de 1TB cu rate de transfer bune, în jur de 3500 MB/s la citire și 2800 MB/s la scriere. Not bad, iar un TB este suficient dacă nu vrei să ai toată librăria Steam descărcată pe sistem. Și voi încheia capitolul configurație cu sursa, care deși este cu o certificare dezamăgitoare pentru mine (80+ Bronze), este de la Seasonic, pentru care eu am un respect profund. Un Bronze de la Seasonic este categoric mai bun decât un Gold de la un producător no-name, și chiar dacă nu este modulară, consider că sursa aleasă este foarte potrivită pentru sistem. Puterea maximă este un pic mare pentru ce are de ținut, pentru că în full load sistemul nu consumă mai mult de 450W în versiunea cu RTX 3070, dar partea bună e că sursa va ține bine-mersi și în cazul unui upgrade la un i7 sau un 4070 pe viitor.

Teste și concluzii

Am trecut prin aceiași pași pe care îi facem și pentru sistemele noastre: am evaluat BIOS-ul, am instalat și testat funcționarea sistemului în Windows și am făcut câteva teste de performanță, monitorizând în tot acest timp și temperaturile. Voi începe cu BIOS-ul, pentru că acolo am descoperit și singurele lucruri pe care le pot reproșa acestui sistem.

În primul rând, versiunea de BIOS folosită este una foarte veche, din august 2022. Bunele practici în domeniu spun clar că sistemul trebuie livrat cu cea mai recentă versiune stabilă de BIOS, pentru a elimina eventuale probleme de compatibilitate și nevoia de a face ulterior un update (mai ales că la update ar reseta toate setările din BIOS). Și că tot vorbim de setările din BIOS, am observat că deși setarea XMP era activată, timing-urile și voltajele memoriei erau setate manual (dar la setările de XMP, deci cele corecte).

Nu mi-e clar de ce nu erau lăsate pe Auto, mi se pare o configurare inutilă, pentru că dacă XMP e activat, oricum își ia setările corecte. În plus, dacă utilizatorul pune alte stick-uri de RAM, e posibil ca, cu setările puse Manual, sistemul să nu mai pornească. Și o ultimă mențiune, placa de bază suportă Resizable Bar, o opțiune care îmbunătățește ușor performanțele în jocuri. Totuși, opțiunea nu era activată, deci ca să trag o concluzie, BIOS-ul trebuia să fie mai atent configurat (și actualizat) pentru a evita eventuale probleme ulterioare. Nimic grav, dar nu puteam să nu menționez asta.

Balaur PC Garage

Trecând de BIOS, în sistemul de operare calculatorul se mișcă foarte bine. Am avut de instalat ceva drivere, dar după ce le-am instalat, sistemul a funcționat fără niciun fel de problemă. Am rulat o baterie foarte mică de teste, pentru că PC Garage a făcut teste extinse cu sistemul și nu am de ce să mă îndoiesc de rezultatele lor. Iată și tabelul cu testele mele:

Configurație 12400f/ RTX3060
3DMark TimeSpy 8783
3DMark Fire Strike 20446
SuperPosition 6808
Cinebench R20 4769
Cinebench R23 12445

Scorurile sunt cele la care mă așteptam de la un astfel de sistem, și ar fi trebuit să fie ceva teribil de în neregulă cu el ca să scoată altfel de rezultate. Nu a fost cazul, iar din punctajele obținute reiese clar că pentru gaming la 1080p (1920×1080), Balaurul de la PC Garage este o alegere excelentă. Ba chiar, dacă vei merge pe varianta Pro, îndrăznesc să zic că și la 1440p vei avea o experiență plăcută.

Finalizez cu testele de temperatură: la CPU, n-am reușit să trec de 60 de grade, ceea ce este minunat. Coolerul Endorfy își face treaba, iar la nivelul ăsta nu ai nevoie de mai mult. La placa video, am avut o temperatură maximă de 70 de grade, cu 83 de grade la Hot Spot (cel mai cald punct de pe procesorul grafic). Din nou, o valoare care este departe de limitele termice și care nu va pune probleme în timp. Estimez că nici cu 3070, sistemul nu va avea probleme pe partea termică.

Balaur PC Garage

Concluzia mea este clară: deși nu este perfect, Balaur reprezintă o ofertă extrem de avantajoasă, cu un raport preț/performanță aș zice imbatabil în acest moment. Sistemul este echilibrat din punct de vedere al calității componentelor, iar singura problemă a fost una ușor de remediat, legată de BIOS. Dacă vrei să te joci la rezoluția 1080p, mergi pe Balaur, iar dacă monitorul tău e 1440p, varianta Pro este mai potrivită.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button