ReviewsPCTECH

Zmeu Legendar de la PC Garage, un PC cu personalitate la un preț imbatabil (review)

Powered by ASUS TUF

PC-urile, viața mea… De când mă ocup de montarea, testarea și livrarea de PC-uri pe bandă rulantă, am devenit mult mai atent și mai sensibil la detalii de genul cable management, setări BIOS și alegerea configurației. Așa că, atunci când am primit în teste PC-ul Zmeu Legendar de la PC Garage, abia așteptam să văd abordarea lor în zona 4000-5000 lei.

Și am zis să nu mă documentez dinainte, să mă las surprins, și ca să fiu sincer, cu câteva mici excepții, chiar am fost, plăcut surprins adică. Hai să vă povestesc experiența mea cu Zmeu Legendar de la PC Garage, și voi începe cu…

Aspectul și construcția sistemului Zmeu Legendar de la PC Garage

Numele sistemului mi-a creat totuși niște așteptări pe care cu greu le-am ignorat atunci când am văzut sistemul. Un sistem LEGENDAR trebuie să fie ceva absolut spectaculos, iar Zmeul nostru aici de față nu este ceva care să mă dea, cel puțin pe mine, pe spate. Nu vreau să fiu înțeles greșit, sistemul vine într-un ASUS TUF Gaming GT301, o carcasă foarte ok pentru bugetul alocat, în plus ventilatoarele sunt ARGB (inclusiv cel de la cooler).

Zmeu Legendar PC Garage

Dar cu greu ai putea denumi un sistem de sub 1000 EUR legendar… bine, asta dacă nu te referi la raportul preț/calitate, care într-adevăr este excelent. Dar până ajungem acolo, să continuăm discuția despre aspect. Cum ziceam, carcasa este bună pentru prețul ei, are panou lateral din sticlă și accesul la componente se face foarte ușor. Spațiul disponibil în interior este bun, mai ales că piesele alese nu sunt gigantice.

Evident, după ce am dat panourile laterale la o parte, am studiat cu atenție asamblarea și concluzia este aceeași ca la toate sistemele PC Garage care mi-au trecut prin mână: not great, not terrible. Adică Zmeu Legendar are un cable management decent, toate firele sunt fixate de carcasă iar pe față nu se vede nimic nelalocul lui. Am sesizat o singură problemă de asamblare, și anume că ventilatorul de pe spate (non-RGB, apropo) era conectat la header-ul de CPU PUMP de pe placa de bază.

În mod normal, asta nu ar reprezenta niciun fel de problemă, dar la placa de bază aleasă în configurația Zmeu Legendar, reglajul vitezei ventilatorului pentru ieșirea CPU PUMP se poate face doar într-o plajă destul de mică (ceva de genul 70-100%). Asta face ca acel ventilator (și doar el) să fie mai zgomotos decât ar fi necesar. Bine, nu vă imaginați că face ca avionul, dar e păcat, că în rest sistemul este foarte silențios chiar și în load. Soluția e ușor de ghicit, mutarea conectorului pentru ventilatorul de pe spate într-un header SYS FAN, care poate fi controlat între 0 și 100% ca viteză. Probabil că firul nu era suficient de lung pentru a fi conectat la un astfel de header de pe placa de bază, altfel nu îmi explic alegerea asta.

În rest, construcția și asamblarea mi s-au părut corecte, mai ales la ce preț-bombă are sistemul. Carcasa are butoane separate pentru Reset și pentru controlul RGB, două USB-uri frontale și un design original pentru față, cu o bandă care o traversează în zig-zag. Ventilatorul de pe spate ar fi putut fi RGB, la fel ca și memoriile, dar nu mi se pare o pierdere masivă lipsa iluminării. Per total, nimic LEGENDAR, dar o construcție foarte bună pentru nivelul de preț al sistemului.

Configurația și specificațiile tehnice ale sistemului Zmeu Legendar de la PC Garage

Ultimul PC de la Garaj pe care l-am testat a fost Balaurul, de care spuneam la vremea respectivă că este o ofertă extrem de avantajoasă. Acel PC era echipat cu un respectabil Intel i5 12400f, împreună cu un RTX 3060 sau 3070 și 16 sau 32 GB de RAM. Ei bine Zmeul Legendar nu se îndepărtează prea mult de strămoșul lui, cel puțin aparent. Sub capotă  avem tot un 12400f, pus pe o placă tot de la ASUS, de data asta una semnificativ mai bună. Astfel, am trecut de la ASUS PRIME B660-PLUS D4 la o placă de bază TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4, o componentă aș îndrăzni să spun cu pretenții premium.

Avem 10+1 VRM-uri cu răcire serioasă, loc pentru trei SSD-uri, o temă coloristică foarte cool, iluminare și un panou I/O extrem de generos. Un plus notabil este prezența unui modul Wi-Fi 6 integrat, dar aș menționa aici și placa de sunet integrată cu ieșire Analog + Digital (SPDIF). Mai ai și cinci USB-uri normale, un USB-C, o interfață LAN de 2.5 Gbps, un port HDMI și unul DP (ultimele două fiind în cazul de față inutile, pentru că procesorul este cu F în coadă, deci nu are video integrat).

Tema este „by ASUS”, deci continuăm cu placa video de la același producător. Aici este de fapt și diferența mare între Zmeu și Balaurul testat anterior, pentru că placa video este un ASUS Dual Radeon RX 6650 XT OC Edition 8GB GDDR6, deci pe placul fanilor AMD/Radeon. Ca implementare, este o placă destul de simplă, fără prea multe briz-briz-uri, dar chip-ul folosit este un spin în coastă pentru NVIDIA, prin prisma performanțelor în jocuri fără Ray Tracing.

În testele pe care le-am făcut plăcii anul trecut, placa a reușit să se descurce onorabil inclusiv la rezoluție QHD (2560×1440), fiind comparabilă în multe situații cu un RTX 3060Ti. Asta face ca Zmeul Legendar să fie deja mult mai atractiv ca versiunea de bază a Balaurului și o propunere excelentă pentru gaming la 1080p cu setări Ultra. Not bad!

Memoria este tot Kingston Fury Beast de 3.200 MHz, sub forma a două module de 8 GB. O memorie fiabilă și „în specificații” în ceea ce privește compatibilitatea cu procesorul (care, oficial, suportă memorie cu frecvență maximă de 3.200 MHz). Placa de bază ține și DDR4 5.333 MHz, și probabil și procesorul, dar în acest buget și cu componentele astea, stabilitatea este preferabilă performanțelor cu 2-3% mai bune. Apoi avem un SSD de 1TB tot de la Kingston, care însă în afară că e ieftin nu prea are alte calități.

Sursa este tot în tema PC-ului adică made by ASUS. Nemodulară, însă cu o putere de 750W, ceea ce reprezintă o surpriză foarte plăcută și poate chiar nenecesară. Să vă explic: sistemul consumă în full load undeva la 300-350W, asta într-un scenariu aproape imposibil de realizat, cu CPU și GPU la maxim. În testele noastre, sistemul nu a depășit 300W, ceea ce înseamnă că sursa este supradimensionată pentru sistem. Ăsta nu e un lucru neapărat rău, pentru că chiar și în cazul unui upgrade mai serios, sursa nu va trebui și ea schimbată.

Am lăsat la urmă singura piesă care mi se pare că nu-și are locul într-un astfel de sistem: cooler-ul Segotep Lumos G6 ARGB. Nu e vorbă, încurajez componente adecvate scopului, și acest Lumos reușește să țină în frâu temperaturile lui 12400f fără niciun fel de problemă, dar mi se pare că pentru un sistem de calibrul ăsta, by ASUS, cu piese semi-premium, cooler-ul ăsta e ca șosetele la sandale: iese în evidență for all the wrong reasons.

Din nou, nu am o problemă cu performanțele, după cum vom vedea și în secțiunea de teste, dar eu cred că cei de la PCGarage puteau mai mult de atât, măcar așa, pentru palmares. Eu aș fi preferat un DeepCool Gammaxx sau un ID Cooling, dar hei, poate sunt eu prea snob. Specificațiile tehnice complete le găsești pe pagina produsului.

Per total, configurația sistemului este echilibrată, cu excepția sursei, care este prea puternică și a coolerului, pe care eu îl consider inferior altor soluții în același buget. Până la un punct, sistemul seamănă cu Balaurul, deci în secțiunea următoare o să le compar așa, tangențial, ca să vedem ce progrese există.

Teste și concluzii

Ca și în cazul lui Balaur, nu voi insista foarte mult pe teste, pentru simplul motiv că cei de la PC Garage au făcut o treabă excelentă în direcția asta. Voi lua totuși pulsul sistemului, pentru a certifica faptul că este asamblat cum se cuvine. Încep, cum e și normal, de la boot, adică din BIOS, și mă uit la versiunea acestuia. La Zmeu Legendar, BIOS-ul era actualizat la ultima versiune, iar setările utilizate erau cele corecte, inclusiv XMP și Resizable BAR etc. Singura problemă în BIOS a fost cea legată de conectarea ventilatorului de pe spate, cum ziceam și mai devreme, coroborată cu faptul că nu poți modifica viteza pe acel header sub 70%.

Am testat apoi sistemul în Windows 10, unde PC-ul s-a mișcat minunat. Am făcut bateria noastră clasică de teste, 3DMark, Cinebench, SuperPosition, și am pus rezultatele lângă cele obținute de Balaurul cu același procesor, aceeași memorie, dar cu RTX 3060. Iată și rezultatele, care pot fi folosite pe bune pentru o comparație între cele două plăci video, dat fiind că restul componentelor sunt similare:

Balaur Zmeu Legendar
Diferență
Configurație 12400f / RTX3060 12400f / RX 6650XT
3DMark TimeSpy 8783 9778 11.33%
3DMark Fire Strike 20446 24470 19.68%
SuperPosition 6808 7335 7.74%
Cinebench R20 4769 4788 0.40%
Cinebench R23 12445 12493 0.39%

Este clar că RX 6650XT cam rupe pe genunchi RTX 3060 la aceleași setări, deci chiar de ar fi la același preț cu Balaurul, Zmeul Legendar ar fi o ofertă semnificativ mai bună.

Cum stăm cu temperaturile? Well, în cele mai chinuitoare teste cu OCCT, procesorul nu a trecut de 61 de grade Celsius, deci coolerul Segotep își face treaba ok, mai ok decât coolerul Endorfy de pe Balaur. Placa video a urcat până la un maxim de 66 de grade Celsius cu un maxim de 88 grade în Hotspot, din nou valori foarte ok și departe de limitele termice ale plăcii. Pe viitor, vei putea să faci upgrade inclusiv la seria 13 de la Intel, ceea ce este minunat, iar pe partea de placă video, estimez că sursa poate ține lejer inclusiv un RX 6750XT sau chiar o placă mai însetată.

Și acum, bomba: prețul lui Zmeu Legendar este de doar 4.300 lei! Pentru un sistem cu astfel de performanțe și cu componente ASUS, mi se pare un preț excelent. Ba chiar îndrăznesc să spun că PC-ul este aproape perfect pentru acest buget, și chiar dacă sunt câteva mici neajunsuri, sunt extrem de mici și ușor de rezolvat, iar sistemul este unul foarte potrivit pentru gaming la 1080p cu setări Ultra. Dacă ți-l permiți, nu prea cred că vei găsi în următoarea perioadă o ofertă mai atractivă de atât.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button