ASUS ZenBook 15 UX533FD review: compact, elegant și autonomie mare

ASUS a început în forță primul trimestru al anului și a reușit să ne țină din nou agenda plină: în mai puțin de 2 luni am avut ocazia să descoperim îndeaproape încă patru din cele peste 10 modele noi prezentate la IFA Berlin. Astăzi sub lupa noastră se află modelul ZenBook 15 UX533FD și iată-ne terminând saga dedicată gamei ZenBook 13/14/15, după ce colegul nostru Mihai v-a recomandat de Crăciun modelul de 14”, iar apoi a venit rândul meu să trăiesc o întâlnire de gradul III cu cel mai mic membru al familiei, ultracompactul Zenbook 13, cel mai mic laptop de 13” din lume. Care merită cumpărat? Cel de 13”? Cel de 14? Sau cel mai mare, de 15”? Dar haideți să vedem detaliile.

Design și construcție
Toată lumea este familiarizată cu termenul de Screen-to-Body Ratio de la telefoane, cel puțin cei care aleargă după telefoane deștepte. Termenul a fost împrumutat și de laptop-uri, de ceva timp, de când au început să dispară marginile acelea groase din anii 2000. Ei bine, ZenBook 15 are un ecran cu un raport ecran-carcasă de 92%! Impresionant, chiar dacă nu e medalistul cu aur la acest capitol din gamă, terminând pe locul doi, la egalitate de puncte cu fratele mai mic, ZenBook 14 UX433. Dar nu e nici o rușine să termini pe locul 2, când liderul – ZenBook 13 UX333 se mândrește cu doar 3% mai mult spațiu util. Sincer, cu ochii liberi nici n-aș fi putut spune care este mai bun la acest capitol. Diferențele sunt de ordinul milimetrilor, ba în unele cazuri chiar de ordinul zecimilor de milimetri la margini: 3mm au marginile laterale, 4,5mm marginea de jos și 6,4mm cel de sus, ce încorporează și webcam-ul.

Apropo, după ce de peste 10 ani tot spun că marginea de jos a ecranului este ciudat de lată la toate laptop-urile, este chiar o senzație plăcută să-ți vezi dorința împlinită și să ai impresia că taskbar-ul și iconițele de pe el se unesc literalmente cu partea de jos a șasiului.
Nu e de mirare că suntem din nou martorii unei micșorări vizibile, o compactare a carcasei în stilul ZenBook, și da, ați ghicit, s-a obținut un laptop cu ecran de 15,3” ce are dimensiunile unui laptop de 14” și care încape într-o geantă de 14”!

Îmi place, de ce să nu recunosc, această minimizare / micșorare a dimensiunilor inutile, care nu deranjează și care nu ne scad ergonomia / viteza de lucru sau spațiul util de lucru (tastele au aceeași dimensiune, mă rog, majoritatea, dar mai multe detalii puțin mai încolo). De exemplu, touchpad-ul nu a fost redus pe verticală, precum s-a procedat la modelul de 13”, UX333.
Display: 100% SRGB, IPS, ideal editorilor foto-video
Ca și modelul de 13” pe care l-am butonat recent, ecranul este de tip IPS, Full-HD, spațiu de culoare 100% SRGB. Culori vii, frumoase. Ca și Zenbook 13 și 14, și Zenbook-ul 15 poate fi configurat cu două tipuri de ecrane: unul glossy, cu o sticlă protectoare peste ecranul propriu-ziu (așa cum avea exemplarul ZenBook 13 testat de noi), sau, așa cum îmi place mie personal, ecran mat, fără extra-protecție (și care în spații deschise este mai prietenos cu voi, mai ales când stați în soare, dar și în spații închise, când aveți o sursă de lumină puternică din spate – de la un geam, de exemplu), ca și sample-ul testat de noi astăzi.

Luminozitatea ecranului este bună, dar fără a ieși din media clasei sale – au fost momente când în lumină naturală puternică mi-aș fi dorit să dau mai sus luminozitatea, dar ecranul atâta știe – un teoretic 300cd/m2. Dar în 95% din situații nu veți avea nevoie să lucrați cu luminozitatea la maxim, și sincer, nici nu este recomandat, pentru a vă proteja ochii.
Oricum, ecranul este mai luminos decât al modelului de 13”, ZenBook 13 UX333, posibil și datorită stratului de protecție suplimentar.
ErgoLift: pentru încheieturi fericite
Despre balamaua ErgoLift v-am mai povestit, este sistemul folosit de toată gama ZenBook, un sistem gândit pentru ergonomie, pentru confortul încheieturilor, dar și pentru a îmbunătăți răcirea și performanțele audio.

Balamaua ErgoLift, în momentul deschiderii capacului acționează ca o pârghie, înclină automat tastatura 3º, ce aduce un spor micuț, dar sesizabil în experiența de tastare.
Pentru a fi corecți, voi spune despre sistemul ErgoLift ce am spus și la UX333: odată laptop-ul înălțat, pierde teoretic din aderența maximă ideală, adică două piciorușe de cauciuc mari intră în șomaj tehnic, și intră în acțiune cele două benzi de cauciuc de pe balama, dar mie unul ”nu mi-a fugit” nicăieri ZenBook-ul pe masă în timp ce tastam acest text, chiar dacă aceste benzi par incredibil de mici. Acum totul depinde cum rezistă piciorușele de cauciuc ”de rezervă” în timp (care mi se par mult mai firave decât piciorușele rotunde de cauciuc).

Și o ultimă idee legat de sistemul ErgoLift: sistemul deși foarte bun pe deoparte (repet, îmi place ideea și o încurajez), pe de altă parte îngrădește poziția maximă de deschidere – ecranul se deschide la doar 141º, care este la limită când folosești laptop-ul în poală și vrei să stai corect regulamentar, din respect pentru coloana ta vertebrală. Dar cum am spus, e OK, la limită.

Tastatura și touchpad-ul
Tastatura mi-a plăcut foarte mult, spațierea tastelor este foarte bună, și, chiar dacă producătorul declară că tastele au o cursă de 1,4mm, vă spun că nu am simțit acest lucru, părea o cursă mai scurtă. Tastatura este foarte prietenoasă, de viteză. Și, deși pentru a apăsa o tastă e necesară o forță mai mare de apăsare, de declanșare, diferită de tastatura mea moale de pe ZenBook-ul meu UX305, m-am obișnuit relativ repede cu ele.

Ca și minusuri aș menționa tastele numerice din dreapta care au trecut printr-o cură de slăbire, fiind vizibil și simțitor de îngustate pe orizontală, cât despre tastele direcționale ce să mai spunem, că suferă de anorexie? UX333 are săgețile direcționale de mărime standard, dar evident, pe acel model nu aveau unde să pună și numpad-ul. Se pare că e o utopie să le ai pe toate, cum ai vrea…sau?
Touchpad-ul este fabricat din sticlă, foarte plăcut la atingere, rapid, precis, iar interacțiunea mea cu tehnologia Precision TouchPad (PTP) a decurs fără frustrări (am folosit gesturi și mai complexe, ce implicau și 3 degete deodată).
Conectivitatea
M-aș fi așteptat ca modelul de 15” să ofere mai multe porturi decât frații lui mai mici de 13 si 14”, însă singura diferență este upgrade-ul de la cititorul de card-uri microSD la SD.

De exemplu, eu la birou folosesc un mouse și o tastatură normală. Pentru mine 3 porturi USB sunt cam puține. Dacă folosiți la birou un Kit Wireless tastatură+mouse sau nu folosiți niciun periferic de acest tip, atunci porturile oferite de UX533FD sunt arhisuficiente (pt stick-uri USB, hard-uri externe, etc). În plus, în cutia laptop-ului aveți un adaptor de rețea de la Ethernet la USB, în caz că simțiți nevoia să treceți pe fir (sau politica firmei dvs nu permite wireless).

Wireless-ul integrat este același Intel Wireless-AC 9560, care oferă performanțe excelente.
Performanțe – Laptop rapid și silențios
NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q: performanțe decente și consum redus
În cazul ultra-portabilelor nu voi sta să analizez performanța 3D în jocuri. Așa cum nici la box nu-mi face o deosebită plăcere să mă uit la meciurile din categoriile semimuscă, muscă, cocoș sau pană. Ați înțeles ideea – ori e box, ori nu e. Părerea mea, nu săriți. 🙂 Adică unde e spectaculos, unde merită, ne avântăm în teste și grafice. Dar nu e nici o plăcere să vânezi jocuri să poți scrie ”10 jocuri în care acest laptop merge bine (peste 30 de fps-uri) în full-HD pe setări medii! VEZI AICI”. Wow! Super! Tot ce mi-am dorit. Un titlu bombastic.
Oricum, ar fi incorect față de inginerii ASUS să nu mă opresc măcar o secundă totuși și să lămurim ce este cu acest NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q, pentru că au făcut totuși un efort în a integra o placă video cât mai rezonabilă pentru dimensiunile carcasei. Pentru că este cu totul și cu totul altceva față de mai bătrânul GeForce MX150. Este din altă clasă. Să zicem că MX150 este din categoria muscă, iar GeForce 1050 este reprezentantul categoriei cocoș. Da, în jocuri GTX 1050 Max-Q este cu doar 10-15% sub versiunea obișnuită de GTX 1050 pentru laptop-uri, dar are un TDP excelent de doar 35-40W pe când modelul GTX 1050 de laptop are aproximativ 50W TDP. Asta este scopul design-ului Max-Q: eficiența = performanțe cu 10-15% mai mici, dar consum cu 25-30% mai redus. Perfect pentru laptop-uri ultrasubțiri, precum familia Zenbook.

Față de MX150, performanțele în jocuri sunt cu 70-80% mai mari cu GTX 1050 Max-Q.
Acesta este și motivul pentru care voi face totuși o excepție și vă dau 2 rezultate:

Călcâiul lui Ahile este VRAM-ul de 2GB, cantitate insuficentă pentru jocurile moderne. De exemplu, Far Cry 5 folosește mai mult de 2GB VRAM (mai exact 2671 MB) în setările predefinite Normal (și chiar și pe Low tot folosește 2GB VRAM):
Deci da, se poate juca Fortnite, CS, TeamFortress 2: LOL merge brici, și dacă mă gândesc mai bine în FullHD merg pe setări medii și FIFA 19, F1 2018, The Crew 2, Call of Duty WWII…și vedeți, totuși mă încăpățânez să nu recomand acest laptop pentru gaming – există modele mai ieftine ca acesta, care pe partea de gaming sunt mai puternice și sunt specializate pe gaming – mai groase, ce-i drept, mai grele, cu baterii minuscule, dar mai aerisite, sisteme de răcire mai puternice, procesoare Standard Voltage, precum un Intel Core i5-8300H, cu TDP de 45W, este mult mai performant decât ”prințul” i7-8565U cu TDP de 15W din laptop-ul ZenBook 15 UX533FD și nu în ultimul rând, plăci video mai puternice – 1050Ti sau chiar 1060. De exemplu, acest laptop prezentat de Zona în octombrie: ASUS TUF Gaming FX505.
O placă video NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (Laptop) este cu aproximativ 15-20% mai pertormantă ca acest GTX 1050 Max-Q, dar și TDP-ul său este aproape dublu (70W vs 35-40W). Deci este de înțeles de ce îi e mai bine lui UX533FD cu placa mai eficientă Max-Q.
Evident, niciun procesor standard voltage cu 45W TDP nu se simțea în mediul lui într-o altfel de bijuterie de carcasă cum are ZenBook 15.
Ce trebuie să înțelegeți, este că fiecare laptop are un scop, o nișă, o categorie de utilizatori, un scenariu de lucru pentru care a fost gândit. Dar, dacă chiar doriți și vă plictisiți, merge și la o sesiune light de gaming.
Sistemul de răcire și zgomot
Sistemul în marea majoritate a timpului rămâne silențios și rece. Defapt, temperaturile rămân destul de acceptabile, chiar și în momentele de Load. Testul nostru de Full Load este unul extrem, nu vă faceți probleme să descoperiți temperaturi de 90ºC, majoritatea dintre voi nu veți rula astfel de scenarii niciodată pe un laptop, dar este testul nostru pentru a vedea comportamentul sistemului sub stres maxim. CineBench forțează toate nucleele să dea tot ce pot, acestea stând pe întreaga durată a testului CPU în 100%. Apropo de full-load, după ce rulați o aplicație, un task în full-load, performanțele scad mult față de prima rulare. Când am pornit la lucru cu Cinebench, când sistemul era încă rece, nucleele rulau la 3,6 GHz, apoi după o serie de rulări consecutive, când lucrurile se încing un pic (la propriu), frecvența lor a scăzut și s-a stabillizat în jurul valorii frecvenței de 2,85-2,95GHz.

Este evident, este normal ca zona tastaturii să se încălzească, ajungând la un pic peste 40ºC (tastatura nu e deasupra bateriei, ca la ”ciudatul Zephyrus S GX531” și ajunge și asupra sistemului de răcire), firesc că și ventilatorul (ventilatoarele) să pornească mai puternic, deoarece procesorul ajunge foarte ușor spre 90C. Dar asta nu înseamnă că zgomotul ventilatoarelor și al aerului evacuat să se apropie și să se compare cu zgomotul scos de sistemul de răcire de pe Zephyrus S GX531 de exemplu. Nicidecum, doar că într-o cameră silențioasă se aude, puțin.
În modul Single Core procesorul a rulat între 4,2-4,45 GHz. Aici procesorul i7-8565U se ia la trântă cu procesoare mult mai puternice, cu brio, din ce se poate vedea în graficul de mai jos. Și partea bună este că procesorul este setat de ASUS să descătușeze mai multă forță brută, TDP-ul fiind configurabil în cazul procesorului în sus, pînă la 20W. Unde a și stat procesorul în testele Single Core.

Singurul lucru care mi se pare mai puțin normal este modul în care aerul fierbinte de la procesor este evacuat fix la baza ecranului și uite așa, obținem o porțiune de vreo 10cm de ecran mai fierbinte. :). Mă rog, dacă ecranul n-are nimic împotrivă, nu am nici eu :). Fanta de aerisire din laterala stânga cam șomează la început, dar după mai multe teste își face prezența și ventilatorul de pe GPU și apare și valul de aer cald, fără să vâjâie, și știi că sistemul de răcire își face treaba ca la carte.
Când vine vorba de SSD, notebook-ul testat de noi vine cu un SSD M.2 2280 x2 256GB Kingston destinat integratorilor (U-SNS8154P3/256GJ 256GB), cu viteze bune, dar nimic ieșit din comun pentru 2019:
Valori similare cu SSD-ul de pe Zephyrus GX531GX.
Bateria, asul din mânecă: autonomie mare!
Bateria este mare, foarte mare. 73Wh.
Am avut nevoie de 10 ore și 15 minute să descarc bateria laptop-ului, în modul de editare text – lucrând la acest articol, cu navigare pe net (documentare, analize performanțe), adică WiFi pornit, ecran aprox 35% din luminozitatea maximă, Best Battery Life, tastatură iluminată 5h. Da, este primul laptop pe care am depășit bariera de 10 ore de lucru fără priză.
Concluzie
Recomand laptop-ul Zenbook 15 UX533FD tuturor persoanelor care apreciază:
-
- O autonomie mare, mult peste medie în categoria asta de ultraportabile, fără stresul reîncărcării
- Frumosul, elegantul. Indiferent dacă alegeți modelul pe Royal Blue sau Icicle Silver, aceste laptop-uri nu vor trece neobservate. Garantat. Personal, aș fi ales modelul argintiu, din simplul fapt că nu se vor vedea amprentele pe capac ca pe modelul albastru, care este un adevărat aspirator de amprente. Însă modelul argintiu are tastele destul de greu lizibile ziua, neavând niciun contrast.
- O carcasă robustă, un touchpad de calitate și o tastatură extrem de rapidă și prietenoasă.
- Performanța și în același timp, silențiozitatea și o carcasă ce nu se supraîncinge.
- Un ecran bun, cu SRGB 100%, care să nu inducă în eroare în munca lor (Editorii foto-video, de exemplu).
Nu recomand laptop-ul celor care vor gaming pe ultraportabil, fie acesta și de 15”. Pentru că nu pentru asta a fost gândit. Se poate, dar …să plecați la drum cu ideea că știți la ce e bun acest laptop.
Atenție, laptop-ul nu este upgrade friendly, memoria este lipită de placa de bază, deci ce alegeți, cu aia veți rămâne. SSD-ul poate fi schimbat pentru mai mult spațiu.
Cam atât la minusuri, deci per total balanța mea Pro-Contra trage puternic către o recomandare călduroasă.
