MOREPCReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

ASUS ZenBook 13 UX333FN review: cel mai mic notebook de 13” din lume!

Cei norocoși care au ajuns la IFA Berlin în vara anului trecut au avut ocazia să intre în contact în premieră cu noile ultraportabile ale taiwanezilor de la ASUS. Nu, nu m-am numărat printre aceștia personal, dar am fost ”numai ochi și urechi” când ASUS anunța că noile ultraportabile din gama ZenBook (ZenBook 13, 14, 15) sunt cele mai compacte din lume.

Dar credeți-mă, niciun comunicat de presă, nicio știre, nici măcar relatarea colegului nostru Dan de la fața locului (apropo, în materialul video avea pe față un zâmbet mare, larg, de entuziasm, când a pus mâna pe noile laptop-uri), nimic nu te pregătește până nu vezi unul în fața ta. Iar eu, care sunt un vechi utilizator de ZenBook, am cam rămas un pic cu ochii măriți. Și un zâmbet mare pe față. Nuuu, n-ai cum să rămâi impasibil la o bijuterie atât de mică! Dar să încerc să vă descriu cel mai nou ZenBook 13 în continuare. Până îl veți putea vedea și voi în față…

ZenBook 13 in haine Royal Blue
Royal Blue – o culoare care se potriveste perfect modelului ZenBook 13

UX333FN – Design și construcție – ultraportabil cât o foaie A4 și doar 1,2Kg!

Este suficient să aruncați o privire pe imaginile în care am pus unul lângă altul noul ZenBook 13 cu al meu bătrân ZenBook UX305, generația 2016-2017. Cât de mult au evoluat lucrurile! Ambele laptop-uri au 13,3”, și totuși au dimensiuni total diferite. Cum e posibil?

Comparatie dimensiuni ZenBook-uri
Comparatie dimensiuni ZenBook 2016 (in stanga UX305) vs ZenBook 2019 (UX333)

Totul pleacă de la ecranul cu margini ultra-subțiri (numit NanoEdge display) al noului model ZenBook 13 UX333FN. Marginile laterale au 2,8mm, 3,3mm cea de jos și doar 5,9mm cea de sus (pe aceasta din urmă au lăsat-o mai groasă doar cât să facă loc și camerei web). Marginile laterale NanoEdge sunt cu peste 1cm mai subțiri decât cele ale bătrânului meu ZenBook! Nu mai vorbesc de diferențele și mai mari la marginile inferioare și superioare.

În stânga UX305, în dreapta, noul UX333, de dimensiunea unei foi A4!
In stânga UX305, in dreapta, noul UX333, de dimensiunea unei foi A4!

Raportul ecran / margini este de 95%! Reducerea atât de drastică a dimensiunilor marginilor ce înconjoară ecranul (și implicit capacului notebook-ului) le-a permis inginerilor ”să taie” și din partea inferioară a notebook-ului. Rezultatul este incredibil: laptop-ul pe lățime este mai mic decât o foaie A4!

Display – 100% SRGB, culori corecte pt editări foto-video

Ecranul este de tip IPS, Full-HD. Culori vii, bogate. Totuși puțin cam reci pentru gustul meu, eu sunt adeptul culorilor mai calde, cum sunt cele cu care m-a obișnuit al meu clasic UX305U. Dar să nu uităm că spațiul de culoare este SRGB 100%, adică este ideal și pentru fotografi și pentru videografi. Puține ultraportabile se pot mândri cu așa un gammut. Punctul slab al ecranului este luminozitatea, cel puțin așa am văzut din feedback-ul celor care s-au jucat cu acest laptop – luminozitatea este undeva între 250 și 300cd/m2. Pe mine sincer nu m-a deranjat, nu-mi place să-mi ”ard” retina cu imagini inutil de strălucitoare. Ochii mei sunt deja ”dotați” cu ochelari cu filtru blue light, antireflex si alte bălării, tocmai pentru că nu m-a învățat nimeni când eram mic să nu belesc ochii în ecrane cu luminozitatea la maxim.

Zenbook 13 UX333FN, cel mai mic ultrabook de 13”, grație tehnologiei NanoEdge display
ZenBook 13 UX333FN, cel mai mic ultrabook de 13”, grație tehnologiei NanoEdge display

În schimb, este posibil ca ecranul lucios să fie călcâiul lui Ahile, adică motivul principal pentru care acest display ar putea să vă deranjeze. Asta deoarece modelul de față ZenBook UX333FN, poate fi configurat cu două tipuri de ecrane: unul mat (preferatul meu, deși pe un ecran mat la FullHD se mai poate observa o granulație fină a pixelilor) și unul acoperit cu un ecran de sticlă, ce are rol dublu: protejează panoul de lovituri directe, accidentale și conferă rigiditate capacului laptop-ului (și adaugă aprox.100g la greutatea notebook-ului – și așa se explică greutate de 1.1kg la modelul cu ecranul mat și respectiv 1,2kg la modelul cu sticla de protecție).  

ErgoLift: totul pentru fericirea mâinilor și a încheieturilor noastre!

Chiar dacă pare un subiect banal, trebuie sa mă opresc un minut asupra unui aspect de multe ori ignorat: balamaua. În cazul ZenBook-ului UX333FN, inginerii de la ASUS au integrat tehnologia ErgoLift: după cum vedeți și în imaginea de detaliu, în momentul în care deschideți ecranul, muchia inferioară a capacului ecranului se sprijină pe suprafața de contact, și, ca o pârghie, ridică baza laptop-ului, înclinând cu 3º tastatura, conferind ergonomie îmbunătățită în timpul tastării.

Înainte de a deschide capacul, notebook-ul stă așezat pe cele 4 piciorușe de cauciuc
Înainte de a deschide capacul, notebook-ul stă așezat pe cele 4 piciorușe de cauciuc
ErgoLift în acțiune: după deschiderea capacului la peste 90 de grade, balamaua ridică laptop-ul pentru o ergonomie mai bună.
ErgoLift în acțiune: după deschiderea capacului la peste 90 de grade, balamaua ridică laptop-ul pentru o ergonomie mai bună.

Tehnica asta am văzut-o acum mai mulți ani la genialul laptop de business ASUSPRO B9440 (acolo se crea o pantă chiar de 7grade, și mai ergonomică, aducând ușor cu tastaturile de desktop, când se ridicau înălțătoarele de sub tastatură).

Problema este că odată laptop-ul înălțat, pierde din aderență (nu mai e 4×4, e doar 4×2, dacă îmi permiteți o comparație cu lumea automobilelor, adică două piciorușe de cauciuc intră în șomaj tehnic), dar mie unul ”nu mi-a fugit” nicăieri ZenBook-ul în timp ce tastam acest text.

Tastatura și touchpad-ul – o demonstraţie de eficiență și imaginație

După cum spuneam și mai sus, tastatura este ușor compactată, atât pe lățime, dar mai simțitor, pe înălțime. Dar aici voi scoate în evidență munca de artiști ai designerilor și al inginerilor ASUS: tastele au 15×13 mm, fix cu 2mm mai mici pe înălțime față de o tastă obișnuită. Ce au câștigat, mă întrebați? La 5 rânduri de taste fix 1cm, și dacă la asta mai adăugăm și cei 1,5cm ”tăiați” din lățimea touchpad-ului, înțelegem cum au reușit să creeze cel mai compact notebook de 13” de pe piață, fără să ne afecteze viteza de tastare sau procentul de cuvinte tastate eronat.

Tastatură reușită, ușor mai compactă față de modelele de ZenBook anterioare. Touchpad clasic pe acest sample, fără NumberPad
Tastatură reușită, ușor mai compactă față de modelele de ZenBook anterioare. Touchpad clasic pe acest sample, fără NumberPad

Asta înseamnă să fii furat cu stil, nu? Glumesc desigur.

Cursa tastelor este de 1,4mm, aici nu am simțit nicio diferență față de vechea mea tastatură. În schimb, tastele au un comportament total diferit: necesită o forță mai mare de apăsare, de declanșare, ce v-ar putea genera erori dacă sunteți obișnuiți cu o tastatură ”moale” cum e cea de pe ZenBook-ul meu UX305. Dar dacă tastați des pe o tastatură de desktop, nici nu veți remarca diferența. Per total, mi-a plăcut mult tastatura.

ZenBook 13 - un notebook echilibrat, ideal pentru calatorii, sedinte lungi
ZenBook 13 – un notebook echilibrat, ideal pentru calatorii, sedinte lungi

Revenind la touchpad, sample-ul pe care l-am testat nu are din păcate incorporat NumberPad-ul creat recent de ASUS, sper ca în viitor să pot testa și această facilitate interesantă, ce poate fi foarte utilă pentru cei cărora NumPad-ul este o unealtă obligatorie de lucru.

Conectivitatea

Pentru un laptop atât de portabil, eu sunt satisfăcut de conectica sa.

Alimentarea, HDMI, USB 3.1 Type-A și USB 3.1 Gen 2 Type-C
Alimentarea, HDMI, USB 3.1 Type-A și USB 3.1 Gen 2 Type-C

Avem ieșiri care să acopere mai mult decât minimul necesar la birou sau acasă.

porti USB 2.0 Type-A, slot MicroSD (card reader) si jack-ul audio
porti USB 2.0 Type-A, slot MicroSD (card reader) si jack-ul audio

Sincer, nu m-a derenjat nicio secundă lipsa portului LAN, ZenBook-ul de față UX333 l-am folosit în tandem cu un router ASUS ROG Rapture GT-AX11000 și am obținut valori atât de amețitoare pe 5GHz că ar fi nedrept să mă plâng de lipsa firului de rețea clasic: peste 500 Mbits în aceeași cameră cu router-ul, la 4m de acesta!

Passmark Advance Network test - transfer pe 5GHz
Passmark Advance Network test – transfer pe 5GHz

Performanțe – rapid și silențios

Deși ZenBook 13 UX333FN are integrat un procesor quad-core Intel Core i7-8565U ce rulează la 1.8GHz (cu Turbo Boost pâna la 4.6GHz) si 8MB memorie cache (modelul testat, în familia ZenBook 13 există și un frate mai mic, cu i5-8265U), o placă video NVIDIA GeForce MX150 cu 2GB GDDR5 VRAM, am considerat că nu este cazul să rulăm jocuri pe acest micuț. Și nu pentru că nu putea (credeți-mă, chiar poate), ci pentru că, eu cred cu tărie că nu acesta este scopul micuțului, cine va achiziționa acest laptop, îl va lua pentru orice, de la ultraportabilitate, editare foto-video on-the go, orice, mai puțin pentru gaming.

SSD-ul de 1TB funcționează ireproșabil
SSD-ul de 1TB funcționează ireproșabil
Informații detaliate despre SSD
Informații detaliate despre SSD

Dacă a fost achiziționat pentru gaming, înseamnă că cineva a dezinformat grav acel proprietar. Și nu noi am fost aceia cu recomandarea, doar că am rulat un 3DMark si un Far CRY. Este absurd să vrei să te joci pe el. Pentru asta, chiar urmează un alt articol, săptămâna viitoare, despre o bestie portabilă de gaming.

Sunet: două cuvinte: harman kardon

Cele două difuzoare aflate pe partea inferioară a laptop-ului sună surprinzător de bine, mai ales pe partea de voce. harman kardon si-a pus amprenta pe partea audio. Chiar dacă nu avem bași serioși (și vă întreb, chiar, de unde am putea avea?), claritatea este mult peste alte laptop-uri cu dimensiuni aproape similare. Este excelent pentru filme. Sunetele sunt clare, bine detaliate.

Aici avem și tehnologia ErgoLift (menționată mai sus) de partea noastră, în momentul în care laptop-ul este deschis și balamaua ridică partea inferioară de pe masă, se creează un spațiu mai mare, necesar, pentru undele audio, mai ales pentru frecvențele joase.

Bateria – peste așteptări

Bateria este destul de mare, cel puțin raportat la dimensiunile notebook-ului minuscul. Și cifrele de autonomie sună chiar bine: peste 9 ore în editare de text, editare imagini, navigare, în modul Better Battery, luminozitate 30%, tastatura iluminată cu 1 treaptă (din maxim de 3), WiFi pornit. În extrema opusă, folosind setarea Best Performance, cu luminozitatea la maxim și tastatura iluminată la maxim (a treia treaptă), am rulat clipuri Youtube în full-screen timp de 5 ore, o performanță cu adevărat lăudabilă.       

Concluzia – cui i se adresează noul ultraportabil ZenBook 13 UX333FN? Merită achiziția?

Recomand laptop-ul ZenBook 13 UX333FN tuturor persoanelor care:

  • – apreciază dimensiunile reduse, carcasa sa extrem de elegantă (NanoEdge display) și robustă (merită menționată și certificarea conform standardelor militare MIL-STD-810G, ceea ce confirmă că este mai rezistentă la șocuri decât multe alte portabile);
  • – au șefi, colegi care ”îi uită” în meeting-uri interminabile, și nu vor să-și mai bată capul cu încă o problemă în plus – dacă le rezistă laptop-ul sau nu până la finalul întâlnirii;
  • – călătoresc des și/sau multe ore (CFR este cel mai bun exemplu, dar și călătoritul cu avionul / așteptări prin aeroporturi).
Banda de plastic pe care apare și logo-ul ZenBook adaugă o notă de contrast și eleganță deopotrivă.
Banda de plastic pe care apare și logo-ul ZenBook adaugă o notă de contrast și eleganță deopotrivă.

Nu recomand laptop-ul celor care vor gaming pe ultraportabil de 13”. Pentru că nu pentru asta a fost gândit, oameni buni. Și subliniez asta pentru că am văzut comentarii precum că după câteva (/zeci – depinde de joc) de minute de gaming serios micuțul intră în throttling și scade framerate-ul în jocuri. Este normal.   

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button