GamingPCPC&ConsolesTECH

ASUS TUF Gaming FX505 – Noua generatie de laptopuri pentru gaming de buget

Da, stiu ca multi dintre voi cand aud expresia „laptop de gaming” o iau pe pereti! Si vad o ploaie de pietre si comentarii care sa ne explice cum conceptul de laptop de gaming este o tampenie, cum de banii pe care-i dai pe un astfel de produs iti faci un desktop PC cu care pui oameni de Marte, ca n-ai cum sa obtii performante nici macar decente din cauza racirii deficitare… Sa mai spun? Nu! Pentru ca ceea ce voi analiza in continuare este fix un laptop de gaming, si inca unul care mie mi-a placut mult.

Daca la inceputuri obiectiile voastre erau bine intemeiate, de cativa ani incoace laptopurile de gaming au evoluat vizibil, iar ca side-effect asta s-a simtit in buzunarele utilizatorilor. Piata a crescut, pretul componentelor a scazut, iar producatorii au reusit sa aduca laptopuri bune pentru gaming la preturi rezonabile.

Seria TUF de la Asus este cunoscuta de la componente, dar intre timp au aparut si primele laptopuri de gaming cu acest nume. Desi pana la lansarea oficiala in Noiembrie a modelului de baza si in Decembrie a modelului de varf mai este vreme, noi am facut rost de modelul de mijloc ASUS TUF Gaming FX505 GE.

Haideti sa incepem prin a afla… ce este! FX505 GE are un ecran de 15.6 inch, un procesor Intel i7-8750H si o placa video nVidia GTX 1050 Ti full, adica de desktop. Ecranul se numeste NanoEdge dintr-un motiv evident: are margini foarte subtiri sus si pe laterale, chestie care il face mai imersiv si mai curat la aspect. Si acum va lovesc cu prima specificatie de gaming: este pe 144Hz! Asadar, din start, este capabil sa afiseze un frame-rate ridicat si sa compenseze la capitolul finante din achizitia unui monitor stand-alone pe 144Hz necesar in cazul unui sistem desktop. Putem spune ca este 1-0? Sigur, rezolutia este intr-adevar Full HD, dar sa recunoastem ca momentan grosul a ceea ce inseamna in acest moment gaming ruleaza in aceasta rezolutie. 4K nu este prea departe, dar nici nu putem spune ca ar fi mainstream. In plus panoul este  IPS si este protejat de o suprafata mata, care elimana reflexile.

Punctul doi vulnerabil in raport cu un sistem desktop, ar fi racirea. Acest laptop are un sistem de racire foarte bine pus la punct, cu radiatoare separate pentru procesor si pentru placa video si cu fante de aerisire prin care se poate curata cu usurinta praful, astfel performantele nu vor fi afectate de incalzirea excesiva. Asa ca si aici putem admite un scor egal sau macar pe aproape cu al unui sistem desktop.

Punctul trei, procesorul: acesta este performant dupa orice standarde si pretentii, avand sase nuclee fizice si 12 fire de executie, sporul de performanta fiind vizibil mai mare decat la generatia anterioara. Pentru cei care vor sa stie cu tot dinadinsul ce model de CPU motorizeaza acest laptop, aflati ca este un Intel Core i7 8750H. Placa grafica este dedicata, un 1050Ti in cazul acestui model, dar vor exista si variante cu 1060, oricum ambele placi sunt mai mult decat decente in majoritatea titlurilor populare in momentul de fata. Nu sariti cu gura, ca avem si rezultate.

Si la stocare se bate lejer cu orice desktop: avem la dispozitie un SSD de 128GB si un SSHD de 1TB, spatiu arhisuficient pentru sistem de operare, aplicatii si evident carca de jocuri. Pe aceasta versiune avem si 16GB RAM la 2667MHz, cu un singur slot ocupat din 4, prin urmare puteti extinde la un moment dat aceasta cantitate.

Sa mergem acum la partea de interactiune propriu zisa cu sistemul: tastatura Overstrike ne pune la dispozitie switch-uri care au punct de actionare la 1.8mm, astfel tastatura este precisa si raspunde rapid la comenzi. Evident, nu lipseste iluminarea RGB, iar in cazul de fata este controlabila cu softul Aura Sync. Deci… de gaming, si nu doar cu numele.

Sunetul joaca un rol foarte important, iar in cazul de fata avem suport pentru DTS Headphone:X, care functioneaza pentru casti sau pentru difuzor. Acesta are profile separate pentru muzica, filme sau jocuri. De conectivitate se ocupa o placa de retea LAN si una  WiFi, capabila de viteze pana la 1.73Gb/s.

Si acum sa trecem la aspect si constructie. Este frumos! Minimalist, elegant, bine inchegat si nu foarte greu, in jur de 2KG, FX505 este construit sa reziste. Carcasa este foarte rigida, spatele este din plastic dar capacul este din aluminiu. Cat de rezistent este? Atat cat sa fie certificat cu standardul militar 810G, pentru incheieturi si balama.

Si acum lovitura de gratie: configuratia pe care o am eu aici este in jur de… hai ghiciti… 4000 de lei! Ia si configureaza un desktop de gaming cu tot cu monitor, tastatura si mouse in banii astia, la macar aceleasi specificatii. Bun. Sa presupunem ca reusesti, dar tot ramane ii un atu in plus acestui laptop. Este portabil. Si nu portabil gen „imi trebuie un camion sa-l deplasez”, ci portabil in sensul ca il arunc in rucsac si ma duc cu el pana la capatul lumii.

Si inca ceva: dincolo de gaming FX505 este o masina excelenta pentru orice alt task. Stiu multa lume implicata in productia de grafica 3D sau editare video care prefera exact aceasta categorie de laptop pentru lucru in deplasare sau pentru a demonstra clientilor stadiul unui proiect.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button