TECH

Daca piratezi, Apple si Facebook o sa te parasca la NSA

Apple si Facebook se pare ca au avut un rol principal in capturarea lui Artem Vaulin, pentru implicarea sa in site-ul KickassTorrents.

Un lucru care ne face sa ne scarpinam in cap si sa ne intrebam unde si cand se termina siguranta utilizatorului pe aceasta platforma, avand in vedere ca ambele companii practica o politica destul de stricta cand vine vorba de siguranta utilizatorilor, dar daca pui accentul pe piraterie, atunci nu ar avea nici macar o probleme sa iti inmaneze datele personale unei agentii guvernamentale. 

Daca punem in balanta situatia actuala, in care Facebook refuza sa dea infromatii pe plan international autoritatilor, iar Apple refuza vehement sa colaboreze cu FBI-ul sau NSA-ul pentru a putea prinde teroristi si faptul ca recent, folosindu-se de un IP, a fost gasit principalul acuzat in cazul KickassTorrents, se contureaza o anomalie.

In cuvinte mai simple, Artem Vaulin, a fost arestat pentru ca si-a permis sa cumpere, legal, o piesa de pe iTunes. Artem Vaulin, cunoscit si ca „Tirm”, proprietar si operator al KickassTorrents (KAT), a fost arestat in Polonia pentru incalcare legii copyright-ului, distributie de material sub egida dreptului de autor si spalare de bani. Acesta a fost acuzat de reproducerea si distribuirea ilegala a milioane de copii de filme, jocuri video, seriale TV si albume de muzica a caror valoare totala depaseste 1 miliard de dolari, urmand sa fie extradat in Statele Unite in urmatoarele zile.

Totusi, cum a fost arestat Vaulin? Ei bine, Apple si Facebook sunt actori in aceasta sceneta in care se portretizeaza incalcarea flagranta a termenilor si conditiilor de utilizare. Aparent Apple a predat catre Departamentul de Justitie American informatiile personale ale lui Vaulin. Kickass Torrents

„Documente furnizate de Apple arata ca trim@me.com a folosit serviciul iTunes pentru a face o tranzactie folosind IP-ul 109.86.226.203 pe data de 31 iulie 2015. Acelasi IP a fost folosit in aceasi zi pentru a se loga pe Facebook-ul KAT (KickAssTorrents)”

Sa recapitulam: Detinatorul KickassTorrents a fost arestat pentru ca si-a cumparat ceva de pe iTunes… legal! Acelasi individ care a fost arestat datorita a doua companii care se bat cu caramida in piept ca isi protejeaza utilizatorii si informatiile personale ale acestora. Atata timp cat nu esti un pirat sau detii un site care promoveaza pirateria. Aici domnilor, Apple si Facebook trag o linie si spun un NU raspicat! Cam cum au oferit Apple FBI-ului sau Facebook Guvernului Brazilian.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

2 comentarii

  1. Măi băieți, e „aceeași”, nu „aceași”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button