Știri IT

Apple sfideaza guvernul in numele poporului

SUA este in acest moment intr-o ferovare irationala care vizeaza distrugerea a tot ceea ce inseamna criptare, din motive care nu au absolut nici un fel de sens pentru interesul societatii. Companiile de tehnologie sunt direct vizate de actiunile guvernului, fiind chiar fortate sa se supuna tribunalelor secrete si legilor din ce in ce mai dauntoare dreptului la viata privata. Insa nu toate se supun, iar Apple anunta ca sfideaza in deplina cunostinta de cauza cererile autoritatilor.

FBI a cerut companiei Apple sa dezvolte o varianta noua de iOS care sa permita indepartarea tuturor formelor de protectie si critpare dintr-un telefon, pentru a permite accesarea detelor de pe un dispozitiv gasit in urma investigatiei atacului terorist din San Bernadino, din decembrie 2015.

Compania a refuzat, deoarece simpla existenta a acestui tip de iOS ar fi un pericol masiv pentru toti cei care folosesc sistemul de operare. Apple a colaborat pana la acel punct cu FBI in fiecare mod cu putinta, dar indepartarea criptarii ar expune utilizatorii la prea mult risc.

Decizia companiei va avea consecinte, poate chiar severe, dar ramane neschimbata desi presiunea va continua, guvernul dorind implementarea unui backdoor in sistemul de operare care sa permita oricui accesul la toate datele de pe telefon. Nu doar a autoritatilor. Atat timp cat un backdoor exista, oricine il va putea exploata. Un zid poate fi el cat de impenetrabil se poate, daca are o usita pe undeva, nu mai conteaza, fiindca o usa este prin definitie menita sa se deschida.

Anuntul acestor fapte a fost facut chiar de catre Tim Cook, CEO al Apple, intr-o scrisoare deschisa destinata clientilor. Scrisoarea poate fi citita pe pagina oficiala a companiei, accesand link-ul de la finalul stirii.

Orice parere ati avea despre Apple, nu poate fi negat ca acest act de sfidare este fara nici un fel de indoiala un pas important catre recapatarea dreptului la viata privata din mainile unor entitati guvernamentale care au pierdut din vedere interesul poporului.

Acum de si-ar clarifica Apple si practicile de colaborare cu autoritatile Chinei.

[Apple]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button