Telefoane

Brazilia a inghetat toate conturile bancare locale Facebook

Facebook se pare ca are o  noua serie de probleme in Brazilia. Conform unei decizii judecatoresti, Facebook  are toata conturile bancare blocate pe teritoriul tarii, compania fiind in imposibilitatea de a depozita suma de 6 milioane de dolari in conturile proprii.

Motivul pentru care aceste conturi au fost blocate se pare ca este razboiul impotriva drogurilor pe care guvernul brazilian il duce de ani de zile. 

Conform autoritatilor, aceste conturi au fost blocate datorita „incapatanarii” Facebook, acestia refuzand sa ofere infromatii sau conversatii pe care traficantii de droguri le-au avut pe platforma detinuta de gigantul social media. Astfel, curtea de justitie a decis sa pedepseasca compania mama, blocand conturile Facebook in Brazilia.

Traficantii de droguri folosesc WhatsApp pentru a comunica si indica punctele de intalnire, lucru care ar ajuta destul de mult politia. Problema este ca TOS (Terms of Service) WhatsApp protejeaza intimitatea utilizatorului, Facebook riscand un scandal mult mai mare daca inmaneaza aceste date catre politia braziliana.

Totusi, se pare ca fara aceste conversatii politia nu poate dovedi conexiunile dintre numerele de telefon folosite si persoanele incriminate sau capturate in razii.

Politia cere aceste date de mai bine de cinci luni, iar in Brazilia spiritele sunt destul de incinse cand vine vorba de subiectul droguri de mare risc, Brazilia fiind un furnizor global de stupefiante. Se pare ca suma blocata si confiscata este si motivata, judecatorul considerand de cuviinta sa estimeze ca acest cumul al conturilor confiscate acopera toate amenzile pe care Facebook le-a acumulat de-a lungul acestor cinci luni in care nu a inmanat conversatiile autoritatilor.

Tribunalele braziliene au tintit Facebook si WhatsApp de numeroase ori in ultima vreme. La inceputul anului, un director Facebook a fost arestat, dar a fost eliberat cand ordinul de arest a fost anulat o curte superioara. WhatsApp, intre timp, a fost blocat de numeroase ori in tara. Cel mai recent ordin de blocare trebuia sa tina 72 de ore, dar a durat numai o zi dupa ce ordinul a fost iarasi anulat de o curte superioara.

Toate aceste incidente vin de la faptul ca WahtsApp nu a oferit autoritatilor acces la comunicatii atunci cand un judecator a ordonat asta, desi nu toate comunicatiile erau legate de aceeasi investigatie. Bazat pe incidentele anterioare, se apre ca si inghetarea conturilor va fi anulata de o curte superioara.

Facebook si WhatsApp au argumentat in fata curtii de justitie ca programul de comunicare nu stocheaza mesajele clientilor si chiar daca acestea ar fi stocate, sunt criptate, WhatsApp fiind in imposibilitatea de a livra datele catre politie. Nu se stie totusi daca au sau nu cheia pentru acest nivel de cripare, un lucru pe care Facebook nu l-a relatat in timpul audierilor.

Ramane de vazul cum evolueaza situatia. Totusi am dori sa aflam parerea voastra! Este normala atitudinea Brazilei fata de Facebook? 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button