ȘtiriTech&IT

Apple a refuzat să negocieze cu Meta integrarea modelelor sale AI, iar motivul este ușor de intuit

Meta, AI, securitate și protecția datelor sunt cumva termeni contradictorii, iar Apple a ținut cont de asta când a ales „răul mai mic”, dând undă verde parteneriatului cu Open AI și lansând o invitație mai degrabă formală celorlalți jucători din industrie, interesați să-și extindă în ecosistemul iOS propriile servicii bazate pe AI.

La începutul acestei luni, Apple a lansat propria sa suită de funcții AI sub marca Apple Intelligence. În plus, gigantul american a anunțat și un parteneriat cu OpenAI pentru a permite utilizatorilor de iPhone să invoce ChatGPT pentru anumite interogări. Cu toate acestea, relațiile cu Meta rămân distante, după ce compania lui Mark Zuckerberg ar fi pierdut încă din etapa „de calificări” șansa la o colaborare care i-ar fi asigurat accesul la datele posesorilor iPhone pentru mulți ani înainte.

Potrivit speculațiilor lansate de celebrul analist Mark Gurman de la publicația Bloomberg, Apple și Meta au negociat (pentru scurt timp, în cursul lunii martie) posibilitatea unui parteneriat în care tehnologiile de inteligență artificială dezvoltate de Meta aveau să transforme universul Apple într-unul cu puternice elemente de social media. Acesta a fost momentul în care Apple a discutat și cu alte companii pentru a explora integrarea modelelor AI cu dispozitivele lor.

Problema este că între Apple și Meta sunt diferențe majore de filozofie și poziționare de piață, Apple fiind în primul rând o companie de hardware care pune prioritate pe securitate și satisfacerea utilizatorilor, în timp ce Meta pune preț doar pe datele acestora. Prin urmare, este ușor de înțeles cum Apple a renunțat la ideea de a pune modelele AI ale Meta pe iPhone-uri din cauza preocupărilor legate de confidențialitate.

Colaborarea cu Meta ar strica imaginea Apple

Raportul apărut în publicația Bloomberg a concluzionat apreciind că parteneriatul cu proprietarul Facebook și Instagram nu ar face deloc bine imaginii Apple, mai ales după ce compania din Cupertino a criticat în mod repetat practicile de confidențialitate ale Meta.

Deși nu a fost complet scos din joc în urma asocierii directe dintre Apple și Open AI, Meta rămâne să se mulțumească doar cu colaborări ce exclud integrarea directă cu firmware-ul iOS. În continuare, compania se va baza pe propriile aplicații: Instagram, WhatsApp, Facebook, Messenger, rămânând prinsă într-o cursă continuă de afirmare pe segmentul AI. Spre exemplu, compania a lansat pe scară largă chatbot-ul său Meta AI, la începutul acestei săptămâni. Însă doar pentru utilizatorii din India, cea mai mare piață a sa din lume, rămânând de văzut cum va decurge această expansiune în piețele mai puțin receptive din Europa și Statele Unite.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button