ȘtiriTech&IT

Deși pune accent pe Apple Intelligence, creatorul iPhone nu exclude nici Gemeni AI de la Google, sau alternative competitoare

Apple parcă a evitat să dea anunțul, așteptând până în a doua jumătate a prezentării de aproape trei ore ținute cu ocazia WWDC24 pentru a vorbi și despre Apple Intelligence, creatorul iPhone părând mai degrabă modest cu privire la ambițiile sale de expansiune în domeniul AI.

Am aflat că parteneriatul cu Open AI pentru integrarea ChatGPT cu iOS 18 este real și va permite utilizatorilor să beneficieze de capabilități AI avansate prin intermediul Siri.  Dar în mod necaracteristic, Apple pare că lasă ușa deschisă și pentru alți jucători deja consacrați, precum Google cu al său Gemini AI, și cine s-o mai găsi dispus și capabil să-și flexeze mușchii aducând plus-valoare ecosistemului iOS prin dezvoltarea de funcții AI sofisticate.

Mulțumită parteneriatului cu Open AI, Siri poate funcționa ca o interfață ChatGPT, soluția partenerului Open AI intervenind ori de câte ori implementarea „in-house” Apple Intelligence dă rateuri și nu poate da răspunsul dorit de utilizatori. Posesorii de telefoane iPhone vor putea chiar să-și conecteze abonamentul ChatGPT Plus la iOS 18 pentru a beneficia de experiența GPT Premium atunci când folosesc Siri pe telefon. Sună ciudat dar.. Siri va avea de acum o personalitate dublă, cel puțin până când Apple reușește să-și pună la punct propria infrastructură Apple Intelligence, oprind treptat „hemoragia de bani” către partenerii aleși acum de nevoie, pentru a adresa toate acele cerințe pe care Siri nu le poate acoperi momentan.

Deși tocmai ce a semnat un parteneriat cu OpenAI, Apple lansează o invitație directă la competiție

Pe principiul „dacă eu nu am, atunci veniți voi cu soluții și concurați între voi, oferindu-mi mie cele mai bune oferte”.

Craig Federighi, SVP Apple pe segmentul Inginerie Software, a menționat intenția companiei de a adăuga în viitor suport și pentru alte modele AI. Mai târziu, în timpul unui interviu pe scenă cu YouTuber-ul Justine, Federighi a readus subiectul în discuție precizând că Apple dorește ”să permită utilizatorilor să aleagă în cele din urmă modelele pe care le doresc, poate Google Gemini în viitor. Nimic de anunțat acum”.

Cert este că Apple nu este una dintre companiile care să lanseze astfel de mesaje la scenă deschisă, invitând la competiție și concurență după principiul „cine e mai bun, să câștige”. Când ești în vârful piramidei și se presupune că ești stăpân pe „moșia” ta, o astfel de strategie ar putea fi interpretată drept un semn de slăbiciune. Totuși, cam asta am văzut și cu disputa despre motoarele de căutare, Apple acceptând până la urmă Google Search, într-o recunoaștere tacită a propriei neputințe. Pe iPhone poți modifica Spotlight pentru a folosi Bing sau alt motor de căutare la alegere în loc de Google, schimbând motorul de căutare implicit al Safari. Dar până la urmă alegerea e deja făcută pentru utilizatorii de rând.

Înainte de WWDC24, mai multe zvonuri sugerau că Apple discuta despre un posibil parteneriat AI atât cu OpenAI, cât și cu Google. În timp ce gigantul din Cupertino a finalizat un acord cu OpenAI și nu se mai știe despre stadiul discuțiilor sale cu Google. Altfel spus, negocierile au fost purtate „la sânge” și s-au încheiat „pe muchie de cuțit”, argumentul cum că Apple a vrut să „înceapă cu cei mai buni” optând pentru integrarea ChatGPT în iOS 18 fiind un fel de „atât s-a putut”, rămânând să accepte oferte mai bune atunci când se va ivi ocazia.

Iar de aici încep controversele. În timp ce Apple intenționează ca Siri să fie un ajutor universal și transparent, ca și până acum, demonstrațiile ținute la scenă deschisă au relevat un detaliu interesant, anume că trebuie să îi oferi lui Siri permisiunea explicită de a transmite o interogare către ChatGPT, de fiecare dată. Probabil că până la lansarea oficială iOS 18, aranjamentul va fi în așa fel încât să acorzi permisiunea de interogare o singură dată, la prima accesare Siri. Iar dacă va intra și Gemini AI în ecuație, va trebui să acorzi încă o dată permisiunea de acces. Dar iată că se complică din nou lucrurile. Ce se întâmplă dacă din motive obiective refuzi să acorzi permisiune pentru interogarea serviciilor AI furnizate de terți. Sau.. cum anume vor fi privilegiați abonații ChatGPT Plus care folosesc Siri, vs restul lumii? Va deschide colaborarea cu Apple perspective nebănuite de monetizare pentru OpenAI? Va apărea și o versiune Premium a asistentului Siri?

Momentan, tot ce putem spune cu oarecare certitudine este că Apple tocmai ce a renunțat la controlul absolut asupra ecosistemului iOS, transformând platforma într-un fel de Android mai scump, cu Apple Intelligence doar în rolul unui serviciu la nivel de bază pe segmentul AI.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button