ȘtiriTech&IT

Apple ar putea baza funcțiile iPhone asistate de AI pe Google Gemini

Google ar putea ajunge într-o poziție de invidiat, de a avea tehnologii de inteligență artificială licențiate atât către Samsung (Galaxy AI) dar și Apple.

Potrivit informațiilor obținute pe surse, Apple negociază extinderea parteneriatului Google Search pentru a include și AI-ul Gemini, situațiile în care multe dintre funcțiile asistate de inteligență artificială pregătite pentru următoarea generație iPhone ar urma să fie bazate pe tehnologii oferite sub licență de Google.

Cu siguranță vă amintiți de controversele iscate în jurul Galaxy AI, lansarea Galaxy S24 fiind umbrită de zvonurile cum că noile funcții bazate pe inteligență artificială nu vor rămâne gratuite. Chiar dacă reprezentanții Samsung au încercat să nuanțeze, adevărul este că sud-coreeni nu au negat speculațiile, lăsând deschisă opțiunea de a taxa anumite funcții bazate pe AI, în viitor. În scurt timp a devenit clar de ce Samsung înclină în această direcție controversată, cel puțin o parte din funcționalitatea Galaxy AI fiind dată de tehnologii închiriate de Google. Iar dacă Apple pornește pe aceeași direcție sunt șanse mari ca taxele de licențiere a tehnologiilor Gemini să fie transmise consumatorilor, mai devreme sau mai târziu.

Potrivit Bloomberg , există ”negocieri active pentru a permite Apple să licențieze Gemini, setul de modele AI generative de la Google, pentru a alimenta unele funcții noi care vor veni în software-ul iPhone în acest an”. Apple ar fi discutat și cu OpenAI, partenerul Microsoft, rămânând de văzut care opțiune va primi undă verde.

Google oferă AI-ul Gemini în trei versiuni:

  • Gemini Pro – preferat mai ales pentru includerea de capabilități AI în aplicații create de terți
  • Gemini Ultra – versiunea cea mai avansată de AI, potrivită pentru sarcini complexe
  • Gemini Nano – model LLM simplificat, optimizat pentru a îndeplini sarcini specifice folosind puterea de procesare disponibilă on-device

Apple este în special interesat de tehnologii Generative AI bazate pe procesare Cloud, sursa citată indicând drept exemple folosirea tehnologiilor Gemini de generarea text și imagine. Între timp, Apple lucrează la propriile modele LLM responsabile de acele funcții AI care pot fi asigurate folosind procesare on-device.

Ca și în cazul Samsung, funcțiile AI dezvoltate pentru iPhone 16 vor fi de nivel introductiv, rămânând ca Apple să le dezvolte în anii ce vor urma, eventual introducând și opțiunea de abonament pentru deblocarea facilităților mai avansate.

Reamintim că și Google a anunțat în luna februarie un parteneriat cu Samsung pentru Galaxy S24 licențiind folosirea tehnologiilor Gemini responsabile cu sumarizarea documentelor text și a înregistrărilor de voce. Samsung folosește și Imagen 2, motorul text-to-image dezvoltat de Google pentru editare foto generativă.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button