ȘtiriTech&IT

AMD promite o actualizare Windows 11 care va spori performanțele Zen5, Zen 4 și Zen 3 în jocuri

AMD colaborează cu Microsoft pentru dezvoltarea unui patch Windows 11 ce ar trebui să îmbunătățească performanțele procesoarelor din seria Ryzen 9000 (Zen 5), aducându-le la nivelul descris în materialele promoționale distribuite în perioada de pre-lansare.

Potrivit AMD, discrepanțele foarte mari între nivelul de performanță ilustrat în prezentările oficiale publicate de companie și rezultatele obținute în condiții reale de review-eri independenți au o… explicație. Iar în linii mari, ar fi aceea că AMD testează în mod diferit, folosind o suită de benchmark-uri dezvoltată pentru uz intern și complet automatizată, reprezentanții companiei admițând că măsurătorile astfel obținute ar putea să nu reflecte în mod fidel performanțele noilor modele de procesoare în lumea reală.

În plus, indicatorii afișați în procente și folosiți pentru a ilustra avantajul de performanță față de platforma rivală Intel se raportează la configurații BIOS pe care AMD le consideră de referință, aplicând profilul de performanță Default Settings (Baseline), cu memorii RAM comutate în modul DDR5-6000. Deși, în mod convenabil pentru AMD profiul de performanță recent anunțat de Intel ca soluție fail-safe împotriva problemelor de stabilitate reclamate de utilizatori vine cu o penalizare destul de serioasă a performanțelor în jocuri, nu acesta este folosit de vasta majoritate a utilizatorilor și nici ca referință în comparațiile de performanță arătate în review-uri.

Continuând cu șirul explicațiilor halucinante, AMD precizează că suita de teste automate folosită la măsurarea performanțelor cu versiunea Windows 11 24H2 a fost creată pentru a rula în Admin mode și nu cu un cont de utilizator obișnuit. Aparent, optimizările software dezvoltate pentru gama de procesoare Zen 5 au fost trimise către Microsoft și integrate cu nucleul Windows 11, însă doar pentru acel scenariu de utilizare folosit de AMD pentru teste interne. Iar pe undeva „s-a rupt filmul”, lipsa de comunicare între diferitele ramuri ale companiei ducând la publicarea unor indicatori de performanță obținuți în condiții „de laborator”, fără ca actualizările de drivere și sistem de operare să ajungă la consumatori în timp util. Ca să nu mai vorbim de metodologia cel puțin dubioasă de testare, bazată pe benchmark-uri tipizate și nu scenarii de gaming reprezentative pentru lumea reală.

Ryzen 9 9950X Ryzen 9 9950X Diferență de performanță
24H2 23H2
Far Cry 6 183 162 13%
Cyberpunk 2077 200 188 7%
Hitman 3 358 347 3%
Watch Dogs: Legion 165 165 Fără schimbare
Cinebench 2024 Single Thread 140 140 Fără schimbare
Procyon Office 10,288 9,829 6%

Potrivit AMD, optimizările aplicate în modul Admin (pe care și unii review-eri l-au descoperit în încercările lor de diagnosticare a problemei) aplică noi optimizări ale codurilor de predicție folosite la organizarea sarcinilor de procesare, absente pe PC-urile utilizatorilor obișnuiți.

Optimizările Zen 5 vor fi activate printr-o actualizare Windows 11, acestea fiind testate deja cu utilizatorii înrolați în programul Insider (Build 26100). Potrivit AMD, creșterile de performanță în jocuri vor fi între 3% și 13%, în timp ce aplicațiile pentru productivitate vor vedea îmbunătățiri de aproximativ 10%, comparat testelor apărute în recenziile publicate imediat după lansarea oficială. De asemenea, am putea vedea o îmbunătățire cu 5-8% a performanțelor în jocuri față de seria Ryzen 7000.

Interesant este că optimizările software promise de AMD ar trebui să aibă beneficii și pentru seriile anterioare de procesoare, Zen 4 și Zen 3, chiar dacă saltul de performanță nu va fi atât de mare ca la procesoarele Zen 5.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button