GamingMOREReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

Acer Predator Helios 500: the gaming Heavy Tank! (review)

Predarea stafetei de către cel mai subțire laptop de gaming din lume modelului de față – Acer Predator Helios 500 a fost puternic resimțită de autorul acestui articol. Este ca atunci când tocmai ai coborât dintr-un Urus după un drive-test plin de adrenalină și în parcare te așteaptă un Panzer VI Tiger I de 57 de tone cu un echipaj pregătit de luptă, gata să-ți urmezele ordinele de comandant.

Nu mă înțelegeți greșit, îmi place laptop-ul de față, și îmi place și Tiger I la maxim, și nu doar în World of Tanks – Tiger I este un Heavy ce nu a trecut neobservat pe câmpurile de luptă din cel ce-al doilea război mondial și cu câteva tweak-uri la momentul respectiv (din păcate timpul scurt nu a permis asta) ar fi putut chiar să facă istorie. La fel și Predator Helios 500.

Design, ergonomie și construcție: design old-school, greu, dar bine făcut

Sistem de racire enorm - in imagine fantele de evacuare de pe spate.
Sistem de racire enorm – in imagine fantele de evacuare de pe spate.

Laptop-ul are aproximativ 4Kg (!). Evident, o astfel de uzină are nevoie și de un alimentator pe măsură: nu mai puțin de 1Kg are  încărcătorul Delta de 330W. Pe scurt, avem un gabarit cam neobișnuit pentru 2019, dacă mă întrebați pe mine. Helios 500 face parte din categoria grea, și cu siguranță spatele și rucsacul meu nu îl vor uita prea curând. Apropo, Helios 500 nu intră chiar în orice rucsac. Dimensiunile sale nu sunt modeste, nici pe departe, și aparent, nici nu s-a dorit acest lucru. Pentru cei ce caută Lamborghini Urus-ul menționat la începutul articolului, Acer a creat Predator Triton 500. Pentru toți ceilalți, care vor și mai multă putere de editare și mai degrabă vor un desktop replacement, nu un ultraportabil, Predator Helios 500 este răspunsul taiwanezilor de la Acer.

Ecranul nu are rame subțiri. Deloc. Carcasa nu e din aluminiu, magneziu și alte materiale fițoase. E plastic old-school, într-un look și mai old school, anii 2000.

Laptop-ul recuperează din punctele pierdute la materiale și capitolul estetică, totuși, prin calitatea bună a plasticului – atât cel de pe capac, nefiind un aspirator de praf și amprente, cât și plasticul de pe palm rest, făcut să reziste. Și este și plăcut la atingere, nu se simte ca un plastic ieftin. Apropo de palm rest, deoarece baza laptop-ului este foarte groasă – aproape 3cm (27mm să fim mai exacți), a trebui să îmi schimb poziția obișnuită de lucru pentru a putea lucra mai comod pe acest laptop: m-am așezat pe un scaun mai înalt, de tip bar, astfel încât încheieturile mele să se așeze cât mai corect, mai natural, orizontal pe palm rest. Dacă nu aveți cum să găsiți o poziție mai înaltă, fie vă căutați un palm rest de tastatură normală (nu glumesc), fie o să resimțiți nevoia unei pauze binemeritate după câteva ore de tastat. 

Dacă veți ține laptop-ul direct în poală, atunci tastatul devine foarte plăcut, nu se va mai resimți grosimea bazei laptop-ului. DAR nu vă recomand să folosiți laptop-ul în poală, mai ales dacă sunteți de sex masculin (sunt studii clare, nu intru în detalii – hint: e legat de temperaturi, nu de radiații). Eventual dacă tot vreți să-l folosiți în poală, căutați măcar un suport metalic special pt laptop-uri.

Tastatură, touchpad, numpad

Touchpad cu contur iluminat – Doamne, cine și de ce s-a gândit la așa ceva? De ce?! Bine că se poate dezactiva, apelând la combinația Fn+F9. Și ca și Fun Fact, aș menționa poziționarea sprea stânga a touchpad-ului, avantajându-i pe stângaci, opusul unui Zephirus S care exagera cu avantajarea dreptacilor și coșmarul stângacilor. 

Tastatura full, switch-uri rubber dome, taste cu o cursa de 1,5mm.
Tastatura full, switch-uri rubber dome, taste cu o cursa de 1,5mm.

Îmi place când văd că dimensiunile standard ale tastelor direcționale nu au fost sacrificate, și mai mult, ca și tastele WASD, au primit o coloristică mai deosebită, un contur albastru, ca și tema întregului laptop. Switch-urile sunt de tip rubber-dome, dar au o cursă destul de lungă (~1,5mm), mai lungă decât multe alte tastaturi întâlnite, în special pe laptop-urile subțiri, ultra-compacte. Tastatul a fost o reală plăcere, mai ales după o perioadă de câteva zile în care ne-am cunoscut mai bine și ne-am împrietenit. Fiind un laptop mare (ecran 17 inch, nu putea lipsi evident un Num Pad de dimensiuni standard, pentru cei ce ce fac și productivitate pe un astfel de laptop.

Tastele WASD si directionale evidentiate.
Tastele WASD si directionale evidentiate.

De menționat cele 5 taste, ”Hotkey”, de unde se pot asigna 3×5 funcții sau macro-uri, după preferințele utilizatorului. Din păcate nu poți opri lumina acestor butoane (tot ce am putut face este să schimb culoarea acestora dintr-un albastru agasant într-un gri cât mai neutru, pentru orele lungi seara, în fața laptop-ului), precum nici a butonului de Power ce tronează pe mijloc. Oare nu le-a spus nimeni inginerilor că seara lumina albastră magică îți penetrează irisul, pupila, corneea precum cerneala penetrează smalțul dinților în reclama Colgate, ajungând până pe retină. Ceea ce nu e bine. Stați să-mi pun ochelarii cu filtru low-blue-light.

Butoane macro-uri. (3 x 5 configuratii posibile)
Butoane macro-uri. (3 x 5 configuratii posibile)

Tastele sunt iluminate destul de plăcut, fără ca lumina ce răzbate pe lângă taste să devină deranjantă, ca în cazul multor tastaturi de desktop. 

iluminare taste placuta
iluminare taste placuta

Nu vă așteptați la iluminare per tastă, dar se poate configura iluminarea pe patru regiuni.

Iluminarea touchpad-ului - se poate dezactiva. Din pacate butonul de power si tastele speciale nu pot fi stinse.
Iluminarea touchpad-ului – se poate dezactiva. Din pacate butonul de power si tastele speciale nu pot fi stinse.

Sistemul de răcire

Sistemul de răcire este bun. Ba chiar foarte bun. Pentru un i7. Dar nu pentru un i9. Credeți-mă, am simțit în timpul testelor că procesorul Intel Core i9-8950HK, 6 nuclee, 12 fire de execuție, 45W TDP, cu frecvențe între 2,9 – 4,8GHz avea nevoie și mai de multă răcire. Acesta nu este un procesor normal, oameni buni. Dacă integratorii s-ar fi oprit la un procesor normal, precum i7-8750H, sistemului de răcire ar fi fost ireproșabil – două ventilatoare mari, metalice, numite Aeroblade 3D și un sistem de heatpipe-uri destul de stufos.

Însă pentru i9, e nevoie de mai mult. În primul rând, ventilatorul de pe procesor e mai mic decât cel de pe placa video. Prima greșeală. Bine, în teorie e OK, căci răcește un obiect cu un TDP de 45W față de cel de pe GPU – NVIDIA GTX 1070 Laptop – care are 120W TDP în teorie. Dar teoria diferă de practică, cum ne arată log-urile de temperatură. Apoi aș fi preferat să văd heat-pipe-uri independente, nu unele care se ajută reciproc și la răcire, dar și la încălzire. Bine, adevărul să fie spus, și la ASUS ROG Zephyrus S este aceeași mâncare de pește și la multe multe alte laptop-uri…Aș fi vrut să văd un sistem Vapor-Chamber pentru așa un procesor, dar asta e, ar fi însemnat alți bani, altă distracție. Nu că în prezent această configurație ar fi ieftină – aprox 11.000 Lei.

Retea de heatpipe-uri si doua ventilatoare mari, metalice, tin lejer sub control un GTX 1070 Laptop si la limita, un i9 8950hk.
Retea de heatpipe-uri si doua ventilatoare mari, metalice, tin lejer sub control un GTX 1070 Laptop si la limita, un i9 8950hk.

Există patru guri mari de aerisire, destinate evacuării aerului cald, două pe lateral și două prin spatele laptop-ului, iar aerul rece este tras direct de cele două ventilatoare mari, direct prin partea inferioară a laptop-ului, prin grilele generos dimensionate. Un alt motiv pentru care nu vă recomand să folosiți direct în poală acest mamut, să nu astupați gurile de ventilație (in-take).

Mai multe despre temperaturi în secțiunea destinată performanțelor.

Ecran 17.3 inch, IPS, 144Hz G-Sync

Display-ul de 17,3″ este de bună calitate, în special potrivit gamerilor: în primul rând este mat, este destul de luminos (300cd/m2), contrast 700:1. Full-HD, 144Hz G-Sync. Deși avem un o placă video NVIDIA GeForce GTX 1070 versiunea destinată laptop-urilor, care este foarte performantă, prezența modulului G-Sync este binevenită mai ales în jocurile în care frame-rate-ul scade sub 60 de cadre/sec, pentru a obține imagini fluide, fără tearing. Aici intervine G-Sync-ul magic.

Performanțe. Temperaturi. Zgomot

Și iată-ne ajunși la secțiunea mea preferată, să turăm motoarele!

NVIDIA GeForce GTX 1070 Laptop (un GTX aproape normal, adică de desktop, dar cu foarte foarte mici modificări, versiunea destinată laptop-urilor) se laudă cu un TDP de 120W, lucru destul de greu de ținut în frâu de un laptop obișnuit. Ei bine, Predator Helios 500 nu este un laptop oarecare ce se sperie ușor de o placă grafică musculoasă. În timpul testelor și a jocurilor, placa video s-a menținut sub 60C!

Overclocking? Da, este posibil. Pentru placa grafică NVIDIA GTX 1070 Laptop.

Asta ne-a permis chiar și să overclockăm placa video cu succes, din Predator Sense, cu rezultate notabile. Bine, acum depinde de fiecare în parte ce înseamnă termenul de notabil – mie mi s-a părut mult, altora un 7% în plus, de la 14.822 de puncte în FireStrike la 15.836 puncte este foarte posibil să pară infim și să nu merite să intre în secțiunea Overclocking din aplicația PredatorSense.

Overclocking din aplicatia dedicata Acer PredatorSense
Overclocking din aplicatia dedicata Acer PredatorSense

Procesorul nu mai are nevoie de nici un overclock, el ajungând la pragul critic între 90 și 100C frecvent de-a lungul testelor, așa că am abandonat orice idee de a mai pompa combustibil suplimentar în motorul cu reacție Intel.

Predator Helios 500 s-a comportat foarte bine in jocuri, GTX 1070 a fost peste asteptarile mele.
Predator Helios 500 s-a comportat foarte bine in jocuri, GTX 1070 a fost peste asteptarile mele.

Ventilatoarele pe Auto sunt destul de silențioase la început, având 2500rpm FAN-ul CPU / 2200rpm FAN-ul de pe placa video și în scene complexe 3D ajung spre maxim, 4400/4200, devenind destul de gălăgioase. 

Overclocking - la un click distanta - oricine poate incerca presetarile si sa vada comportamentul laptop-ului. Recomandarea mea: deloc la CPU si maxim la GPU - si laptop-ul merge in continuare in parametri optimi.
Overclocking – la un click distanta – oricine poate incerca presetarile si sa vada comportamentul laptop-ului. Recomandarea mea: deloc la CPU si maxim la GPU – si laptop-ul merge in continuare in parametri optimi.

În testele sintetice 3D, unde rezultatele si procesarea se axează mai mult pe GPU, placa video NVIDIA GeForce GTX 1070 Mobile (sau Laptop – dar atenție, nu mai există acele plăci video cu M în coadă care erau mult mai slabe decât versiunile lor de desktop) deși foarte apropiată de versiunea de desktop 1070, nu poate concura cu un RTX 2080 Max-Q.

Practic, placa video NVIDIA GTX 1070 Laptop este un GTX 1070 în toată regula, doar frecvențele sunt un pic coborâte, dar, cu ai săi 120W TDP aceste module nu pot fi integrate în laptop-uri foarte subțiri – aici se arată avantajul șasiului butucănos al Predatorului nostru de față, Helios 500.

In becnhamrk-urile stric sintetice, axate in mare masura doar pe GPU, GTX 1070 pierde batalia cu un 2080 Max-Q, Insa scorurile sale inca sunt foarte bune.
In benchmark-urile strict sintetice, axate in mare masura doar pe GPU, GTX 1070 pierde batalia cu un 2080 Max-Q, insa scorurile sale inca sunt foarte bune.

Pe domnia sa Procesorul Intel Core i9-8950HK este prima oară că-l întâlnesc într-un laptop și am fost impresionat de cum s-a comportat la capitolul performanțe.

Procesorul i9-8950HK de pe Predator Helios 500 este indecent de puternic, dar si indecent de fierbinte,
Procesorul i9-8950HK de pe Predator Helios 500 este indecent de puternic, dar si indecent de fierbinte,

Mai sus, în CineBench R15 în testul Single Core, Predator Helios 500 a fost doar cu 5% sub procesorul din sistemul meu de acasă ce are un 8700K! în testele Multi Core, diferența a fost mai mare, de 13% față de un 8700K, și aici se vede că sistemul încetinește când nuclee trec de 90-95C. Sistemul de răcire este ușor depășit aici.

Stocare

Avem un SSD cam micuț dar ce se revanșează la viteză: Intel seria 760p, 256 GB, și mai avem pe partea de stocare un HDD Toshiba de 1TB cu 5400rpm.

mic, dar rapid, SSD-ul Intel din gama 760P
mic, dar rapid, SSD-ul Intel din gama 760P

SSD-ul Intel din gama 760p din Predator Helios 500, chiar și micuțul de 256 GB îl domină pe cel din serie 660p, din Zephyrus S GX531.

Batalia SSD-urilor: Intel vs Intel: 760p (Helios 500) vs 660p (Zephyrus S GX531GX).
Batalia SSD-urilor: Intel vs Intel: 760p (Helios 500) vs 660p (Zephyrus S GX531GX).

Conectivitate

Deja devine un trend, încă un laptop cu WiFi Killer Wireless-AC 1550i Wireless Network Adapter 9560NGW de la Intel. Viteze extraordinare, chiar și printr-un perete, la 5m de router. Pentru LAN Party-uri old school, unde firul e baza, Helios 500 oferă și o conexiune Gigabit, Killer E2500 de la Rivet Networks.

Wireless de nota 10: viteza la 5m de router, printr-un perete.
Wireless de nota 10: viteza la 5m de router, printr-un perete.

Și dacă în articolul anterior mă plângeam că producătorii cam uită/ignoră/renunță să integreze porturi Thunderbolt, iată că Helios 500 are nu una, ci două porturi USB-C Type C compatibile cu Thunderbolt. Pentru cei ce vor să creeze scenarii multi-monitor, veștile sunt bune de la Acer: puteți folosi port-urile DisplayPort și HDMI aflate pe spatele laptop-ului.

Baterie

Bateria este de 74Wh, și care, deși măricică la prima vedere, dacă luăm în calcul cele două componente cu mare apetit (procesorul Intel i9 8950HK și placa video NVIDIA GeForce 1070, plus să nu uităm de modulul G-Sync), realizăm foarte repede că de fapt bateria este …micuță. Laptop-ul n-a rezistat nici 3 ore (165 de min până s-a stins) în modul meu de lucru cu 30-40 de tab-uri Chrome, Youtube și Google Docs editing, cu 50% luminizitate. Oricum, este evident că o astfel de bestie nu este făcută să stea departe de priza de alimentare, e totuși un laptop de gaming, nu un laptop ultraportabil business…și…dacă mă gândesc mai bine…o baterie mai mare…înseamna o greutate și mai mare?! Doamne ferește, nu. 

Sunet

Mă voi opri un minut asupra sistemului audio cu care este dotat Predator Helios 500, deoarece consider că este mult peste media pe care am întâlnit-o pe laptop-uri. Două speakere laterale și un subwoofer pe fundul laptop-ului întregesc experiența audio. Chiar a fost o plăcere să ascult muzică la un volum decent.

Concluzie

Helios 500 este laptop-ul care poate și gaming, și editări video, randări, etc. Evident, eu cred cu tărie că dacă se opreau la un i7, puteau obține un laptop aproape la fel de performant în jocuri, dar care pierdea un pic pe partea de randări și editare foto-video. La cum arată graficele cu temperaturi, poate în gaming era mai bine un GTX 1080 cu un i7. Și laptop-ul era mai rece și culmea, cel mai probabil, framerate mai mare în jocuri.

Predator Helios 500 poate deveni gălăgios în jocuri, dar nu atât de gălăgios precum alte laptop-uri, mai ales cele ultra subțiri cu Max-Q la bord. 

Acer Predator Helios 500 - The Gaming Heavy Tank Notebook
Acer Predator Helios 500 – The Gaming Heavy Tank Notebook

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button