GamingMOREReviewsRSS PaginaDeMedia

M-am jucat cu cel mai subțire laptop de gaming: ROG Zephyrus S GX531GX

Pe la sfârșitul verii trecute ASUS anunța noua gamă de laptop-uri de gaming ROG Zephyrus S și afirma totodată că sunt cele mai subțiri laptop-uri de gaming de pe piață. Iată, deși timpul trece extrem de rapid în acest domeniu (tehnologii noi apar aproape peste noapte), cred cu tărie că și acum, la mai bine de șase luni de la acest anunț, afirmația companiei taiwaneze a rămas perfect valabilă.

Zephyrus S GX531GX, modelul cu NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q
Zephyrus S GX531GX, modelul cu NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q

Design și construcție: laptop de 15” ce încape într-un rucsac de 14”!

Efectul Axe al IT-iștilor, oameni buni. Glumim, râdem, dar când vine vorba de design, nu are cum să nu te impresioneze noul Zephyrus GX531. 16mm grosime are tot laptop-ul, cu capacul închis, iar când capacul este deschis, partea inferioară, care adăpostește tot arsenalul de gaming, de la placa video NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q, la procesorul Intel, memoriile, placa de bază, totul, incluzând și bateria de 60Wh, tot șasiul inferior are doar 1cm grosime! Asta înseamnă cel mai subțire laptop de gaming. Fapte, nu vorbe.

Practic, șasiul laptop-ului are dimensiunile unui laptop obișnuit de 14,2”. Un șasiu realizat dintr-un aliaj de aluminiu și magneziu, cu finisaje premium, ireproșabile. Capacul este anodizat în două faze, creând un efect interesant, ce îi conferă laptop-ului un look elegant, mai spre gama ZenBook. Ca și un bonus adus fanilor, se evidențiază ochiul ROG, iluminat din spate, suficient pentru a fi remarcat și admirat, fără a deranja cu LED-uri puternice, sau prin faptul că nu se poate opri iluminarea sa.  

partea inferioară, care adăpostește tot arsenalul de gaming, de la placa video NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q, la procesorul Intel, placa de bază, șasiul inferior are doar 1cm grosime!
partea inferioară, care adăpostește tot arsenalul de gaming, de la placa video NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q, la procesorul Intel, placa de bază, șasiul inferior are doar 1cm grosime!

Bun, dar în capul meu se aprinde un beculeț: cum poate fi răcită o astfel de bestie motorizată de o placă video GeForce RTX 2080 Max Q si un procesor de top, Intel i7 8750H, cu șase nuclee și încă 6 fire de execuție HyperThreading și care poate ajunge de la frecvența de bază de 2,2GHz la 4,1GHz? Da, acel procesor mamut cu un TDP nesimțit, de 45W! Cum au reușit? Păi stați alături de noi și vedem cum. Ori, să vedem dacă au fost făcute și compromisuri pentru a ține în frâu căldura degajată de micul reactor nuclear.

Elegant, subțire, compact și ușor: Zephyrus S GX531GX. În spate puteți observa gura de aerisire ce se deschide când capacul este ridicat.
Elegant, subțire, compact și ușor: Zephyrus S GX531GX. În spate puteți observa gura de aerisire ce se deschide când capacul este ridicat.

Dar v-am rămas dator cu încă o explicație: cum a reușit ASUS să creeze un laptop de gaming de 15” atât de performant, și în același timp, atât de compact?

În primul rând, ca și la alte laptop-uri extrem de compacte, cum este și excelentul ZenBook 13 prezentat de curând, https://zonait.ro/asus-zenbook-13-ux333fn-review-cel-mai-mic-notebook-de-13-din-lume/ , producătorul taiwanez a subțiat la maxim marginile ecranului: aprox. 7 mm cele laterale și 10mm bezel-ul superior (este și firesc, acesta a rămas un pic mai gros pentru a integra webcam-ul).

Apoi, un alt element care a contribuit la micșorarea dimensiunilor laptop-ului a fost sistemul regândit Touchpad / Numpad.

Touchpad? Numpad? Ambele!

Touchpad-ul are de asemena și rol de Numpad, switch-ul între cele două se face prin apăsarea unui singur buton. Odată apăsat buton-ul Numpad/Touchpad, pe touchpad apar numerele și simbolurile regăsite pe orice numpad. Evident, iluminate. Cu roșu, ROG Style, cum altfel?

Ce văd că devine o nouă modă la gama Zephyrus este mutarea tastaturii în partea inferioară a șasiului, adică pa, la revedere Palm Rest. Acest lucru este OK având în vedere că avem un șasiu foarte subțire, însă dacă nu ai loc unde să pui laptop-ul pe birou, ergonomia are de suferit: te forțează să îți muți coatele mai în spate, și tastezi cu mâinile aproape de corp. Am lucrat pe laptop pe canapea, m-am simțit ca un T-Rex, cu membrele anterioare mici, hilare, butonând.  

O abordare interesntă, pe care nu am mai întâlnit-o la alți producători: TouchPad/NumPad unic. În imagine, iluminare noaptea.
O abordare interesantă, pe care nu am mai întâlnit-o la alți producători: TouchPad/NumPad unic. În imagine, iluminare noaptea.

Motivul pentru care ASUS a ales această construcție este destul de evident: procesorul și placa video au nevoie de un sistem complex de răcire, acesta ocupă toată zona dintre tastatură și baza ecranului, iar bateria este ascunsă sub tastatură. Amplasarea tuturor componentelor fierbinți (și super fierbinți) departe de tastatură, spre baza ecranului, contribuie și la o mai bună experiență de tastat, căci zona tastaturii rămâne mai rece.

Tastele au o cursă foarte scurtă, de 1.2mm, însă după o vreme te obișnuiești și viața merge înainte. Și va merge mult și bine cu această tastatură, căci producătorul specifică o durată de 20 de milioane de click-uri pentru aceste taste (cu tehnologie n-key rollover). Tastatul este destul de plăcut, apreciez mereu acel ”bump” bine definit, înainte ca tasta să pornească spre punctul de declanșare. Tastele WASD sunt bine conturate și mai bine iluminate, așa că nu mă voi plânge (prea tare) de tastele direcționale mici, care de cele mai multe ori sunt sacrificate (la GL553 și GL504 s-a putut totuși păstra dimensiunea normală a acestor taste…). Asta e, când ai spațiu calculat la milimetru, există și mici compromisuri.

Iluminarea tastaturii este de asemenea agreabilă. 4 zone independente, și, chiar dacă iluminarea nu este individuală, per tastă, este atrăgătoare și destul de personalizabilă: din softul AURA din Armoury Crate se pot crea diverse efecte, și, bonus, se poate sincroniza iluminarea tastaturii cu cea a altor periferice AURA (mouse, căști, etc).

Curcubeu. Noaptea.
Curcubeu. Noaptea. Dar neagasant. Nu există light bleeding supărător pe lângă taste care să te obosească inutil.

Și deși nu are nicio legătură cu topicul AURA dedicat tastaturii, voi menționa și luminițele laterale care se aprind în momentul în care deschideți capacul: în fanta care se deschide pentru aerisire (AAS despre care vorbim în paragraful următor), există LED-uri RGB care vă fac nopțile…mai colorate.

Sub capotă: sistemul de răcire, sub lupă

Un al treilea element, foarte important, care a permis reducerea dimensiunilor laptop-ului, este sistemul de răcire unic AAS (ROG Active Aerodynamic System), introdus în premieră pe seria Zephyrus. Așa cum se poate vedea și în imaginea de mai jos, în momentul în care ridicați capacul (lead-ul) din aluminiu al laptop-ului, balamaua angrenează un sistem ce deschide pur și simplu capacul de pe fundul laptop-ului pentru a permite laptop-ului ”să respire mai bine”.

Mai exact, prin fanta de 5mm ce apare se introduce aer rece în sistem, sistemul de aerisire fiind cu 22% mai eficient decât cel tradițional, conform producătorului (știți voi reclama, un laptop obișnuit). Aerul fierbinte este apoi expulzat din sistem prin patru guri de evacuare aflate în stânga, dreapta și spatele laptop-ului.

AAS (ROG Active Aerodynamic System). Puteți vedea fanta care se deschide pentru ca sistemul să poată trage mai mult aer rece din exterior.
AAS (ROG Active Aerodynamic System). Puteți vedea fanta care se deschide pentru ca sistemul să poată trage mai mult aer rece din exterior.

Trebuie să recunosc, chiar dacă în jocuri, editare grafică avansată sau randări sistemul devine uber gălăgios pe modul Turbo (selectabil din Control Centre-ul Armoury Crate), nici placa video și nici procesorul nu au depășit 70C! Wow. Deci da, se poate să avem și performanță și temperaturi decente într-o carcasă demnă de paginile Guinness Book. Performanță…cu căști, desigur, căci altfel laptop-ul te scoate din casă cu gălăgia făcută de aiflow-ul generat de cele două ventilatoarele ce merg la turații foarte mari. Sau te scoate mama, nevasta, iubita sau invers. Peste 7000rpm, să fim mai exacți, și FAN-ul de pe procesor, și cel de pe GPU. Da, e nevoie de alimentare pe 12v să ajungi la performanța și viteza asta de rotație. Dar nu vă speriați, există și scenarii mai liniștite. Evident, cu o penalitate de performanță, dar despre asta mai pe larg la capitolul performanțe.

Sistem comun de heatpipe-uri (GPU si CPU), sistem separat de acesta pentru VRM-uri (etajul de alimentare al celor doua procesoare).
Sistem comun de heatpipe-uri (GPU si CPU), sistem separat de acesta pentru VRM-uri (etajul de alimentare al celor doua procesoare).

Display IPS de 144Hz, 3ms: perfect pentru gaming, dar bun și la editare foto-video 

Ecranul are o rezoluție FullHD, refresh de 144Hz, timp de răspuns 3ms. Nu, nu are G-Sync, posibil pentru a salva mai mult spațiu sau chiar baterie? Oricum, fiind vorba de un ecran FullHD, framerate-ul în majoritatea jocurilor va fi foarte mare, tearing-ul mic spre neobservabil (nu vă luați după cifrele obținute de noi – nouă ne place să scoatem și ultima picătură de performanță, să scoatem untul din  NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q, cu toate setările pe Ultra). Voi de cele mai multe ori nu veți simți lipsa G-Sync-ului, când veți avea framerate spre 144. Nu dați cu bâta, am zis de cele mai multe ori.

Culorile sunt afișate corect, spațiul de culoare SRGB este de 100%, ideal și pentru editări video dar și foto. Validat de Pantone.

Performanțe: NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q crazyness

În sfârșit am ajuns la ce ne interesează pe noi toți, gamerii. Am trecut sistemul prin toate testele importante, pentru a vedea comportamentul procesorului, al plăcii video și al SSD-ului. Dar mai cu seamă, al întregului sistem, să aflăm cum face față la problemele ce apar odată cu creșterea temperaturilor.

CineBench, R15. Aprox. 20% diferență între modurile Silent și Turbo.
CineBench, R15. Aprox. 20% diferență între modurile Silent și Turbo.

Am testat laptop-ul in trei moduri: Turbo, pentru a vedea performanța brută maximă, (bună numai dacă sunteți singur într-o încăpere și cu căști), Balanced și modul Silent, care asigură o silențiozitate foarte bună, cu o penalitate de 9-15% față de valorile maxime. Diferența dintre moduri este dată, evident, de frecvența procesorului, de voltajul acestuia, etc. și de aici temperaturi și necesitatea de a răci mai bine. Când este pe modul Silent, procesorul este ”adormit”, toarce, la frecvențe mici, nu e nevoie de turații mari la motoarele de răcire. 

3DMark, teste DX11, DX12 și RayTracing
3DMark, teste DX11, DX12 și RayTracing

Modul Balanced, aduce din păcate mai degrabă cu modul Turbo, adică ventilatoarele urcă în scenarii intense undeva între 5700-6000rpm, adică devin și ele destul de zgomotoase.

Cu toate setările la maxim, combinația RTX 2080 Max-Q și Intel i7 8750H a rulat la un framerate foarte ridicat. Excepție în ACO.
Cu toate setările la maxim, combinația RTX 2080 Max-Q și Intel i7 8750H a rulat la un framerate foarte ridicat. Excepție în ACO.

Mi-as fi dorit un Balanced Mode mai puțin agresiv. Oricum nu era atât de teribilă diferența de performanță între modul Turbo și Silent, personal nu prea văd motivul existenței modului Balanced, complică inutil lucrurile (Silent-ul are aprox 2700rpm dar în unele situatii urcă la 4500rpm, fără să devină însă foarte supărător de zgomotos în aceste momente dificile și să-și contrazică profilul).

Metro Exodus. Teste cu Raytracing Off (NoRT) si RayTracing ON, High și Ultra. Fără DLSS.
Metro Exodus. Teste cu Raytracing Off (NoRT) si RayTracing ON, High și Ultra. Fără DLSS.

Stocare: SSD bun, dar cam micuț

Personal, mi se pare ciudat ca un laptop de gaming de vârf să vină doar cu un SSD de 512GB. Am instalat și noi 6 jocuri și puf, spațiul s-a dus, am mai rămas cu 100GB. Nu există un al doilea slot liber, așa că…planificați-vă bine ce jocuri jucați și cât de frecvent. Sau vă luați un SSD extern. Sau vă faceți upgrade la un SSD M.2 NVMe de 1TB. Apropo, modelul testat de noi  (GX531GX cu 512GB) are SSD-ul conectat pe PCIe3.0 x2, ceea ce cam frânează potențialul unui SSD de top. Nu al SSD-ului Intel din seria 660p cu care vine acest model, care are viteze oarecum similare (1500/1000), dar un Samsung 970 s-ar fi văzut frânat vizibil.

Un SSD rapid, nu cel mai rapid, evident, dar să recunoaștem, rezultatele sunt totuși foarte bune, mult peste media pieței. Are o singură hibă: are 512 GB.
Un SSD rapid, nu cel mai rapid, evident, dar să recunoaștem, rezultatele sunt totuși foarte bune, mult peste media pieței. Are o singură hibă: are 512 GB.

Conectivitate: Wireless de Top, Pe fir, aproape foarte bine 

Ca și laptop-urile ASUS testate de mine în ultima vreme, și acest Zephyrus GX531GX strălucește când vine vorba de wireless LAN. Când toate jocurile se descarcă cu peste 50MB/s indiferent că e vorba de Steam, Epic Store, Origin sau UPlay, nu îmi rămâne decât să spun, așa da, ASUS! Intel Wireless-AC 9560 nu m-a lăsat nicio clipă la nevoie.

Intel Wireless-AC 9560: la 5m de router, printr-un perete, laptop-ul ”rupe” la vitezele de download și upload.
Intel Wireless-AC 9560: la 5m de router, printr-un perete, laptop-ul ”rupe” la vitezele de download și upload.

Cât despre conectica cu fir, lucrurile stau foarte bine și aici: 1xUSB 3.1 Gen 2 Type-C cu DisplayPort și încărcare, 1x USB 3.1 Gen 1 Type C, 1x USB 3.1 Type A, 2x USB 2.0 Type A, un port HDMI 2.0b pentru a vă putea conecta la monitoare 4K 60Hz. Sau, mai bine zis, stau aproape foarte bine, căci portul ThunderBolt 3 nu prea s-a arătat pe acest Zephyrus, cine știe, o fi fost timid când inginerii ROG așezau componentele pe placa de bază.

Baterie – cam micuță

Bateria de 60Wh este cam micuță, și la propriu, și la figurat. Autonomia laptop-ului este destul de…fragilă – de exemplu, lucrând pe modul Battery Saving, cu luminozitatea ecranului la 70% am reușit să fac browsing, Youtube doar 2 ore și 20 de min (ecranul nu este foarte luminos, lucrând într-o cameră bine iluminată, cu fereastra în spatele meu, pur și simplu nu am putut coborî sub acest nivel de iluminare).

Concluzie

A trebuit să rulez teste cât pentru 3 laptop-uri, pentru a înțelege acest laptop. Nu ai posibilitatea de a te juca cu o bijuterie atât de mică în fiecare zi, ce se laudă că ține în frâu un procesor cu un TDP de 45w și care in Cinebench ajunge la 80-85% din performanțele procesorului 8700K din PC-ul meu de acasă. Și mai mult, are o placă video NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q, care, deși bine castrat de NVIDIA, cu o frecvență între 835-1195 MHz (overclockat cu 100Mhz față de frecvențele default), tot are un TDP de 80W.  Per total, sunt impresionat. Performanțele sunt uriașe, pentru un laptop atât de compact și subțire. Laptop-ul se poate folosi și pe Turbo, dacă aveți căști bine izolate fonic, dacă nu, încercați modul Balanced, care se apropie destul de mult de performanțele modului Turbo, dar nu vă mai scoate din casă. iar pentru cei mai pretențioși le recomand modul Silent (nu vă faceți iluzii, nu e tocmai silent când vorbim de 4500rpm în load). Modul Silent este în medie cu 12% mai slab în performanțe față de Turbo, deci vi-l recomand călduros. Wait, nu e cuvântul pe care-l căutam…

Oricum, jos pălăria, inginerii ASUS au reușit imposibilul, Zephyrus S GX531GX este probabil cel mai mic, mai rece și mai performant laptop de gaming de 15” de pe piață cu procesorul Intel i7 8750H și NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q. 

Iluminare, ziua
TouchPad/NumPad unic. În imagine, iluminare ziua.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button