MORE

Yara Birkeland, prima navă complet automatizată va fi lansată la apă în 2018

Tot vorbim despre mașini care au pilot automat și pot conduce de unele singure, dar nu prea am băgat în seamă un segment în egală măsură de important al transportului ce poate beneficia de automatizare, navele maritime.

Prima navă de transport complet automatizată se află în acest moment în construcție și va fi lansată în anul 2018. Această navă este concepută pentru transportarea containerelor de cargo, având o capacitate de în jur de 150 de containere. Însă n-ar trebui să vă așteptați să vedeți această navă cum pleacă în jurul lumii, fiind gândită pentru o rută de doar 37 de mile maritime de pe teritoriul Norvegiei.

Nu numai asta, dar practic nu va fi autonomă din start. Ca nu cumva să apară probleme, primele ei drumuri vor avea un echipaj la bord, apoi va fi comandată la distanță, iar abia în 2020 va fi lăsată să se ducă de una singură. Nava mai este și electrică, reducerea complexității sistemului de propulsie fiind importantă în lipsa echipajului.

Costul pentru această navă, numită Yara Birkeland, va costa în jur de 25 de milioane de dolari, un preț cam de trei ori mai mare decât una normală de aceeași dimensiune. Companiile care se ocupă cu dezvoltarea sa, Yara International și Konsberg, se bazează pe ideea că o navă autonomă va costa cu 90% mai puțin de operat în fiecare an ca una normală, din moment ce nu sunt salarii de plătit. De asemenea, ar fi cam greu de deturnat de pirați.

O navă autonomă ca Yara Birkeland ar fi ceva mai ușor de realizat ca o mașină, din moment ce timpul de reacție necesar pentru executarea manevrelor este mai mic, nu există la fel de multe obiecte care trebuiesc urmărite constant de pilotul automat, și pe mare nu sunt canguri.

[Fortune]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button