Tech&ITȘtiri

Xiaomi a dezvoltat un robot care bate ca surdul în tobă

Roboții fac lucruri din ce în ce mai complexe și mai complicate și sunt tot mai aproape de capabilitățile oamenilor. În episodul de azi din Ce artiști mai rămân nemâncați din cauza tehnologiei, azi avem robotul-toboșar de la Xiaomi. Las mai jos clipul ca să vezi și tu despre ce vorbesc și mai discutăm după.

Ok, ok, bătut la tobe este mult spus. Momentan. Modelul se numește CyberOne și trebuie să recunosc că nu am rămas deloc impresionat de cât de bine a cântat la tobe. Interesant este cum funcționează: tot ce trebuie să faci este să îi încarci un fișier de tip MIDI, pe care inteligența artificială care stă la baza robotului știe să îl traducă în mișcări individuale ale membrelor, capului și trunchiului.

Atunci când fișierul este citit, robotul își face în „cap” ca un fel de timeline al piesei pe care urmează să o cânte, iar de acolo totul funcționează perfect, ceea ce nu a fost ușor de făcut. Partea cea mai grea pentru inginerii Xiaomi a fost să îl facă pe CyberOne să fie în ritm cu muzica, dar trebuie să recunosc că la asta au făcut o treabă foarte bună.

Sigur, nu ăsta este motivul pentru care Xiaomi dezvoltă un robot umanoid, așa că nu te aștepta să auzi un album de la o formație numită „Robotz” prea curând. Publicația IEEE Spectrum stat puțin de vorbă cu unul dintre creatorii CyberOne iar detaliile sunt chiar interesante.

Sunt trei motive pentru care Xiaomi lucrează la roboți umanoizi. Primul este că vedem un declin serios când vine vorba de forța de muncă în China și în lume. Facem asta pentru a înlocui oamenii cu roboți gândiți special pentru asta, deși mai e cale lungă până atunci. În al doilea rând, credem că cei mai greu de dezvoltați roboți sunt cei umanoizi și lucrând la astfel de proiecte, putem folosi tehnologia avansată pe care o dezvoltăm și pentru alte tipuri de roboți cum ar fi cei patrupezi și brațele robot. Al treilea motiv este că Xiaomi vrea să fie cea mai avansată companie din punct de vedere tehnologic din China, iar roboții umanoizi sunt sexy. Zeyu Ren, senior hardware engineer la Xiaomi Robotics Lab

Deci e oficial: Xiaomi face asta doar ca să se laude. Este o demonstrație tehnică mai mult decât orice altceva, dar există și motive cât se poate de clare și de serioase pentru tot acest development. Cum ar fi, așa cum zice și Zeyu Ren, că toboșarii sunt sexy, deci prin asociere, roboții toboșari pot fi și ei.

Mă bucur să văd că lumea lucrează pentru a rezolva problema forței de muncă din lume, chiar dacă este doar un pas între furnizarea de roboți pentru posturile unde nu se găsesc oameni și înlocuirea oamenilor cu roboți. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile, cert e că dacă Xiaomi lansează vreodată robotul ăsta toboșar, vorbesc cu băieții din birou să-l luăm și să ne facem o formație, că avem deja vreo trei chitariști și o pisică pentru backing vocals. 😀

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button