ȘtiriTech&IT

Microsoft ar putea aduce Copilot, noul său AI, inclusiv pe PC-uri cu Windows 10

Descris chiar de CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, drept înlocuitorul Start Menu, Windows Copilot stârnește mai degrabă îngrijorare printre utilizatorii Windows.

Teoretic, Copilot ar trebui să fie strict un atu Windows 12, asistentul bazat pe tehnologii generative AI venind să convingă până și cei mai îndârjiți susținători ai experienței Windows tradiționale să-și cumpere PC-uri care le pot anticipa fiecare nevoie, ajutând și, eventual, făcând treaba în locul lor. Doar că narativul de marketing nu prea se potrivește cu nesiguranța arătată de Microsoft, compania părând să anticipeze o respingere inițială sau măcar, reticență în acceptarea noului trend. Așa că Microsoft ar putea aduce avantajele Windows 12 la utilizatorii de Windows 11 și, de ce nu, pe PC-uri cu Windows 10. Totul prin „magia” Windows Updates.

Lansat deja oficial pentru utilizatorii Windows 11, serviciul de asistență Copilot pare că va ajunge și la utilizatorii de Windows 10, sub forma unui buton pe Taskbar și Sidebar pentru desktop. Iar planurile pentru Windows Copilot sunt cu siguranță pe termen lung, Microsoft prevăzând inclusiv un sistem de plugin-uri care funcționează pe ambele sisteme de operare.

Windows 11 Copilot

În timp ce alte adiții folositoare, precum tehnologia de securitate TPM (Trusted-Platform-Module), necesită upgrade la OS-ul mai nou, se pare că revoluția AI nu are nevoie de introduceri, experiența Windows 10 Copilot venind fără compromisuri chiar și pe PC-uri de generație mai veche, Microsoft delegând efortul de procesare AI către propria infrastructură Cloud.

Pe hârtie, includerea sutelor de milioane de PC-uri cu Windows 10 va adăuga tot atâția utilizatori Copilot, fără ca Microsoft să aibă nevoie să-i convingă mai întâi cu avantajele noului AI. Utilizatorii de Windows 10 care probabil nici nu au auzit de Windows Copilot sunt lăsați să se dumirească de unii singuri, numărul real de adepți urmând să fie aflat mult mai târziu.

Lansat acum doi ani, Windows 11 numără cam 400 de milioane utilizatori activi vs 1,4 miliarde dispozitive cu Windows 10. Susținând pur și simplu că Windows Copilot este disponibil pe 1,4 miliarde de dispozitive, Microsoft va avea un argument solid pentru convingerea dezvoltatorilor software interesați se alăture cursei AI.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button