
Microsoft a integrat cu sistemul de operare Windows 11 și protecție anti-ransomware. Dar spre deosebire de serviciile similare oferite de produse antivirus comerciale, această funcționalitate nu vine activată în mod implicit, fiind nevoie să ajustezi setările Windows pentru a beneficia de cea mai bună protecție cu putință.
Din păcate, vremurile când o infectare cu viruși informatici se manifesta doar printr-o avalanșă de reclame afișate în browser-ul web și setarea homepage-ului pe un site „deocheat” au trecut demult, Parcă nici malware-ul din perioada de vârf a maniei criptomonedelor nu era chiar atât de rău, infractorii mulțumindu-se cu mărunțișul obținut de pe urma criptomonedelor minate cu PC-ul tău.
Apărut ca o versiune digitală a luărilor de ostatici din filmele cu spărgători de bănci, ransomware-ul este în prezent cea mai prolifică formă de malware răspândită prin internet. Și de departe cea mai periculoasă. Un singur click neinspirat dat pe un atașament primit prin e-mail, sau o aplicație aparent legitimă descărcată de pe unul din nenumăratele site-uri clonate de pe internet și poți spune adio documentelor, albumelor cu poze și orice alte fișiere păstrate pe dispozitive de stocare aflate „la vedere”. Și chiar dacă autorii malware-ului respectiv invită la răscumpărarea datelor sechestrate, plata „taxei” cerute nu oferă nicicum garanția onestității respectivilor infractori. În fapt, majoritatea operațiunilor ransomware nu prevăd posibilitatea recuperării datelor sechestrate nici măcar dacă victima plătește răscumpărarea acestora, un astfel de schimb presupunând comunicare bidirecțională între atacator și victimă, crescând riscul ca făptașii să fie reperați și în cele din urmă prinși.
Revenind la Windows 11, cel mai nou sistem de operare Microsoft vine cu o soluție antivirus surprinzător de modernă și complet gratuită. Lansat în urmă cu mulți ani drept Windows Defender, o soluție pentru protecție antivirus la nivel de bază, actualul Microsoft Defender este o soluție de securitate în toată puterea cuvântului, cu acces la tehnologii cloud pentru îmbunătățirea ratelor de detecție, firewall și protecție a rețelei, control aplicații și alte funcții de securitate. Dar pentru a nu supăra prea tare producătorii de soluții antivirus comerciale sau eventual, risca acțiuni judecătorești și amenzi pentru practici anticoncurențiale, Microsoft a lăsat dezactivată una dintre cele mai valoroase protecții Windows.
Cum activezi protecția ransomware pe Windows 11
- Deschizi Start Menu și tastezi Windows Security în caseta de căutare, apoi Enter.
- În fereastra de configurare Windows Security dai click pe tab-ul Virus & threat protection și te uiți după secțiunea Ransomware Protection. Dai click pe opțiunea Manage ransomware protecțion.
- În ecranul Ransomware Protection te asiguri că opțiunea Controlled folder acces este bifată pe ”On”
Această setare restricționează accesul aplicațiilor instalate la folderele OneDrive, Documents, Images, Video, Music și Favorite ale PC-ului. De asemenea, poți adăuga manual și alte foldere în listă.
Nu toate aplicațiile vor fi împiedicate să acceseze aceste foldere, Microsoft exceptând anumite aplicații considerate de încredere, cum ar fi cele din suita Microsoft Office. Orice aplicație care nu se află pe lista predefinită cu aplicații de încredere nu poate accesa nimic din acele foldere, până ce utilizatorul îi acordă în mod direct permisiune prin acceptarea solicitării Windows Security.
Bine de știut, chiar activând protecția anti-ransomware din setările Windows 11 bariera ridicată în calea aplicațiilor malware nu este infailibilă, existând posibilitatea ca un ransomware suficient de sofisticat să o poată ocoli. Din fericire, Microsoft s-a gândit la exact acest scenariu, punând la dispoziția utilizatorilor și o soluție pentru backup-ul fișierelor în Cloud. Ce-i drept, serviciul oferit prin intermediul aplicației OneDrive este gratuit doar în limita unei capacități de 5GB, suficient pentru obținerea unui nivel de protecție esențială. Vestea bună ar fi că trebuie doar să te asiguri că ești conectat la OneDrive, aplicația realizând backup automat pentru folderele sus menționate. Iar dacă se întâmplă să ai de a face cu ransomware, rămâne doar să te îndrepți către folderul OneDrive, aplicația detectând în mod automat modificările suspecte aduse fișierelor tale, propunând readucerea acestora la forma anterioară.
Desigur, există și opțiunea „clasică” pentru backup pe dispozitive de stocare externe (ex. dispozitive USB-Flash, HDD-uri externe). Însă aici contează foarte mult „disciplina” de care dai dovadă în realizarea la timp a operațiunilor de backup și evitarea conectării acestora la PC-uri potențial infectate.