Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Trecerea de la Windows 10 la Windows 11 ar putea fi gratuită

Se tot vorbește despre ceea ce ne va servi Microsoft la capitolul „sistem de operare”, iar noua generație a apărut pe net mai devreme decât ne-am fi așteptat. De fapt, Windows 11 și-a făcut deja simțită prezența și doritorii îl pot încerca într-o versiune preview care poate fi instalată cu ușurință.

Despre interfață am mai discutat pe aici. Mulți ar fi de părere că Windows 11 aduce mai degrabă a macOS, cu un aspect curat și mai moder. Taskbar-ul a fost mutat pe mijloc, iar ferestrele au primit un mic redesign, devenind acum purtătoare de margini rotunjite. Dar interfața grafică nu este singurul lucru care se schimbă odată cu noua versiune: schimbările vor fi și de natură tehnică, una dintre acestea fiind un nou sistem de planificare a activităților care va pune în valoarea noile arhitecturi hibride de la Intel și AMD.

Windows 11 Leak

Însă partea interesantă de astăzi se leagă de indiciile care ne spun că Windows 11 ar putea avea caracterul de upgrade gratis, în condițiile în care Microsoft a anunțat că versiunea actuală a sistemului de operare își va da duhul în octombrie 2025.  Și fix această iterație, adică Windows 10, a sosit ca un upgrade „de pomană” pentru utilizatorii de Win8 și Win7, ca strădanie a dezvoltatorului de a lăsa cât mai rapid în urmă versiunile vechi.

În continuarea acestui detaliu vine și modul de instalare al Windows 11 pe sistemele care rulează OS-ul nostru cel de toate zilele. „Numero 11” vine sub forma unui fișier ISO, iar la momentul montării imaginii, respectiv al instalării, nu este necesar niciun cod de activare.  Asta reiese și din niște linii de cod regăsite în fișierele de configurare, iar utilizatorii au descoperit că upgrade-ul free este perfect compatibil cu Windows 7, 8 și 8.1.

Windows 11 instalare gratuita

În imaginea de mai sus, versiunea de Windows 11 apărută pe net conține fișierele de configurare care permit utilizatorilor instalarea noului sistem de operare prin intermediul programelor oficiale, de tipul Windows Update sau Media Creation Tool. Așadar, de ce n-ar fi aplicabilă chestia asta și în cazul lui Windows 10, acea versiune care tot primește actualizări în loc să fie înlocuită după fix doi ani de existență?

În al doilea rând, este vorba și despre ideea de „Windows as a service”. Da, Microsoft jonglează cu update-uri anuale, mai exact două pe an, dar s-a gândit că n-ar strica să ofere și niște featured experience packs, adică niște opțiuni și funcții separate de actualizările sistemului de operare. Acestea pot fi descărcate din Microsoft Store, și nu sunt puțini cei care încep să creadă că și Windows 11 ar putea lua această formă de exeprience pack.

Să fiu sincer, îmi surâd schimbările propuse de noua generație. Pare clară, simplă și aerisită, poate fi personalizată ușor, dar ceea ce ne dorim cu toții este optimizarea promptă, pentru că ne-am cam săturat de actualizări care să ne omoare PC-urile când ne este lumea mai dragă.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button