Suportată deja pe mobil, auto-comutarea ecranului în modul HDR la detectarea pozelor și clipurilor video cu acest format nu era disponibilă pe PC, o nouă setare Windows 11 venind să rezolve această problemă.
În prezent, dacă vrei să ai o experiență de gaming la calitate HDR (High Dynamic Range) sau să urmărești un clip YouTube encodat HDR, ai face bine să navighezi la meniul System – Display, unde ai de bifat opțiunea Use HDR (disponibilă în prezența unui monitor compatibil HDR). Dacă omiți să faci asta, conținutul HDR va fi redat cu ecranul funcționând în modul SDR (Standard Dynamic Range), imaginea având un aspect întunecos, cu mai puține detalii.
Problema cu modul HDR este că, deși arată bine în filme și jocuri comutate la acest format de afișare, nu este potrivit pentru desktop-ul Windows și vizionarea de conținut SDR, culorile căpătând un aspect „spălăcit”, în timp ce contrastul va părea dereglat.
Prezentă în build 27686, distribuit pe Canary Channel, noua setare ”Allow HDR video streaming even when HDR is off” ar trebui să rezolve problema, permițând PC-urilor Windows 11 echipate cu monitoare HDR să comute în mod automat la acest mod de afișare. Ca și până acum, vei putea lăsa debifată opțiunea HDR, asigurând condiții optime de vizionare în modul SDR, dar fără să grija că vei avea o experiență suboptimă atunci când întâlnești conținut encodat HDR.
Pentru o experiență optimă de vizionare, Microsoft recomandă comutarea clipurilor HDR la modul full-screen.
Opțional, poți bifa și Auto HDR, permițând jocurilor compatibile să comute automat la modul de afișare HDR pentru o experiență vizuală îmbunătățită.
Din păcate, cu foarte puține excepții, monitoarele LCD declarate drept HDR Ready nu oferă o experiență prea grozavă de vizionare, tehnologia OLED fiind mult mai potrivită pentru acest format de imagine optimizat mai degrabă pentru sălile de cinema.