PC

Windows 10 Fall Creators Update a sosit

Windows 10 Fall Creators Update este acum aici. Cel mai nou update oferit de Microsoft aduce câteva modificări sistemului de operare, printre care un nou stil vizual și baza pentru Windows Mixed Reality. Acum update-ul este disponibil pentru toată lumea, și va ajunge mai devreme sau mai târziu la fiecare utilizator de Windows 10 prin intermediul lui Windows Update.

Punctul principal de atracție pentru Fall Creators Update îl constituie Windows Mixed Reality. Aceasta este tentativa celor de la Microsoft de a demonstra că seturile de căști și ochelari pentru realitate mixtă vor deveni în curând unul dintre principalele moduri de a interacționa cu dispozitivele noastre, și nu doar niște obiecte de lux folosite exclusiv pentru entertainment. Microsoft nu este la prima tentativă de acest fel, Windows 8 încercând să convingă pe toată lumea că monitoarele cu ecran tactil sunt viitorul. Evident, s-au înșelat. Cât de mult vor avea dreptate cu Mixed Reality, rămâne de văzut. Dell, Samsung și încă câteva alte companii au pregătit dispozitive de realitate mixtă pe care le vor lansa simultan cu Fall Creators Update.

Asta nu înseamnă însă că Windows Mixed Reality este singurul lucru introdus în noul update. Împreună cu Fall Creators Update debutează Fluent Design, iar utilități precum Action Center și Task Manager vin cu funcții noi. Cu toate acestea, unele dintre caracteristicile mai ieșite din comun (precum Story Remix și Windows Timeline) nu se numără printre noutățile aduse azi.

Revenind la Windows Mixed Reality, pentru cine nu știe, acesta este noul nume dat lui Windows Holographic, o funcție prezentată de Microsoft încă de anul trecut, dar doar la stadiu de concept. Microsoft crede că seturile de căști și ochelari de realitate mixtă vor ajunge în curând să devină la fel de comune cum sunt astăzi calculatoarele și laptop-urile, și vrea ca sistemul său de operare să fie pregătit pentru când această schimbare va sosi. Acum că update-ul este disponibil, înseamnă că veți putea în curând să faceți o comparație între noile soluții de realitate mixtă și platformele de realitate virtuală, precum Oculus Rift și HTC Vive.

Dar pentru asta va trebui mai întâi să vă asigurați că aveți minimul necesar pentru Windows Mixed Reality. Componenta de bază nu solicită prea mult hardware-ul, și scăpați ieftin dacă aveți un procesor de actualitate și o soluție video integrată. Cu Windows Mixed Reality Ultra lucrurile stau altfel, fiind necesare procesoare mai puternice și plăci video dedicate. Pe lângă performanțele superioare, Windows Mixed Reality Ultra oferă suport pentru mai mult software, precum și alte beneficii suplimentare față de platforma de bază. Pentru cine vrea să știe dacă are un calculator pregătit pentru Windows Mixed Reality, Microsoft a pregătit o aplicație pe care o puteți descărca din Store. Alternativ, Fall Creators Update vine deja cu aplicația Mixed Reality Portal deja instalată, care la rulare testează întâi sistemul pentru a verifica dacă îndeplinește condițiile minime necesare.

Windows 10 Fall Creators Update mai vine și cu unele schimbări de design, deși acestea sunt cumva mai subtile. Microsoft a implementat în această actualizare un nou sistem numit Fluent Design, care pune accentul pe texturi, iluminare și mișcare pentru a înlesni accesul utilizatorului la aplicații și servicii. Fluent Design pare să fi fost influențat de HoloLens, și probabil este unul dintre pașii necesari de parcurs pentru a pregăti utilizatorul să interacționeze într-un mod similar atât cu calculatoarele tradiționale, cât și folosind dispozitivele de realitate mixtă.

Fall Creators Update este totuși mai mult decât un facelift. Odată cu el, Microsoft a introdus noi funcții în sistemul de operare, precum monitorizarea activității plăcii video în Task Manager, protecția împotriva ransomware prin intermediul lui Windows Defender Exploit Guard, sau suportul extins pentru fișiere PDF în browser-ul Edge. Desigur, toate aceste elemente nu reinventează roata, și nu vor schimba în niciun fel modul în care ne folosim de Windows, dar sunt totuși îmbunătățiri care fac utilizarea sistemului de operare una mai plăcută.

S-au efectuat schimbări și la capitolul gaming. Acum puteți activa Game Mode direct din Game bar, fără a mai fi necesar să răsfoiți paginile de setări în căutarea acestei opțiuni. Puteți de asemenea verifica problemele legate de rețea în meniul Setting al aplicației Xbox, secțiunea Networking. Transmiterea de flux video a fost și ea îmbunătățită semnificativ.

Toate aceste îmbunătățiri sunt desigur binevenite. Dar se pare că noul update nu a adus nicio funcție majoră convingătoare. Principala atracție o reprezintă Windows Mixed Reality, dar câți utilizatori se vor grăbi să cumpere așa ceva? Planurile inițiale pentru Fall Creators Update au fost altele, dar din păcate au suferit modificări pe parcurs. În cadrul conferinței Build, Microsoft a prezentat câteva aplicații noi care chiar păreau revoluționare. Cel mai impresionant probabil a fost Story Remix, o aplicație care permitea combinarea de poze, clipuri și muzică împreună cu obiecte 3D într-un singur videoclip generat de inteligența artificială. Story Remix era uluitor, dar din păcate nu a ajuns în varianta finală a lui Fall Creators Update. În locul său avem un update al aplicației Photos, care este departe de ce promitea Story Remix să fie.

O altă aplicație care a fost amânată a fost Windows Timeline, care promitea să faciliteze accesarea copiilor de siguranță a fișierelor, sau să continuați de unde ați rămas într-o aplicație. Totuși această omitere nu este o surpriză foarte mare, vicepreședintele Windows Joe Belfiore spunând în iulie că aplicația nu va debuta în acest update.

Pentru mai multe detalii despre ce aduce nou Windows 10 Fall Creators Update, puteți să aruncați o privire pe postarea oficială de pe site-ul Microsoft.
Dacă sunteți curioși să testați ultima versiune, aceasta ar trebui (cel puțin teoretic) să fie deja disponibilă. Există două moduri în care puteți să vă actualizați sistemul de operare. Cel mai simplu este să așteptați actualizarea oferită prin intermediul lui Windows Update, care este de altfel și modalitatea recomandată de Microsoft. Ca să fiți siguri, accesați secțiunea Windows Update din aplicația de setări și efectuați o verificare a update-urilor disponibile. Dacă aceasta nu apare și tot sunteți nerăbdători, Microsoft permite descărcarea manuală a sistemului de operare, accesând site-ul oficial aici.

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button