Tech&ITRSS PaginaDeMedia

Știai că Windows 10 include o opțiune de blocare a atacurilor de tip ransomware?

Încetul cu încetul, atacurile ransomware devin din ce în ce mai răspândite, iar răscumpărarea devine din ce în ce mai costisitoare. În 2020, numărul acestor atacuri a crescut cu 62% comparativ cu 2019, adică un total de 304 milioane. De altfel, sumele cerute de către atacaturi au ajuns să depășească 220 de mii de dolari.

Pe lângă actualizările care oferă ocazional neplăceri, Windows 10 vine și cu o formă basic de antivirus, și anume Windows Defender. Își face treaba, cu excepția cazurilor când sare ca ars la instalarea jocurilor de pe Steam și decide să tragă zăvorul la cetate. Chiar și așa, Windows Defender include și o funcție pentru protecția împotriva atacurilor ransomware, dar cei mai mulți nu au observat-o pentru că aceasta trebuie activată mai întâi.

Soluția în cauză se numește Controlled folder access, și îți poate proteja fișierele în cazul unei calamități ransomware. Aceasta poate fi activată în Settings > Update & Security, apoi click la Open Windows Security, click pe Virus & threat protection și scroll către Manage ransomware protection. Opțiunea te lasă totodată să menționezi și care fișiere pot fi exceptate de la această protecție, în cazul în care o altă aplicație are nevoie de ele.

The PC Security Channel a postat pe YouTube și o mică demonstrație a funcției prezente pe Windows 10. Pe un sistem de test a fost instalat un astfel de strain ransomware, iar opțiunea Controlled folder access a intervenit pentru a opri alterarea fișierelor selectate, în vreme ce folderele fără protecție au fost criptate cu succes.

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button