ȘtiriTech&IT

WhatsApp oprește suportul pentru backup-uri gratuite pe Google Drive

Mai ales pentru utilizatorii care schimbă multe poze și filmulețe pe WhatsApp, oprirea suportului pentru backup-uri gratuite pe Google Drive ar putea fi o problemă. Cu tot cu atașamentele strânse de-a lungul timpului, arhiva WhatsApp poate ajunge să măsoare și câțiva GB, un singur backup contorizat dând peste cap echilibrul atins cu diferitele servicii Google care „concurează” pentru cei 15GB spațiu de stocare gratuit, asigurat pentru conturile Google Drive.

WhatsApp și Google au confirmat retragerea serviciului de backup nelimitat pe Google Drive. Așadar, utilizatorii de Android vor rămâne doar cu cei 15 GB de spațiu de stocare pe Google Drive, alocat în mod gratuit pentru toate serviciile asociate contului tău Google, inclusiv Gmail și Google Photos. Cumva, va trebui să împarți acest spațiu și cu WhatsApp, adresând cumva și problema spațiului de stocare.

O primă variantă, și cea mai la îndemână, ar fi să achiziționezi pur și simplu o extensie a spațiului Google Drive, plătind un abonament lunar pentru acest serviciu. Alternativ, ai putea să alegi și abonamentul WhatsApp fără reclame (neanunțat oficial), în ideea că suportul pentru backup-uri nelimitate ar putea fi reactivat pentru utilizatorii „premium”.

A doua variantă ar fi să faci curățenie serioasă în arhiva WhatsApp, eliminând toate pozele, clipurile video sau documente primite sau trimise ca atașament. Preferabil după ce le-ai copiat într-un folder separat, pe care să-l păstrezi pe un mediu de stocare dedicat (ex. stick USB).

Ar mai fi și opțiunea „leneșului”, în care dezactivezi pur și simplu suportul pentru backup-uri automate. În continuare schimburile de mesaje vor fi sincronizate pe toate dispozitivele atașate contului de WhatsApp. Însă dacă unul dintre acestea este pierdut sau înlocuit, conversațiile și fișierele primite ca atașament nu vor fi sincronizate automat pe dispozitivul nou conectat. Totuși, WhatsApp oferă și o alternativă pentru transferul arhivei de mesaje către dispozitive care nu se bazează pe Google Drive. Este vorba de funcția transfer chats, implementată chiar în aplicația de mobil. Modul de folosire este destul de simplu. Trebuie doar să accesezi această funcție pe ambele dispozitive și să scanezi cu un telefon codul QR afișat pe ecranul celuilalt dispozitiv, transferul arhivei WhatsApp desfășurându-se prin conexiune WiFi.

Google precizează că limita de stocare nu este afectată pentru posesorii de abonamente Google Workspace folosite în scop de serviciu sau la școală.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button